Södertälje hamn kör över facket och tar in bemanningsföretag
Hamn. Södertälje hamn går emot facket och ersätter extringarna med bemanningspersonal. Nu fruktar även fast anställda att deras anställningar hänger löst.
Transport förhandlade med Södertälje Hamn om att ta in bemanningsföretag, och sa nej.
Hamnarna har sedan länge ett eget system för att täcka tillfälliga arbetstoppar, hamnarbetarna som hoppar in kallas extringar eller blixt.
– Vi är rädda för att arbetsgivarna ska lämna avtalets rekommendation om att det ska vara högst 20 procent blixt. I andra branscher finns det arbetsplatser där 20 procent är tillsvidareanställda och 80 procent kommer från bemanning. Där vill vi inte hamna, säger Patrik Östbjerg, ombudsman för Transports hamnavdelning 1.
I personalgruppen finns en oro att det här är ett första steg mot att ersätta fast personal:
– Vi är oroliga vi ska sägas upp och ersättas av bemanningsanställda, förtydligar Transports klubbordförande Patrik Sundström.
Hamnbolagets vd Robert Tingvall försöker dämpa oron:
– Det är inte alls vår plan. Jag tycker faktiskt att vi visar det då vi samtidigt försöker rekrytera egen personal. Vi tror på mera jobb och har redan börjat söka personal, då vi vet att det kan ta lite tid att hitta duktiga och rutinerade hamnarbetare. Vi har just haft en arbetsplatsträff och alla har fått ventilera nu. Jag tror att en stor del av oron är borta.
Södertälje Hamn uppger att de tar in bemanningsföretaget Eterni för att få mindre personalomsättning.
– Vi ser det som ett försök att säkerställa att det är samma personer som kommer tillbaka och jobbar. Vi brukar inte ha jobb för extrakåren mer än ett par dagar i veckan. Det gör att många hittar nya jobb och försvinner, säger Robert Tingvall.
Transports ombudsman berättar att oron bland de anställda är kvar. Han känner inte heller igen sig i företagets förklaring.
– Så stor omsättning på personal är det inte. Och det var inte skälet bolaget angav när vi förhandlade. Då ville man ha bemanningsföretag för att det är så krångligt att planera blixt, vilket det inte är, säger Patrik Östbjerg.