SL klarar inte kraven på trygghetsrum i t-banan

Storstockholms lokaltrafik (SL) döms att betala en miljon kronor i vite för att det saknas ”griprum” till ordningsvakterna på flera platser i tunnelbanan. SL har överklagat domen. Bolaget hävdar att det är omöjligt att bygga griprum på vissa stationer.

Bakom kravet står Arbetsmiljöverket, som redan 2012 la ett föreläggande om fler griprum. Beslutet förenades med ett vite på hela tre miljoner kronor – om SL inte följde instruktionerna.

– När vi gick till domstol begärde vi tre miljoner. Att det blev en miljon i den nya domen från förvaltningsrätten beror på att SL har uppfyllt en del av vårt föreläggande, säger Andreas Tidström, jurist på Arbetsmiljöverket.

Redan 2009 och 2010 var Arbetsmiljöverket ute och inspekterade arbetsmiljön i tunnelbanan. Verket konstaterade att arbetet som ordningsvakt innebar en stor risk för hot och våld. Det gäller särskilt när stökiga personer ska omhändertas och hållas i förvar tills polisen hämtar dem.

Genomtänkta griprum – eller trygghetsrum som de formellt kallas – är viktiga om vakterna ska kunna utföra sitt arbete, slog Arbetsmiljöverket fast. SL ålades att inrätta rum vid alla slutstationer och på knutpunkter där olika t-banelinjer korsar varandra. Totalt handlar det om minst 36 stationer.

Till beslutet, som kom i juli 2012, kopplades ett kännbart vite. Om griprummen inte var på plats senast i maj 2013 skulle SL betala tre miljoner i skadestånd.

SL överklagade till förvaltningsrätten. Företaget ansåg att Arbetsmiljöverkets krav var orealistiska. Brist på lämpliga utrymmen och tidsödande bygglovsprocesser gjorde att föreläggandet var omöjligt att följa, anförde SL.

Företaget fick inget gehör. I april 2013 slog domstolen fast att Arbetsmiljöverkets beslut gäller – med den enda skillnaden att SL fick tio månaders extra respit. Den 10 mars 2014 skulle griprummen vara klara.

Nu har ett och ett halvt år gått och ordningsvakterna på bevakningsföretagen Nokas och CSG kan bara konstatera att de fortfarande saknar fungerande trygghetsrum på en rad stationer. Carolina Nolasco är vakt och skyddsombud på CSG:

– Gamla stan är en sådan station. Vi har bara en dörr ut till en grusplätt. Det känns inte schyst att behöva hålla kvar omhändertagna personer utomhus. I Hässelby strand bygger man ett nytt trygghetsrum nu, men för att komma till det måste man gå genom ett soprum. Det är inte bra.

En kollega till Carolina Nolasco är skyddsombud på Nokas, som ansvarar för ordningshållningen i tunnelbanan på Stockholms södra sida. Han säger:

– Vid Hagsätra saknas trygghetsrum helt. Där händer det titt som tätt att folk måste omhändertas. För bara ett par månader sedan hade vi en allvarlig incident då vakterna försökte kvarhålla en person i biljetthallen.

– Andra kom fram och la sig i. Det blev ett jäkla liv och vakterna tvingades tillkalla hjälp. Det är sånt vi vill undvika.

Helene Eklöf, inspektör på Arbetsmiljöverket, säger att bristen på trygghetsrum skapar onödiga risker. I domen där vitet döms ut framgår att griprum inte är byggda i Gamla stan, Skarpnäck, Ropsten och Skärmarbrink. Vid tre andra stationer finns visserligen iordningställda utrymmen, men de uppfyller inte kraven.

Kari Vuosku är stationsförvaltare på SL och håller i utbyggnaden av rummen.

Hur ser han på att Arbetsmiljöverkets krav inte är uppfyllt?

– I dag har vi omkring 50 trygghetsrum i tunnelbanan. På en del stationer finns flera. Det är ett tidsödande jobb vi gör. På ett par ändhållplatser, som Ropsten och Skarpnäck, har vi inte hittat lämpliga utrymmen.

– Det är inte så enkelt. Många stationer byggdes på 1950-talet och då fanns trygghetsrum inte med i bilden.

Arbetsmiljöverkets krav är kopplat till ett vite. Kari Vousko kommenterar det med orden:

– Arbetsmiljöverket gör väl sitt jobb. I dagsläget har vi byggt fler trygghetsrum än vad verket angav. Problemet är att de i vissa fall hamnat på andra ställen. I Gamla stan kan vem som helst se att det saknas lokaler som skulle kunna fungera. Då är det konstigt att kräva trygghetsrum just där, tycker jag.

Nu tycks Arbetsmiljöverket anse att det är en viktig arbetsmiljöfråga för ordningsvakterna. Vad finns det för möjlig lösning i Gamla stan?

– Trafikverket har lokaler i närheten, vi kan eventuellt fråga om vi kan hyra där. Ett annat alternativ är att bygga ett hus.

När kan ordningsvakterna räkna med att det finns fungerande trygghetsrum på alla stationer som Arbetsmiljöverket pekat ut?

– Inom en tioårsperiod gissar jag. I Skärmarbrink ser vi inga möjligheter alls och där vill vi utröna om det verkligen behövs. Det är en väldigt lugn station.

– Vi måste också få till en samsyn med polisen. Det har diskuterats om rummen kan ligga på perrongerna, men det vill inte polisen. Gångavståndet blir för långt.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Avtal 2025

Inget avtal i hamn

Hamn- och stuveriavtalet. Transports förhandlingsdelegation för hamn- och stuveriavtalet åkte hem utan att ett nytt avtal tecknats.

Taxistolpe

Taxiförare kör för fort enligt Folksam-mätning

Chaufförer. Taxiförare är sämst på att hålla hastighetsbegränsningar och busschaufförer bäst. I alla fall att döma av en undersökning som Folksam gjort, där hastigheten bland yrkesförare på olika håll i landet mättes upp.

Elektrisk sopbil.

Stororder av eldrivna sopbilar

Teknik. Prezero har beställt 42 eldrivna lastbilar. Bolagets kommunikationsansvariga Lars Lindvall tror inte att eldrift kommer att påverka arbetssättet nämnvärt.

Avtal 2025

Tidningsbudens nya avtal klart

Tidningsdistributörsavtalet. En löneökning på 6,4 procent över två år – onsdagen den 23 april undertecknade Transport och Medieföretagen ett nytt kollektivavtal för tidningsbud. Avtalet följer industriavtalets lönemärke.

Klartecken för DSV att köpa Schenker

Åkeri. Nu är det klart. EU-kommissionen har sagt ja till det danska logistikbolaget DSV:s köp av fraktbjässen DB Schenker, rapporterar nyhetsbyrån Reuters och nyhetssajten Dagens Logistik.

Branschöverenskommelse mellan Sobona och Transport

Avtal 2025. Den 14 april kom Transport överens om nya branschöverenskommelser med Sobona gällande bland annat arbetstagare inom civilflygområdet och miljöarbetare inom vatten och miljö. Ett tvåårigt avtal i nivå med Industrimärket, vilket är 6,4 procent.

LO:s man om makt och möjligheter

Politik. Johan Danielsson gör sin andra mandatperiod som ledamot av Europarlamentet: Kamp mot arbetslivskriminalitet och lönedumpning, obligatoriska sociala krav vid upphandlingar, nollvision om arbetsplatsolyckor. Och fungerande kontroll.

Avtal 2025

Förhandlingar för mackanställda har startat

Bensin- och garageavtalet. På måndagen började Transportarbetareförbundet och Motorbranschens Arbetsgivareförbund förhandla om ett nytt kollektivavtal för anställda vid bensinstationer. Totalt går över 3 700 personer på avtalet.

Birminghams renhållare strejkar och sopbergen växer

Miljö. Miljöarbetarna i Storbritanniens näst största stad, Birmingham, har strejkat i över en månad. Konflikten handlar om arbetsvillkor och sänkta löner. Under tiden fylls gatorna av sopor, nu cirka 17 000 ton, som drar till sig fåglar, råttor, kackerlackor och rävar.

Nya krav på sopsortering ändrar arbetsrutiner

Miljöarbete. Skärpta krav på sopsortering påverkar arbetet med hämtning av avfall. Och nya transporter har tillkommit, som när textilberg fraktas från Östersund till Södertälje.

Bemanning
Cevas Zalandolager i Brunna.

Transport stämmer företag för brott mot bemanningslag

Lager & terminal. En person jobbade som inhyrd på Cevas terminal i Stockholm i mer än två år. Då ska personen erbjudas tillsvidareanställning på arbetsstället eller två månadslöner. Det fick hen inte. Nu stämmer Transport företaget i tingsrätten.

Hamn- och stuveridelegationen 10 april 2025.

Låst läge i hamnförhandlingarna

Hamn- och stuveriavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Sveriges Hamnar hade efter två dagars intensivt förhandlande inte kommit något vart. Delegationerna träffades igen under fredagen men utan att nå fram till en överenskommelse.