Sopföretag övervakar anställda
Avfallsföretaget Carl F i Skåne har använt fordonens positioneringssystem för att kontrollera sina anställda. Nu får det kritik från Datainspektionen.
– De ringer ut till förare och undrar varför de kör en viss väg och varför de fikat så länge, säger Transports regionala skyddsombud Bert Johannson, till tidningen Sydsvenskan.
Det är Bert Johansson som har anmält Carl F till Datainspektionen efter att först flera gånger ha påpekat för företaget att det bryter mot personuppgiftslagen.
Datainspektionen skriver i sitt utlåtande att ”positioneringssystemet hos Carl F har använts för ett annat ändamål är vad det är avsett för, nämligen för att i realtid kontrollers hur de anställda utför sina arbetsuppgifter och när de tar sina raster. En sådan rutinmässig användning är normalt sett inte tillåten enligt personuppgiftslagen”.
Nu måste Carl F precisera för Datainspektionen vad de ska ha informationen från gps:erna till och även informera de anställda.
För Martin Miljeteig, central ombudsman på Transport med ansvar för arbetsmiljöfrågor, är gps-övervakningen ingen ny företeelse.
– Det är en ständigt ökande trend. Allt fler företag använder överflödsinformation i tekniska system, som gps, kameror eller stämpelklockor för att realtidsövervaka sina anställda.
Personuppgiftslagen är inte helt lätt att tolka. Företag får använda till exempel gps för att övervaka sina anställdas arbete i vissa fall, men först måste de informera de anställda om hur och varför.
Ofta är det där det brister, berättar Martin Miljeteig. Företaget kan ha sagt en sak i en mbl-förhandling med facket, men använder i själva verket systemet på helt andra sätt när det väl sätts i bruk.
– Det är väldigt vanligt med ändamålsglidningar. Man kanske säger att man ska kontrollera kylkedjan eller övervaka av säkerhetsskäl. Men sen kontrollerar man hur de anställda tar sina raster eller vilken sida de lossar på.