Sophämtning stoppades efter hot mot miljöarbetare
Glåpord, svordomar och utskällningar är vardag för sopgubbarna i Stockholms innerstad. Få anmäler händelserna, men när samma miljöarbetare utsatts för allvarliga hot två gånger i rad stoppades hämtningen på en trång, utsatt gata.
Det var efter att ha blivit uppringd av sina bägge kollegor på renhållningsbolaget Liselotte Lööf som företagets huvudskyddsombud, Anton Bjärkenrud valde att utfärda skyddsstopp. Stöd för det finns i arbetsmiljölagen. renhållningsarbetarna hade blivit utskällda och hotade av en ilsken förare på Danderydsgatan på Östermalm.
Där pågår omfattande byggnadsarbeten, gatan är trång och bilar står parkerade. När sopbilen stannar vid en rad hämtningsställen i morgonruschen fastnar bil-, buss- och taxiförare i långa köer efter renhållningsarbetarna. På det smala utrymmet trängs dessutom mängder av fotgängare till och från tunnelbanan.
– Den psykosociala arbetsmiljön var inte acceptabel. Om arbetet fått fortsätta fanns det risk för att något riktigt allvarligt skulle hända, förklarar Anton Bjärkenrud.
När personalchefen på Liselotte Lööf kontaktade bilföraren, som hotat miljöarbetarna, var han fortfarande arg. Enligt Bjärkenrud sa föraren:
”Det var tur att jag hade barn i bilen annars hade jag slagit ihjäl de där killarna”.
Så länge skyddsstoppet varar kommer soporna att dras på pirror till änden av gatan där de hämtas upp av sopbil. Parkeringsförbud har utfärdats på gatan och parkeringsövervakningen kommer att utökas, enligt Stockholms stad.
Anton Bjärkenrud hoppas att det ska ha effekt och att sophämtningen utmed gatan ska kunna återtas igen inom två, tre veckor. Han beskriver de många enkelriktade, enfiliga gatorna i Stockholms innerstad som ett gissel.
Transportarbetaren har tidigare skrivit om en miljöarbetare i Nacka som blev avsiktligt påkörd av en arg villaägare, vars trädgårdsavfall renhållaren hämtat. Påkörningar är inte lika vanligt, men Anton Bjärkenrud har själv tvingats hoppa undan för en bilist som i hög fart körde förbi sopbilen, på trottoaren.
– Arbetskulturen bland sopgubbarna är tyvärr så att man sällan anmäler tillbud och hot, det är så vanligt. Vi regerar alla olika, en del skäller tillbaka, andra rycker på axlarna. Någon gång har jag frågat folk om de vill hjälpa till, så går det fortare. Jag har haft funderingar kring att starta en kampanj för att få in alla hot.
Anton Bjärkenrud kan förstå att folk blir irriterade, i morgonruschen:
– Vi försöker visa hänsyn och snabba på. Ibland kör man undan och släpper fram någon, men då dyker genast flera nya upp som vill fram. Även om folk inte går ur bilen är det alltid ett stressmoment att se hur kön växer.
Hans råd till stressade bilförare i innerstan är:
– Vänd så fort du ser en sopbil, alternativt ta en annan väg. Eller kom fram och ge oss en kram och säg att vi gör ett jättebra jobb!