Illustration: Smarta hjälpredor i mobilen
Close
Illustration: Mattias Käll
Close

Smarta hjälpredor i mobilen

Snabbkollen. Fipplar du med mobilen på arbetstid? Det finns en lång rad smarta appar som hjälper dig i jobbet, oavsett om du är väktare eller lastbilschaufför. Här är några av dem.

1. Buller (gratis)

Med Arbetsmiljöverkets app Buller kan du mäta hur mycket det låter omkring dig under arbetsdagen. Appen har en decibelmätare som fungerar ihop med telefonens mikrofon. Vill du kan du spara mätningen och jämföra olika platsers bullernivå. I appen finns också information om vilka bullernivåer som är skadliga och vad lagen säger om buller på jobbet.

 

2. Första hjälpen (gratis)

Vad ska du göra om någon i din omgivning får ett astmaanfall? Och hur känner man igen en hjärtinfarkt? De och många andra frågor får sina svar i Röda korsets app Första hjälpen. I appen
kan du också testa dina kunskaper, lära dig hur du förebygger till exempel förgiftning och snabbt slå upp information om hur du ska agera vid ett nödläge i andra länder än Sverige. Borde finnas i varje mobiltelefon.

 

3. Waze (gratis)

Kartappar finns det många, kanske använder du redan Google maps eller den inbyggda gps-appen i din telefon. Waze är också en navigationsapp men av lite annan typ. På samma sätt som Google maps visar den kartor och vägar. Men här finns också fullt med information om vad som händer på vägen i realtid tack vare över 30 miljoner användare. Som användare godkänner du att appen samlar in information om var du kör. Genom det kan den räkna ut på vilka vägar det är kö och vilken alternativ väg som är snabbare. Du kan också rapportera in trafikolyckor, och till och med vilken mack som har den billigaste bensinen. Information som sedan andra användare kan ta del av.

 

4. Lastsäkring (30 kronor)

Ibland är en app i telefonen flera gånger bättre än en lathund på papper. Ett exempel på det är Tyas app Lastsäkring. Där finns all information du behöver för att lastsäkra rätt, instruktionsfilmer och en räknare som hjälper dig att ta fram exakt antal surrningar. Du anger metod, mått på godset och värden för din utrustning. Räknaren gör alla beräkningar åt dig och du får svaren direkt.

 

5. Fler appar för lastbilsförare …

ADR farligt gods (29 kronor för Android): All information du behöver när du kör farligt gods.

Trucker timer (38 kronor för android, 65 kronor för Iphone): Håller koll på kör- och vilotiderna.

LUP trucker (gratis, finns bara för Iphone): Få koll på var det finns höjdbegränsningar längs körvägen och var du kan stanna för att lasta och lossa.

Truck parking (gratis): Visar var du kan parkera med lastbilen. En smart funktion gör att du kan knappa in hur lång tid du har kvar av körtiden så kommer appen med lämpliga förslag på rastplatser.

 

6. Facebook

Facebook har väl inte undgått någon, och kanske inte heller att det finns som app för mobilen. Men visste du att där också finns mycket matnyttig och kul jobbrelaterad information? Bäst är kanske alla yrkesrelaterade grupper du kan gå med i, som Kollegor på väg, Queen of the road och Sveriges förenade taxichaufförer stöts och blöts yrkesfrågor, politik och digitalt småprat.

Där finns också grupper för den som söker jobb i en viss bransch. Glöm inte heller att gå in på Transports avdelningars olika Facebook-sidor eller grupper. Och så Transportarbetaren förstås.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. AfroCrypto:
    30 oktober, 2022

    Tack för det Johanna.

  2. Pawel:
    25 augusti, 2021

    Kanon...

Lästips:

Den självkörande fyrhjulingen som projektet utvecklat för autonoma mätningar. Foto: Christine Grafström.

Drönare och självkörande fordon i flygplatsforskning

Teknik & trafik. Mittuniversitetet har gjort flera framsteg i forskningen om ny teknik på flygplatserna. De gör bland annat tester med självkörande fyrhjuling och drönarövervakning.

VTI ska bland annat undersöka hur klimatförändringar påverkar gamla flygfält. Foto: Justina Öster

Forskning om framtidens flyg

Flyg. Stora satsningar pågår för att utveckla ny teknik och nya ­bränslen inom flyget. Nu ska forsknings­institutet VTI i tre projekt bidra till att bredda forskningen och bland annat undersöka hur batteriladdning på flygplatser kan gå till.

Jan Lindkvist, chefredaktör på Transportarbetaren.

På spaning efter framtiden

Ledare. Nästan varje dag ramlar det in mejl i min e-postkorg som handlar om försök med förarlösa fordon, nya kraftfullare batterier till elbilar, åkeriföretag som ställer om till fossilfritt eller forskare som provar nya tekniska lösningar för att ladda bilar med elektricitet under färd.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.