Söner ärver pappas jobb
Yrkesval. Det är vanligt att söner väljer ungefär samma yrken som sina fäder. Men mindre vanligt att döttrarna går i föräldrarnas fotspår, konstaterar professor Robert Eriksson vid Stockholms universitet.
Stellan Skarsgårds skådespelande söner – Alexander, Gustaf, Bill och Valter – kvalar in i mönstret, liksom fotbollsspelaren Tobias Hysén med far.
Enligt en några år gammal undersökning av tidningen Du och jobbet väljer var tionde svensk samma arbete som någon av sina föräldrar. Allra vanligast är det bland fiskare och jägare, följt av personal inom vård- och omsorg.
Granskningen har följts upp av släktforskningstjänsten Ancestry och opinionsföretaget Novus. Då blev resultatet att ungefär sex av tio svenskar nobbar mammas och pappas jobb.
Varför fler söner än döttrar slår in på föräldrarnas yrkesbanor är inte riktigt klart. Men Robert Eriksson hänvisar till att arbetsmarknaden fortfarande är ganska könssegregerad, även om det håller på att förändras.
Finns det några tecken på att fler eller färre kommer att välja som mamma och pappa framöver?
– Det vågar jag inte svara på. Men att man följer i föräldrarnas fotspår bottnar ju delvis i att man blir bekant med deras yrken och vad arbetet innebär, säger Robert Eriksson vid institutet för social forskning.
Mans- och kvinnodominansen i olika jobb blir tydlig när man kikar på SCB:s statistik. Att arbeta som undersköterska, i hemtjänsten, hemsjukvården eller på äldreboende är vanligast bland Sveriges kvinnor. Därefter följer barnskötare och grundskollärare.
Bland männen toppar företagssäljare, följt av lager- och terminalpersonal. Lastbilsförare hamnar på tredje plats.
Föräldrarnas arbeten kan ju även avskräcka barnen?
Eriksson instämmer, men kan inte hänvisa till några studier i frågan. Mycket beror på hur arbetsmarknaden ser ut. Är den statisk går ungarna lättare i pappas fotspår, medan de kan tvingas trampa upp nya, om den förändras.
När det gäller att inspireras av föräldrarna tror Robert Eriksson inte att arbetarbarn skiljer sig från tjänstemannabarn.
– Men det är rätt påtagligt att ganska många inte går över gränsen, man stannar oftare kvar i respektive klass.