Södertälje Hamn avskedar skyddsombud
Hamn. Södertälje Hamn sparkar stuveriarbetaren Patrick Hörstam, som också är klubbordförande och skyddsombud. Hörstam är inte bara uppsagd, utan avskedad med omedelbar verkan. Beskedet kom efter en långvarig tvist mellan Transport och hamnbolaget, om arbetsmiljön.
– Stämningen har länge varit dålig på arbetsplatsen. Men det här känns overkligt. Chockartat. Jag hoppas att Transport driver det här ändå till Arbetsdomstolen, om företaget håller fast vid avskedet, säger Patrick Hörstam.
Roger Dahlström, ombudsman på Transports stuveriavdelning, var med i fredags då bolaget formellt avskedade den fackliga förtroendemannen. Han säger:
– Avsked kräver att en anställd gjort sig skyldig till stöld eller andra allvarliga saker. De anklagelser som riktas mot Patrick Hörstam är svepande och inga som helst bevis lades fram vid överläggningen.
– Vi har begärt förhandlingar och kommer att kräva att företaget drar tillbaka avskedet.
Patrick Hörstam har jobbat 20 år i det kommunala bolaget, Södertälje Hamn. Han är kranförare och som facklig förtroendeman har han utkämpat åtskilliga duster med arbetsgivaren.
För ungefär ett och ett halvt år sedan seglade en ny tvist upp. Den handlar om arbetsmiljön och hur riskbedömningar ska göras.
Parterna kunde inte enas, trots en lång rad förhandlingar där också Transports centrala ombudsmän kopplats in.
Röster bland hamnarbetarna beskriver hur stämningen försämrades. Och hur arbetsgivaren kontrade med drastiska åtgärder. Som godtyckliga krav på förstadagsintyg vid sjukdom och skriftliga varningar. Varningar som främst riktats mot fackliga förtroendemän.
För två veckor sedan stängdes Patrick Hörstam av från arbetet med omedelbar verkan. Han uppmanades att lämna ifrån sig nycklar och annan personlig utrustning. Samtidigt fick han besked om att hamnbolaget hade för avsikt att avskeda honom.
– Jag frågade varför, men fick inget svar, säger Patrick Hörstam.
Motiveringen kom i stället vid fredagens överläggning, som hölls på Transports förbundskontor. Bolaget är med i Sveriges Hamnar, men hade valt att koppla in två utomstående jurister – i stället för att anlita förhandlingshjälp från den egna arbetsgivarorganisationen.
Patrick Hörstam anklagas bland annat för arbetsvägran, illojalitet och för att ha uppmanat arbetskamrater att inte skriva upp sig för övertidsarbete. Enligt arbetsgivaren har han också brutit mot tystnadsplikten genom att läcka uppgifter som kommit fram vid rehabiliteringsmöten med andra anställda.
Själv tillbakavisar han beskyllningarna:
– Jag var med på mötena därför att medlemmarna konsekvent bett mig att vara det. De anställda har inte velat möta arbetsgivaren ensamma. Att jag skulle ha läckt uppgifter är befängt. Däremot har medlemmarna ofta varit öppna själva med alla konstigheter som företaget försökt driva igenom.
– Jag beskylls också för att vara den direkta orsaken till att flera anställda sagt upp sig. Jag säger bara: Ring dem som slutat och fråga! Södertälje Hamn hittar på anklagelser för att bli av med mig. Det är som en Kafka-process.
Robert Tingvall är vd i Södertälje Hamn. Transportarbetaren ringer upp:
Ni har avskedat en anställd, en facklig förtroendeman. Varför?
– Ja, det stämmer att vi sagt upp en anställd.
Inte bara sagt upp, utan avskedat…
– Det är korrekt, och det är en ovanlig åtgärd. Men jag vill inte kommentera bakgrunden. Bland annat av hänsyn till personen det handlar om.
Facket ifrågasätter ert agerande. Kommer ni att stå fast vid beslutet i förhandlingen med Transport?
– Ja, det kommer vi att göra.