Eva Borg.
Close
Eva Borg tycker att fler kommuner borde ta efter Älmhult. Där avbröt politikerna samarbetet med länstrafiken och la ut färdtjänsten på fyra lokala taxiföretag. "Servicen blev bättre och som en bieffekt har kommunen sett till att det finns taxi när vanliga
Close

Småskalig färdtjänst gör succé i Älmhult

– Det här är det bästa jobb jag haft! Kommentaren är kanske inte så sensationell. Om det inte vore för att Marcus Håkansson kör färdtjänst. Han gör det i Älmhult, en kommun som går mot strömmen.

Historien börjar med ett inlägg som färdtjänstföraren Eva Borg skrev på Transportarbetarens hemsida. Hon bemötte en krönika där en ung kvinna skildrade den tuffa verklighet som möter tusentals färdtjänstförare.

Eva kontrade med hur det fungerar i Älmhult. Där valde kommunen 2012 bort Länstrafiken och la över färdtjänsten på Älmhultsbygdens taxi, en liten beställningscentral med fyra lokala taxiföretag.

– Det är som natt och dag, säger Eva Borg. Jag har kört för båda operatörerna. Under åren med Läns­trafiken körde vi över hela Kronobergs län, bilarna kom ofta för sent, det var massor av klagomål och man hade inte tid att ge resenärerna den hjälp de behövde.

– Nu är vi ett jättebra tajt gäng på ungefär tio personer som kör färdtjänsten. Vi känner våra kunder, hittar till dem och vi ser till att de kommer ända fram till dörren.

När Transportarbetaren gör ett spontanbesök på beställningscentralen är det ovanligt lugnt och flera förare har tittat in till växeltelefonist Eva Billaudel för en fika. Alla bekräftar bilden:

– Vi ger förarna och kunderna den tid de behöver, säger Eva Billaudel. Vi får jättemycket beröm från resenärerna. Ingen vill ha tillbaka situationen som rådde tidigare.

Chauffören Marcus Håkansson fyller i:

– Länstrafiken kör fortfarande sjukresorna här, så kunderna jämför ju. Många uppger att de kan få vänta i timmar efter vårdbesöken. Det händer att de hoppar in i våra bilar och betalar själva, bara för att få komma hem.

Älmhultsbygdens förare kör färdtjänst inom en radie på sju mil från centrum och så kallad riksfärdtjänst om det är längre resor. Förarna har timlön, inte procent på inkörda pengar som annars är vanligt i branschen.

Chaufförerna uppger att färdtjänsten står för grovt räknat 90 procent av alla körningar. Tack vare de samhällsbetalda resorna kan taxibolagen också erbjuda vanlig taxi till privatpersoner och företag som möbeljätten Ikea.

I fikarummet berättar förarna att alla ordinarie chaufförer mangrant ställer upp och jobbar på julafton och nyårsafton – så att äldre och funktionshindrade får så bra service som möjligt.

Vid ett par tillfällen har taxiförare på eget initiativ plockat upp unga tjejer som gått ensamma och kört dem hem, utan betalning.

Eva Borg får en lista på körningar som droppat in. Transportarbetaren följer med när Angelika Tordenfeldt, ordförande i lokalföreningen för synskadade, får skjuts hem från ett möte. Hon säger:

– En väl fungerande färdtjänst är guld värd för oss synskadade. Jag har förlorat all syn och kan inte guida en chaufför som inte hittar.

– Det är väldigt tryggt som det är nu och vi önskar att kommunen fortsätter anlita de lokala taxi­företagen när det är dags för ny upphandling. Många är oroliga för att kommunen bara ska se till lägsta pris.

Transportarbetaren har försökt få klarhet i om Älmhults färdtjänstlösning är dyrare än att anlita den stora operatören, Länstrafiken, som kommunen använt tidigare. Vi går bet på uppgiften och bollar över frågan till Jan Ragnarsson, vd för Älmhultsbygdens taxi.

– Vi har själva försökt få svar på vad färdtjänsten kostade när Länstrafiken körde. Utan att lyckas. I övrigt vill jag inte recensera oss själva eller andra trafikoperatörer, vi är ju part i målet.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Enkätsvar vittnar om stress

Servicetrafik. Nära åtta av tio chaufförer svarar att körtiderna är otillräckliga för att utföra arbetet på ett säkert vis. Det visar en enkät gjord bland färdtjänstförare.

”Jag tycker om ge service och har stor respekt för äldre och funktionshindrade personer”, säger Serpil Tumer.

Serpil skolade om sig till omsorgschaufför

Taxi. Serpil Tumer har jobbat som frisör, städerska, undersköterska, barnskötare och på dagverksamhet för funktionshindrade barn. Arbetsförmedlingen tipsade om en utbildning och nu har hon både taxiförarlegitimation och jobb – inom serviceresor.

Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

”Upphandlingar ska inte styras av lägsta pris”

EU. Låga löner, farlig arbetsbelastning och brist på erkännande. Det är dags att förändra EU:s regler för offentlig upphandling som bara lett till en kapplöpning mot botten för arbetsvillkoren, deklarerar fackliga federationen UNI Europa.

EU-domstol lättar på regler mot lönedumpning

Åkeri. EU-domstolen underkänner kravet att utländska bilar ska återvända till sina hemländer var åttonde vecka. "Har du som affärsidé att bedriva inrikestrafik i Sverige ska du vara etablerad i Sverige. Det är en ganska rimlig gång. Att EU-domstolen återigen väljer att gynna fusk och lönedumpning väcker seriösa frågor om vilken makt de ska ha i dessa frågor", säger europaparlamentarikern Johan Danielsson (S).

Tyska anställda mot försäljning av Schenker

Åkeri/Terminal. Nio representanter för arbetstagarna röstade emot tyska järnvägsbolaget Deutsche Bahns försäljning av logistikbolaget DB Schenker vid ett styrelsemöte i veckan. De röstades dock ner och proceduren mot en försäljning rullar vidare.

Körde in i lastbil – åtalas för dödsolycka

Olycka. Den 7 november förra året kolliderade en personbil i fel körfält med en lastbil på Stallbackabron i Trollhättan. Nu åtalas en man för grovt vållande till annans död. Lastbilschauffören omkom i brand efter krasch mot broräcket.

LO-borgen i Stockholm. Foto: John Antonsson

TCO fortsätter dra ifrån LO

Organisering. Nio av tio anställda på den svenska arbetsmarknaden omfattas av kollektivavtal. Den svenska modellen bygger just på att parterna som tecknar kollektivavtal representerar så många som möjligt. Men på den fackliga sidan har organisationsgraden sjunkit de senaste årtiondena.

Kultur
Attila Yoldas. Foto: Julide Yoldas

”Typiskt killar är ingen ursäkt”

Machokultur. Självklart finns det biologiska skillnader mellan pojkar och flickor, kvinnor och män. Men överdriv dem inte, uppmanar föreläsaren Atilla Yoldaș. I sin handbok för att hjälpa oss göra pojkar till jämställda män passar han på att avliva myten om testosteron.

En anställd på bensinstationen Circle K tog och åt proteinbars utan att betala under ett kvällspass. Det kostade honom jobbet. ”Ta inget som inte är ditt, oavsett var du jobbar”, råder Transports ombudsman Peter Åkesson. Foto: Justina Öster

Stal på macken då fick han sparken

Bensin. En kväll i juni när Andres jobbade ensam plockade han åt sig energidrycker och några proteinbars, som han åt och drack under passet på Circle K. När det upptäcktes fick han sparken.

Pengar

”Aldrig för sent att kolla sin pension”

Pension. – Du är aldrig för gammal för att titta till din pension, oavsett om du är 50 eller 60 plus, råder Transports försäkringsombudsman Pia Edvall på Tjänstepensionens dag. I dag, fredagen den 27 september.

Han vill spåra avfallsbrott med AI

Artificiell intelligens. Kriminella tjänar mest pengar på droger, därefter vapen, och på tredje plats kommer avfall. Att komma åt den illegala avfallshantering­en är en ständig katt och råtta- lek, där myndigheterna ofta har svårt att hänga med. Nu undersöker Naturvårds­verket, i samverkan med andra myndigheter, möjligheterna att använda AI för att förbättra situationen.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?

Samtrans-åkerier ska införa månadslön

Servicetrafik. I våras berättade Transportarbeteren att Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtalet. Nu inför två stora åkerier månadslön. "Medlemmar kom till oss med material och då kan vi gå in och förhandla", säger Mikael Ladman, ombudsman för Transport i Stockholm.

BRA till Arlanda efter nytt avtal med SAS

Flyg. Omkring 90 procent av flygtrafiken försvinner från Bromma flygplats 2025 och flyttar i stället till Arlanda. Det står klart sedan flygbolaget BRA och SAS tecknat ett sjuårigt avtal till ett värde av 6 miljarder kronor.