Slamchaufför drabbad av giftig gas
Slamchaufför. Giftigt svavelväte i ett rum på reningsverket fick slambilsföraren Leif Andersson att svimma när han lossat slam. Han hamnade vid dörren och kunde kravla sig ut i säkerhet när han vaknade till.
– Den här gasen är stygg, säger Leif Andersson i dag, en vecka efter arbetsolyckan. Den är tung och luktlös.
Olyckan utreds av de två inblandade företagen, polisen och Arbetsmiljöverket samt är anmäld till Försäkringskassan. Flera åtgärder är redan vidtagna för att den inte ska upprepas. Chaufförerna har till exempel försetts med gas-varnare som de ska bära med sig.
Leif Andersson är en erfaren slambilsförare och har utfört just detta jobb hundratals gånger. På morgonen den sista juli hämtade han förtjockat slam på ett litet reningsverk på Skaftö i Bohuslän. Han levererade det till Långeviks reningsverk i Lysekil.
– Där kopplade jag in slangen och gick ut och ställde mig vid bilen, berättar Leif Andersson. Jag tyckte att det luktade strongt inne i rummet med cisternen, och jag har påtalat flera gånger att ventilationen är dålig där.
Men så gick han tillbaka till rummet när pumpningen var klar. Han skulle spola bort lite spill med en slang som fanns där inne.
– Jag tog spolslangen i vänster hand och öppnade en ventil med höger … sedan minns jag inget mer förrän jag vaknade på durken precis innanför dörren. Det stänkte vatten i ansiktet på mig och jag försökte resa mig.
Det gick inte så Leif Andersson tvingades krypa ut i det fria. Där fick han så småningom kontakt med den driftsansvariga på reningsverket som drivs av Leva. Han fick skjuts till vårdcentralen, som skickade honom vidare med ambulans till sjukhuset i Trollhättan.
– Jag fick komma hem på kvällen och var väldigt trött i några dagar, säger Leif Andersson. Det som räddade mig var att jag hamnade så tätt intill dörren och kanske att vattnet sprutade så att det satte fart på syret.
Nu är han tillbaka i arbete igen. Han kör, som egen företagare, för Rambo AB som i sin tur anlitas av Leva för att transportera slammet. Lars Johansson är vd på Rambo och han förklarar att det extrema sommarvädret, med ihållande värme och inget regn, har gjort att röta bildas i ledningar och slam.
– Den här hanteringen förekommer på många ställen i landet och jag hoppas att fler företag nu går igenom sina rutiner, säger han.
Rambo har på kort sikt sett till att chaufförerna framöver alltid ska ha gas-varnare på sig, vilket anställda på Leva redan hade. Dessutom ska dörren till det aktuella cisternrummet stå öppen. Den avstängda ventilationen ska slås på igen. Och personal från Leva ska se till att det alltid är dubbelbemannat när Rambos chaufförer gör jobb på reningsverket.
– Riskanalysen pågår fortfarande, säger Lars Johansson. Vi ska utarbeta nya rutiner tillsammans med Leva.
En åtgärd blir att Leva ska bygga om sin slammottagning så att all utrustning ska kunna styras utomhus.
– Företagen har gjort de åtgärder som de ska direkt efter olyckan, konstaterar Anders Dristig, regionalt skyddsombud på Transport. Men visst borde chaufförerna ha haft gas-varnare på sig tidigare.
En åsikt som slambilschauffören Leif Andersson delar.