Sökande till Securitas tvingades svara på sexfrågor
"Jag tycker om att prata om sex. Stämmer det?" Det är en av frågorna som Securitas ställt till hundratals, kanske tusentals, arbetssökande i ett stort personlighetstest. – Flera av frågorna är djupt integritetskränkande, säger Transports arbetsmiljöansvarige, Martin Miljeteig.
Redan tidigt i våras fick Transports Göteborgsavdelning kännedom om ett personlighetstest som Securitas utför på alla som söker arbete.
Enkäten, ett så kallat MMPI-2-test, omfattar närmare 570 påståendet där den jobbsökande ska ta ställning till om utsagan stämmer eller inte. I batteriet av frågor fanns ett tiotal som handlar om den sökandens sexliv och tankar kring sex. Exempelvis:
- Mitt sexliv är tillfredställande?
- Jag har aldrig hängivit mig åt några ovanliga sexuella handlingar?
- Jag oroar mig för allt som har med sex att göra?
- Jag tycker om att prata om sex?
- Många av mina drömmar handlar om sex?
- Barn borde få lära sig alla viktiga fakta om sexlivet?
- Jag har ofta önskat att jag var av motsatt kön?
Peter Åkesson är ombudsman på Göteborgsavdelningen. Han fick påringningar från en rad medlemmar som reagerat starkt mot frågorna, särskilt de som berörde sex och religion.
Flera av de sökande var p-vakter på företaget Addici. Addici hade precis förlorat uppdraget till Securitas. P-vakterna erbjöds att följa med över – förutsatt att man underkastade sig personlighetstestet.
En p-vakt säger: ”När jag skulle göra provet trodde jag inte mina ögon. Blev spyfärdig. Pornografifrågor, barnfrågor, sexfrågor – Vad är detta!!!? Får Securitas verkligen ställa såna frågor? Jag förstår inte vad de har med jobbet att göra. Jag känner mig väldigt kränkt. Det jävligaste är att man var tvungen att svara, annars klarade man inte provet.”
P-vakten avslutar med att vädja till Transport att agera, och påpekar till sist: ”Jag vill hemskt gärna vara anonym, så jag inte riskerar att inte få jobbet.”
En annan person uppger:
”Tyckte enkäten var fruktansvärd. Frågor om tro och sex. Vad har det på ett anställningsprov att göra? Jag är katolik. Vill inte äventyra min chans till anställning, men tycker att Transport behöver veta detta…”
Transport i Göteborg kallade Securitas till förhandlingsbordet. Parterna träffades två gånger, utan att komma överens. Transport krävde att elva frågor skulle tas bort. Det blev nobben. Bolaget ansåg sig inte ha kränkt någon och testet skulle användas även i framtiden.
Med vid förhandlingarna fanns företaget PG Konsult. Bolaget står bakom testet, som ursprungligen kommer från USA. PG Konsult hävdade att man inte hade rätt att stryka frågor och att utvärderingen blir svårare om vissa svar fattas.
I oktober uppmärksammades testet i såväl radio som tidningar. En rad personer vittnade om sina känslor när de utsattes för frågorna.
Transports arbetsmiljöombudsman Martin Miljeteig är mycket kritisk till Securitas agerande. Han menar att flera testfrågor definitivt kränker den personliga integriteten:
– Det är helt förkastligt och visar på en förlegad människosyn. Det måste faktiskt finnas andra, modernare sätt att bedöma om människor klarar ett visst arbete.
Både Martin Miljeteig och ombudsman Matts Haglund, som ansvarar för bevakningsföretagen, säger sig ha förståelse för att bolagen vill hitta stabila personer. Människor som klarar de påfrestningar som väktare, ordningsvakter och andra yrkeskategorier utsätts för.
Martin Miljeteig konstaterar att det inte finns några lagregler som anger vad en arbetsgivare får fråga om under en anställningsintervju.
– Området är helt oreglerat. För en tid sedan kom en statlig utredning som föreslog en åtstramning. Vissa av förslagen var bra, men arbetsgivarna sa stenhårt nej.
Sofie Rehnström är jurist på LO. När Securitas test diskuterades i radionyheterna konstaterade hon att den här typen av frågor kan utgöra sexuella trakasserier:
– Är det någon man känner sig underlägsen, eller hotad av, är det klart att det kan gå över gränsen till ofredande eller sexuella trakasserier. Då är det brottsbalken som gäller.
Efter rubrikerna i media har Securitas valt att agera på central nivå. Informationschef Gisela Lindstrand säger:
– Vi tycker själva att frågorna som berör personers sexliv är stötande och de ska tas bort. Är det inte redan gjort sker det inom kort.
Vid de lokala förhandlingarna i Göteborg framkom att Securitas inte själva tar del av testsvaren. Hela frågeformuläret skickas direkt till PG Konsult, som gör utvärderingen och levererar ett omdöme.
Under diskussionerna hävdade Securitas företrädare att Transport haft en ”referensgrupp” med fyra namngivna ombudsmän. Dessa påstås ha genomfört provet för ett par år sedan, utan att ha haft något att erinra. Anna Ryding är en av de fyra ombudsmännen.
Hon säger:
– Nu blir jag upprörd. För det första var vi ingen referensgrupp. För det andra fanns inga sexfrågor med. Det skulle jag ha reagerat över.