Smitningar stort problem för många mackägare

Smitnota. Förra året smet 43 000 kunder från tankningsnotan på landets 1 200 privatägda mackar. I snitt hade de tankat för 580 kronor. Totalt var förlusten 25 miljoner kronor.

– Det är ett stort avbräck för stationerna. Men det allvarligaste är ändå arbetsmiljörisken. Det är stressande att hela tiden hålla ett vakande öka på pumparna. Vi har också haft allvarliga skador när personal försökt stoppa smitare, säger Robert Dimmlich, vd för branschorganisationen Svensk Bensinhandel.

Organisationen gör fortlöpande enkäter bland mackägarna om smitningar, rån och stölder. 2016 utsattes stationerna alltså för drygt 43 000 smitningar. Av dem polisanmäldes bara omkring 60 procent.

En orsak är att polisen tar lätt på anmälningarna, enligt Robert Dimmlich:

– Av smitningarna var det bara omkring 1 000 som utreddes av polisen. Andelen gärningsmän som fälls i domstol är så liten att den inte ens syns i vår statistik.

Undersökningar från tidigare år visar att det finns tre huvudtyper av smitare:

  • De förslagna som planerar för att inte betala. Gruppen står för grovt räknat hälften av fallen. Här har gärningsmännen inte sällan falskskyltade bilar.
  • Tillfällighetstjuven – personen som får ett infall och tror sig kunna sticka i väg osedd. Utgör en fjärdedel av smitningarna.
  • Sista fjärdedelen är kunder som faktiskt glömmer notan när de står framför kaffet och korven. En del vänder om när de själva inser misstaget eller kommer snabbt tillbaka när mackpersonalen ringer upp dem.

Enkäterna bland mackarna avslöjar också att smitarna gärna slår till när det är rusning på mackarna, det vill säga på morgonen eller mellan klockan 16 och 18 på sena eftermiddagen.

Geografiskt finns det skillnader. Glesbygdsmackarna är nästan helt befriade från smitningar. Mest utsatta är stationer i storstäder och längs stora trafikleder.

Stationerna har i många år försökt hitta motmedel. Det mest effektiva är pumpar som bara tar kort och förskottsbetalning inne på macken.

Fast branschen har varit skeptisk till de lösningarna. Skälet är att kunden inte i samma utsträckning kommer in i butiken och frestas att köpa exempelvis kaffe och bulle. Vinsten på drivmedlen är marginell och mackarna lever i hög grad på snabbmaten.

CircleK har i nuläget infört förskottsbetalning på 25 procent av stationerna, när kunder vill betala kontant.

– Det vi noterat är att smitningarna inte upphör. Gärningsmännen byter bara station, säger Robert Dimmlich, som återkommer till arbetsmiljörisken.

Anställda uppmanas regelmässigt att inte handgripligen försöka stoppa tjuvar och smitare.

– Tyvärr har vi ändå haft åtskilliga fall där man sprungit ut och försökt ingripa. En stationsföreståndare fastnade med kläderna i smitarens bildörr och släpades med flera hundra meter. Han låg på sjukhus i tre månader.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Tommy Sundvall foto Maria Mäki

Men våra villkor då?

Debatt. Läste i senaste numret av Transportarbetaren om Andres som fick gå efter att han drack energidryck på sin mack. Eftersom jag själv är stationsanställd så fick det mig att tänka på några saker.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Ulf Sundqvist tar gärna med sig systemkameran ut på promenad. ”Skapandet är roligt, att man ser mönster i omgivningen. De dyker upp för en”, säger han.

”Skyddsombud är roligaste uppdraget”

Bensinstation. Skövdesonen Ulf Sundqvist utbildade sig till bilmekaniker. Men lumpen förde honom till Stockholm, där han träffade sin Ann och fick jobb på bensinmack. Därifrån var klivet inte långt till Transport – och mormors bransch. Hon drev åkeri och fostrade sju barn.

Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock

Så vill Trafikverket undvika förra årets snökaos på vägarna

Trafik. En ny dygnetrunt-funktion för drift och underhåll som gör att Trafikverket kan handla direkt, utan dröjsmål. Det finns med i myndighetens nya handlingsplan med åtgärder för att förebygga en upprepning av vinterkaoset på landets vägar.

Avtal 2025

”Jag längtar efter att få gå ner till heltid”

Miljö. Det hettade till kring arbetstidsförkortning och bättre arbetsmiljö när Transportarbetareförbundets miljöarbetare samlades till avtalsråd om ett nytt kollektivavtal. ”Jag kör slam- och spolbil i Norrbotten och längtar till den dag jag får gå ner till heltid", uttryckte sig Tommy Öhrwall.

Från och med den 1 december måste dubbfria vinterdäck vara märkta med den särskilda symbolen alptopp/snöflinga.

Skärpta krav för vinterdäck

Trafik. Från och med den 1 december i år gäller nya, hårdare krav för godkänd klassning som vinterdäck.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlas Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.