Skyddsvakt anhållen för vapenstöld
Bevakning. En skyddsvakt anställd av Securitas har anhållits misstänkt för vapenstöld inne på regeringskansliet. Det är den andra stölden under en dryg månad.
– Alla i bevaknings- och säkerhetsbranschen får lida av negativ medial press när något sånt här sker, inte bara personen som eventuellt begått brottet, säger Jerker Nilsson, Transports ombudsman med ansvar för bevakningsområdet.
I helgen inkom en anmälan om vapenstöld på regeringskansliet. Ett av de lånevapen som finns tillgängliga för skyddsvakterna var borta. Under söndagen greps en av Securitas skyddsvakter som nu sitter anhållen misstänkt för stöld och grovt vapenbrott.
Det här är andra gången i höst som vapen försvinner från regeringskansliet. En förundersökning pågår kring den tidigare stölden av sex pistoler med tillhörande ammunition.
De vapen som förvaras på regeringskansliet är till för att lånas ut till skyddsvakterna vid allvarliga händelser, som exempelvis terrorattentat. Svante Rendahl, gruppchef på polisens rättsavdelning, berättar för SVT att vapnen finns i låsta innerfack i säkerhetsskåpet, och att det ska finnas larm.
Ronny Lind, klubbordförande på Securitas Stockholm, har inte haft någon kontakt med skyddsvakterna på regeringskansliet och vet inte hur deras arbetsmiljö har påverkats efter stölderna.
– Det är ”locket på” eftersom det är ett skyddsobjekt, säger han.
En skyddsvakt är anställd för att bevaka skyddsobjekt och förhindra spionage, sabotage eller terroristbrott. Beroende på uppdrag kan skyddsvakten bära vapen.