Magnus Dufva lossar i snömodden.
Close
Magnus Dufva lossar i snömodden.
Close

Snökaoset problem för yrkesförarna

Århundradets snöoväder ställer till det rejält för trafiken i Stockholmsområdet. Både för privatbilister och yrkeschaufförer. – Jag kunde inte komma loss på fem timmar i går, berättar lastbilschauffören Ingemar Wall.

Det var under natten till i går som snöovädret drog in över ostkusten och lamslog Stockholmsområdet

Ovanligt stora snömängder i kombination med halka gjorde det omöjligt för många att ta sig fram.

Distributionschauffören Ingemar Wall skulle ta sig från arbetsgivare DHL i Västberga och norrut för att lossa och lasta i Bro. Men han kom aldrig dit.

– Jag fastnade direkt när jag körde upp på Essingeleden. En bil och ett släp hade ställt sig tvärs över vägen. Till slut var det några andra chaufförer som hjälpte till med kättingar och en kranbil som lyckades få bort släpet så att det gick att komma fram.

Men Ingemar kom inte långt innan han fastnade igen. Den här gången var det han som satt fast. På väg upp för en rondellinfart med lite lutning släppte greppet.

– Jag hade inget fäste alls, jag var tvungen att stanna. Jag kom varken fram eller tillbaka. Andra bilar kunde tränga sig förbi, men jag hade ett släp som var lastat och kom inte vidare.

I fem timmar satt han fast. På vägbanan var det flera centimeter snö med is under. Varken att skotta bort snön runt bilen eller hälla ut grus hjälpte. Till slut kom Ingmars förman med hjullastare och lyckades putta på så han fick grepp nog att fara vidare.

I dag har han varit hemma och vilat. 14 timmar i lastbilen utan mat eller dryck tärde på krafterna. I morgon hoppas han på att gatorna är i bättre skick.

– Jag tror att de som plogar gör vad de kan. Men när till exempel Essingeleden korkas igen kommer ju inte plogbilarna fram.

De som bor i andra delar av Sverige tycker kanske att det blir kaos i huvudstaden varje år när första snön faller. Men i år är det exceptionellt. Så här mycket snö har inte fallit i november sedan mätningarna startade 1905.  Mitt i Stockholm, på observatoriekullen, mätte snödjupet 39 centimeter på torsdagsmorgonen.

Under onsdagen blev taxibolagen nerringda när folk inte kunde ta sig hem med vare sig egna bilar eller kollektivtrafik. Men många gånger kom inte heller taxibilarna fram. Saied Tagavi, som kör för Taxi Stockholm, ställde bilen och åkte hem efter att ha försökt arbeta en stund i går.

– Jag ringde till min åkare och sa att det var omöjligt att jobba. Vägarna var usla och farliga. Det gick inte att komma någon vart. Det var totalt stopp.

Även sopgubbarna hade problem. Jan Spanedal kör hushållssopor i Stockholms innerstad.

– Vi har tagit oss fram hela tiden. Men det är väldigt dåligt skottat.

Det stora problemet för Jan och hans kollegor är kärlen.

– Säckar är bättre än kärl. På många ställen går det inte att rulla kärlen. De är gjorda i Europa för länder där det aldrig är snö. Säckarna kan vi alltid släpa, men i dag och i går har vi fått lämna kvar kärlen på många ställen. Det är säkert 1,5 ton sopor som vi inte kunnat tömma.

På en bakgata mitt i Stockholm står Schenkerchauffören Magnus Dufva och lossar kartonger från bilen till en pirra. Han har tagit sig fram och leverat det mesta, både i dag och i går.

– Men det är mycket snö på trottoarerna och i lastzoner, så det är svårt att lossa. Man får göra det bästa av situationen.

Och det blir långa omvägar med pirran där bilen inte går att köra in.

Även i andra delar av landet har det tidiga snövädret ställt till med problem. Många bilar, både personbilar och lastbilar har åkt av vägen i halkan.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga

Vinterdäcken är generellt okej på tunga fordon

Åkeri. Kraven på vinterdäck för tunga fordon över 3,5 ton behöver inte skärpas ytterligare. Dagens regelverk räcker gott och väl. Den slutsatsen drar forskningsinstitutet VTI och Transportstyrelsen i en utredning, gjord på uppdrag av regeringen.

Peder Wahlgren

… timmerbilsförare från Österåker, som i ett klipp på Instagram ryter till om trafikvett och onödiga, farliga omkörningar som kan leda till olyckor.

Transportstyrelsen ska utreda förlängd tid för dubbdäck

Trafik. Tillåten tid för dubbdäck kan komma att förlängas med två veckor på våren. Regeringen har gett Transportstyrelsen i uppdrag att utreda frågan.

Rattfylla bakom allt fler indragna körkort

Trafiksäkerhet. Nära 20 000 körkort återkallades det första halvåret. Medan trafikbrotten som orsak minskar fortsätter återkallelser på grund av rattfylleri och drograttfylleri att öka.

Sopbil fast i slukhål

Arbetsolycka. Plötsligt rasade vägen – föraren hann inte reagera och sopbilen körde ned och fastnade i slukhålet i ett bostadsområde i Jönköping. Ingen ska ha skadats fysiskt i olyckan.

Många dödsolyckor bland lastbilschaufförer sker i trafiken. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

M: Sverige riskerar missa säkerhetsmål

Trafikpolitik. Målet att halvera antalet dödsolyckor i vägtrafiken ser ut att misslyckas. Riksförbundet M, tidigare Motormännen, larmar nu om att takten för att öka säkerheten är för långsam och att farliga vägavsnitt lämnas utan åtgärd.

Semester fortfarande klassfråga

Rapport. Skillnaderna är stora mellan arbetare och tjänstemän när det gäller möjlighet till semesterresor, fritidsaktiviteter och nöjen. Och klyftan har ökat över tid, visar LO:s kartläggning.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.