Sopgubbe slagen i ansiktet av läkare

Sopgubbarna upplever att hot och våld relaterat till arbetet har ökat. Senast förra veckan slogs miljöarbetare Jan Selin i ansiktet med en nyckelknippa när han försökte utföra sitt jobb.

– Jag upplever att det har ökat och det är värre i innerstan. Folk tror att de kan skrika på en och bete sig hur som helst bara för att man är sopgubbe, säger Anders Olsson som är huvudskyddsombud på Reno Norden i Stockholm.

Han har själv blivit utsatt för fysiskt våld i arbetet och uppger att han känner till tre fall av misshandel bara det senaste året. Ofta handlar det om att sopbilen ”står i vägen”, och andra trafikanter inte vill vänta. På tisdagen förra veckan ledde irritationen till ännu ett överfall. När Jan Selin och hans kollega försökte utföra sitt arbete blev Jan Selin slagen i ansiktet.

– På grund av att det lutar på det stället finns det bara en plats att stanna på. Det är trångt och det ryms bara en bil.

Jan Selin och hans kollega hör att någon tutar, något som händer varje dag. Eftersom det inte handlade om sirener så ignorerar sopgubbarna den upprörda bilisten.

– Då kommer det ut en kvinna skrikandes att ”jag är sen till min mottagning” tillsammans med tillmälen om invandrare och arbetarklass. Jag svarar ”god morgon på dig också”.

Jan Selin har finskt ursprung och hans kollega polskt. Den skrikande kvinnan hinner ställa sig under lyftanordningen på sopbilen. När Jan Selin försöker få henne ur vägen smäller det.

– Det är farligt att stå precis vid liften så jag försökte fösa bort henne med vänsterarmen. Först kommer en spottloska i ansiktet, sedan två slag. Hon hade sin nyckelknippa i handen. Först blev jag arg och hann nog säga en del dumheter, men sedan lugnade jag mig. Jag satte mig i bilen och ringde polisen.

Polisen kommer till platsen och förhör Jan Selin och kvinnan, som nu är polisanmäld. Men under förhöret hinner ännu en fientligt inställd person ofreda sopgubbarna.

– När jag förhörs hör vi någon som började skrika ”stäng av bilen, stäng av bilen”. Sen dyker det upp en man som ville ge sig på min kollega. Polisen gick emellan, så det gick ju bra.

– Det är första gången jag blir slagen, men vi blir ofta hotade. Vi brukar få höra att ”Jag ska se till att du får sparken”, säger Jan Selin.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Mikael Lind:
    23 juli, 2023

    Det är tragiskt att sånt här ska hända, visar hur berättigade vissa tror de är i samhället. Soppgubbar borde behandlas med respekt, de är en av de livsviktiga yrken som håller samhället igång. Tvivlar på att mycket hände med kärringen som slog till med nycklar, hon anses väl säkert va en hjälte i dagens bak-o-fram samhälle som Sverige blivit.

Lästips:

Här i Kagghamra startade branden i november 2020. Sedan februari 2021 är soptippen täckt av sand.

Rekordrättegång väntar i Think Pink-härvan

Miljöbrott. Den 3 september startade rättegången mot sammanlagt elva personer misstänka för kriminell avfallshantering kopplat till återvinningsbolaget Think Pink. Målet är det hittills mest omfattande rörande miljöbrott – systematisk dumpning av giftigt avfall på en rad platser runt om i landet.

Max Torell, bärgare

”Det går inte att vara rädd i det här yrket”

Mitt jobb. Max Torell har ett av Sveriges farligaste jobb. Han är bärgare. – En kille tryckte en pistolmynning mot mitt bakhuvud och sa: ”Ge mig bilen eller jag skjuter”. Både kriminella och bilister som saknar respekt för vägarbetare gör hans arbetsmiljö livsfarlig.

Miljözonen körs vidare in i Stockholm

Trafikpolitik. Från och med nyårsafton i år är det stopp för bensin- och dieselbilar i stora delar av Stockholm city. Då införs miljözon klass 3 i en del av centrala Stockholm. Förvaltningsrätten har avslagit Moderaternas begäran om att pausa beslutet.

Avtal 2025

”Jag längtar efter att få gå ner till heltid”

Miljö. Det hettade till kring arbetstidsförkortning och bättre arbetsmiljö när Transportarbetareförbundets miljöarbetare samlades till avtalsråd om ett nytt kollektivavtal. ”Jag kör slam- och spolbil i Norrbotten och längtar till den dag jag får gå ner till heltid", uttryckte sig Tommy Öhrwall.

Från och med den 1 december måste dubbfria vinterdäck vara märkta med den särskilda symbolen alptopp/snöflinga.

Skärpta krav för vinterdäck

Trafik. Från och med den 1 december i år gäller nya, hårdare krav för godkänd klassning som vinterdäck.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlas Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.