Södertälje Hamn backar inte – skyddsombudet avskedas

Hamn. Södertälje Hamn håller fast vid avskedet av kranföraren Patrick Hörstam, som också är facklig förtroendeman för Transport. Vid den lokala förhandlingen i fredags la bolaget fram nya anklagelser mot honom.

– Det finns inte saklig grund för avsked. Inte ens om det bolaget påstår skulle vara sant, säger Transports förhandlare Patrik Östbjerg, ombudsman i stuveriavdelning 1.

I Södertälje har Transport och arbetsgivaren länge tvistat om arbetsmiljön och hur riskbedömningar ska göras. Stämningen har gradvis försämrats och i egenskap av klubbordförande och skyddsombud hamnade Patrick Hörstam i skottgluggen.

I oktober varslades han om avsked. Han avkrävdes nycklar och annan personlig utrustning och skickades hem med omedelbar verkan.

Vid överläggningarna som följde anklagades han bland annat för arbetsvägran, illojalitet och för att ha uppmanat arbetskamrater att inte skriva upp sig för övertidsarbete. Enligt arbetsgivaren har han också brutit mot tystnadsplikten genom att läcka uppgifter som kommit fram vid rehabiliteringsmöten med andra anställda.

Patrick Hörstam tillbakavisar alla anklagelser. Han anser att han konsekvent har agerat som skyddsombud och facklig förtroendeman för sina arbetskamrater. Vid fredagens lokala förhandling tog Södertälje Hamn även upp det faktum att han jobbat i andra hamnar, efter att han blivit hemskickad och underrättad om det kommande avskedet. Illojalt, anser bolaget med hänvisning till att Patrick Hörstam fortfarande haft lön.

– Jag känner till minst sex personer som jobbat extra i andra hamnar. Ska företaget avskeda alla, undrar han.

Transportarbetaren har pratat med andra hamnarbetare. En av dem säger:

– Det här är iscensatt för att bli av med honom. Det mesta bolaget anför är fejk, rena påhitt. Visst, Patrick har varit besvärlig ibland. Men det är ju hans roll som facklig förtroendeman.

Kollegan reagerar starkt på flera av anklagelserna. En går ut på att Patrick Hörstam ska ha kört vårdslöst med en truck.

– Jag känner Patrick väl och har aldrig sett honom köra vårdslöst. Varken med truck eller i kranen. Han är ju skyddsombud själv. Dessutom kör han väldigt sällan truck.

Enligt kollegan är stämningen mycket dämpad i hamnen, efter avskedet:

– Många tystnar. Man vågar inte öppna truten, av rädsla för repressalier.

En annan hamnarbetare säger:

– Hamnen vill ha bort honom. Men de har ingenting på fötterna. Det man drar fram är lögner och hörsägen. Företagen kan inte ens ange tidpunkten när de här sakerna ska ha inträffat.

Den lokala förhandlingen avslutades i oenighet. Nu väntar central förhandling och eventuellt en process i Arbetsdomstolen.

Vilken anklagelse reagerar Patrick Hörstam själv mest över?

– Det är nog snacket om jag är orsaken till att folk sagt upp sig i hamnen. Men jag ser hela processen som en attack på facket. Jag har agerat som facklig förtroendeman.

Transportarbetaren har sökt Södertälje Hamns vd Robert Tingvall för en kommentar. Han har inte gått att nå. Samma sak med Patrik Rotkvist, operativ chef.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Gustaf Sahlin:
    7 december, 2019

    Jag hoppas Patrik får upprättelse
    Men oavsett hur det går i alla processer så kommer det bli en tuff strid både under och efter

    Jag är själv skyddsombud och upplever stundom liknande motgångar, för mig har det aldrig gått så här långt men jag har varit nära
    personligen tar jag hjälp av regionalt skyddsombud och ombudsmänn när det hättar

    Jag berörs av det jag läser här och hoppas Patrik känner att han har den uppbakning han behöver

    Slutligen vill jag bara säga att det är eldsjälar som Patrik som upprätthåller arbetarnas rättigheter och framförallt påverkar andra att våga säga ifrån

  2. Anders bergaeus:
    30 november, 2019

    Jag har haft äran att jobbat med Patrik i några år. Och få människor jag jobbat med har haft ett så högt risktänk . Jag körde oftast contcham/reachstacker eller var signalman ombord på fartyg när Patrik var kranförare.

    Min oro är som ny utbildad skyddsombud i göteborgs hamn. Vågar man vara skyddsombud. Känns som man har sin anställning som insats.

  3. Gunilla Hultberg:
    26 november, 2019

    Det är ju helt horribelt....viktigt för arbetsgivare att skilja på i vilken roll man agerar.

  4. Leif Eriksson:
    26 november, 2019

    Det är på tiden att ni visar lite muskler mot
    arbetsgivarna .

  5. Petri:
    25 november, 2019

    Det här är ju rent ut sagt åt helvete, hur kan en arbetsgivare agera så här?
    Jag ser framemot Arbetsdomstolen och deras syn på det hela.
    Hörstam, vet att jag inte ens behöver skriva det här men, stå på dig! Dom har inget att komma med och det kommer bli jävligt pinsamt för AG i domstolen, lycka till kompis!

Lästips:

Flygplan som lyfter

Tidsfrist för organisering av kabinpersonal

Flyg. Än är det inte klart om det blir Transport, Unionen eller bägge facken som ska organisera och teckna kollektivavtal för flygets kabinpersonal – flygvärdinnor och flygvärdar. Men nu har förbunden i alla fall enats om att träffas för konkreta överläggningar i frågan.

Kabinpersonal på Norwegian, AAP Aviation och Eurowings har startat klubbar inom Transport.

Medlare utsedda om kabinavtal

Fackligt arbete. Sedan några månader har Transport börjat registrera nya medlemmar som jobbar som kabinpersonal. Nu har Medlingsinstitutet utsett medlare mellan Transport och Svenska Flygbranschen.

Kabinpersonal på Norwegian, AAP Aviation och Eurowings har startat klubbar inom Transport.

Kabinpersonal har startat tre nya klubbar

Flyg. Tre nya klubbar har bildats sedan ett antal kabinanställda, flygvärdinnor och flygvärdar, lämnade fackförbundet Unionen och gick över till Transportarbetareförbundet. De nya medlemmarna jobbar vid flygbolagen AAP Aviation, Eurowings och Norwegian.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.