Snart kan vi se 34,5 meter långa lastbilar
Åkeri. Maxlängden på lastbilar är på väg att förlängas till 34,5 meter inom kort. Regeringen hoppas att det ska gynna klimatet. Transport tror att de som egentligen gynnas är industrin. Chauffören Peter Fredriksson känner sig kluven.
– Inom två år har vinsten i att kunna lasta mer rationaliserats bort och industrin har tagit hand om pengarna, säger Transports förbundssekreterare Lars Mikaelsson.
Regeringen har skickat in en ansökan om att få öka maxlängden på lastbilar från 25,25 till 34,5 meter. Det är på ett visst antal ännu ospecificerade sträckor de långa bilarna ska tillåtas. Enligt Trafikverkets analyser kan längre lastbilar leda till att koldioxidutsläppen minskar med 4–6 procent.
– Möjligheten att köra med längre lastbilar är efterfrågad av branschen och ger ett effektivare utnyttjande av befintlig infrastruktur, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) i ett pressmeddelande.
Peter Fredriksson, chaufför från Nyköping, känner sig kluven inför att tillåta längre lastbilar.
– Jag har ju hört om att regeringen vill det, men det är både och, tycker jag. Med vårt vinterväglag kan det ju redan nu vara svårt att ta sig fram, säger han.
Problematiskt
Han tycker också att det är problematiskt med långa ekipage.
– Det första jag tänker på när jag är ute är hur många utländska bilar som kör med trailer, mer än varannan man möter. Det vore i och för sig bra om man fick bort dem.
Men Peter Fredriksson lyfter även att bostadsområden i dag byggs på så sätt att det blir allt svårare att ta sig in med lastbil. Och att hitta parkeringsplats inne i städerna är redan svårt.
– Det riskerar ju att bli ännu värre då, säger han.
Peter Fredriksson kör framför allt byggmaterial, som betong och marksten. Någon längtan efter det häftiga i att köra ett längre fordon, med ännu tyngre last, känner han inte.
– Nä, haha, något sådant behov har jag inte, säger Peter Fredriksson som denna dag kör en 24-metersbil.
Branschorganisationen Sveriges Åkeriföretag har länge jobbat för att Sverige ska tillåta längre lastbilar och hoppas på skyndsam implementering.
Skeptisk
Men Transports förbundssekreterare Lars Mikaelsson är skeptisk. Han oroas för att andrahandsvärdet på svenska åkeriers bilar ska rasa och att konkurrenstrycket ökar från de utländska åkerierna, som redan kör trailerdragare.
– Svenska åkerier får en hög investeringskostnad och de utländska har redan rätt typ av lastbilar på plats och kan lätt ändra till längre ekipage, säger han.
Förlängda bilar, är precis som tyngre last en så kallad produktivitetsökning. En chaufför producerar mer på sin arbetstid. Men Lars Mikaelsson tror inte att mycket av vinsten hamnar i chaufförers eller åkeriers händer.
– Det som kommer att hända är att fraktpriserna sjunker och det är väl det industrin vill. Historiskt har varken åkarna eller chaufförerna blivit mycket rikare när vi har ökat produktiviteten.
Lars Mikaelsson fortsätter att rada upp sina argument.
– Sedan vill industrin fortsätta att skämma bort sig med lediga flakmeter på sina transporter i stället för att planera samlastning och utnyttja de ekipage som rullar fullt ut och därmed ge åkerierna möjlighet till en vettig avkastning och främja miljö, trafiksäkerhet, och våra medlemmars jobb.
Rädd för försämringar
Mikaelsson är rädd att de nya bilarna försämrar arbetsmiljön.
– Många kör ekipage som har svenskanpassade byggnationer med bra bakgavelhissar och öppningsbara sidor. Regler som tillåter längre bilar kommer att driva på utvecklingen mot två 40-fotscontainrar som ofta saknar sidor som går att öppna och är högre upp från marken, säger han.
Lars Mikaelsson oroar sig också för att trafiksäkerheten kommer att drabbas och pekar på att chaufförsperspektivet borde ha varit mer framträdande i utredningen som ligger bakom förslaget
– Om man ska dra det till sin spets. Säg att en person i Spanien ska fylla 20 år och tar kort för lastbil och trailer. De kör på asfaltsvägar med 18 meter långa ekipage och sedan säger arbetsgivaren: ”Du ska köra mellan Göteborg och Luleå med en extra trailer.” Hur ser det ut i våra backar på vintern? I utlandet har de tvåaxliga lastbilar och de är inte lämpade för vinterbruk i Sverige. Det är såna vi ser slå ihop som fällknivar och hamna i diket, säger Lars Mikaelsson.