Snålblåst kring provtagning i tält
Arbetsmiljö. Kyla och blåst gör arbetsmiljön allt sämre. På Gotland bemannar ägare till öns största taxibolag tälten där coronatester görs. I går möttes fack, personal och arbetsgivare för att diskutera problemen.
– Vi var kallade på grund av bristerna i arbetsmiljön, säger Thomas Gahnström, ombudsman på Transports Gotlandsavdelning.
Han är också regionalt skyddsombud (RSO). Och han har inte svårt att se påtagliga problem med provtagningen, som sker på tre orter på Gotland. Samtidigt som antalet smittade av coronavirus åter ökar kommer hösten allt längre. Provtagningen sker utomhus, i tält.
– Tälten saknar helt värmekälla. Det i Visby är inte alltför stort, och tälten i Slite och Hemse är ännu mindre. Sydvästvinden blåser rätt in, säger Thomas Gahnström.
Han förklarar samtidigt att Transports medlemmar inte är direkt inblandade i själva provtagningen. Två åkare, ägare till Taxi Gotland, driver ”coronaprojektet” vid sidan av taxibolaget. Transport har kollektivavtal med båda åkarna, och därför var Thomas Gahnström tillsammans med Patrik Gardelin, ordförande och RSO, kallad till mötet om arbetsmiljön.
De båda åkarna har tre anställda var som arbetar med provtagning. Åkarna är anlitade av Samtrans, det företag som upphandlats nationellt för att bemanna provtagningen.
Finns det egentligen någon koppling till taxichaufförers arbetsmiljö?
– Kopplingen är att de som gör testerna har hängavtal med oss. Det är många aktörer inblandade, säger Thomas Gahnström.
Region Gotland står för tälten där provtagningen sker. I Visby finns också en husbil, där inskrivningen görs. Men regionen har inte arbetsgivaransvar för dem som arbetar med provtagningen.
– Det är svårt med vind och kyla. Vi försöker göra vad vi kan, men det finns begränsningar. Det är ändå ett tält. Men vi vill så klart göra vårt yttersta för att det ska bli en dräglig arbetsmiljö. Vi förväntar oss att det går rätt och riktigt till och den dialogen behöver vi ha med Samtrans, säger Linda Eklund, regionens samordnare för provtagningen, till Gotlands Tidningar.
För den ene av de ansvariga åkarna, Peter Melander – som är styrelseordförande för Taxi Gotland – kommer uppgifterna ”lite som en blixt från en klar himmel”, skriver Gotlands Tidningar.
På mötet på måndagskvällen var frågan om ett större tält uppe. Liksom värmekällor.
– Åkarna har beställt vinterkläder. När det gäller skydd som plastkläder, en sorts förkläde, är det kommunens ansvar. Det är skyddsutrustning, säger Thomas Gahnström.
– Det skulle också behövas värmefläkt eller liknande. De som arbetar i tälten måste ju tvätta sig upp till armvecket.
Inne i tältet i Visby är också en husbil uppställd. Provtagarna har kunnat använda toaletten vid den kommunala anläggningen, en bit bort.
Provtagningen av coronavirus drivs på Gotland som ett löpande projekt, med regelbunden avstämning mellan inblandade parter. I somras fungerade det bra, tycker Transports Thomas Gahnström.
– Men nu ökar smittan och det blir det kallare och kallare för var dag.