Therése ”Tuss” Hedman väntar sitt första barn och är förvånad över att vilt främmande människor nu tar sig rätten att kommentera hennes figur. Beskyllningar om att vara blatte-lover och feministkärring tar hon däremot som en komplimang.
Close
Therése ”Tuss” Hedman väntar sitt första barn och är förvånad över att vilt främmande människor nu tar sig rätten att kommentera hennes figur. Beskyllningar om att vara blatte-lover och feministkärring tar hon däremot som en komplimang.
Close

”Sopkärringen” som twittrar och bloggar

Månadens medlem. ”Sopkärringen” Therése Hedman jobbar som ensam tjej bland sex sopgubbar mitt i Stockholm. På sin blogg kallar hon sig Tuss, men som tvittrare ”BitterFittans”. Det är en myt att journalister och politiker twittrar mest, hävdar Therése.

– Det är väldigt mycket ”vanligt” folk på Twitter, utbrister hon bestämt när vi träffas i solen på en parkbänk.

Sopkärring är Theréses egen benämning på motsvarigheten till sopgubbe, med positiv klang. Hon tog sina första stapplande steg på Twitter för snart fyra år sedan och fastnade. För att komma in i tekniken googlade Therése på allehanda förkortningar som dök upp och ställde massor av frågor.

– Jag behövde aldrig känna mig dum och fick svar direkt, intygar hon. Twitter är ett oerhört snabbt medium och man kan fråga om allt. Senast undrade jag vilken typ av barnvagn vi skulle välja och fick tusen svar som pekade i olika riktning. Lite för många, men dagen därpå köpte och hämtade jag och min man en vagn hos en av twittrarna.

Therése knäpper händerna kring magen. Där växer sonen som är planerad att titta fram i oktober. På sin blogg ”tankaravtuss” beskriver hon hur människor nu ger sig rätt att närgånget kommentera hennes figur.

– Kvinnor bedöms utifrån sina kroppar och män utifrån från sina prestationer. Vad stor du är, fick jag höra redan i början av graviditeten. Plötsligt fick människor jag inte ens känner rätt att utan skrupler kommentera min kropp. Även om jag inte tar åt mig borde folk tänka sig för. Min kropp är inte allmän egendom bara för att jag väntar barn!

Läskiga förlossningshistorier som människor dessutom ”generöst” vräker över Therése betackar hon sig också för. Överslätande ord om att det säkert inte händer henne biter liksom inte efteråt…

När Therése började twittra följde hon ett gäng kändisar och ”ståuppare” men ganska snart övergick hon till att nästan bara ha kontakt med vanliga människor.

– Politiker och journalister är lite tråkiga. De är så försiktiga. Vanligt folk skriver mer rätt på vad de tycker och tänker. Det är mycket roligare! De behöver ju inte stå till svars för någon efteråt, säger Therése och ler.

Hon beskriver Twitter som ett väldigt socialt medium. Genom att skicka ut en förfrågan kan man snabbt få ihop ett gäng människor till en pubkväll eller ”aw”, after work.

– Det är jättespännande att träffa människor som man bara twittrat med tidigare. Jag har aldrig blivit besviken utan fått flera nya vänner genom Twitter.

Facebook beskriver Therése som ett jättebra medium för att hålla liv i kontakterna med vänner och släktingar. Men Twitter kräver mer eftertanke.

– Det är lätt att bara slentrianmässigt trycka gilla på Facebook här och där.

För något år sedan kände hon att de 140 tecken som ryms inom varje twitterinlägg inte riktigt räckte till. Therése ville ha mer utrymme för sina åsikter och övergick till att blogga. Nu skriver hon med ojämna mellanrum om allt från vikthets till böneutrop i Fittja, vardagsmatlagning, hemlöshet och osmarta dokusåpaprofiler.

Therése klär också av ”Facebookmyset”, som så många beskriver. Ibland kanske för att dölja att det inte är så väldigt puttrigt där hemma. Den verkliga personen kan ju vara en helt annan än den man målar upp i Facebook. Motsvarande erfarenhet har hon inte från sina Twittervänner.

Therése lämnade sitt tidigare arbete bland multihandikappade barn och ungdomar för att få ett där hon inte tar med sig jobbtankarna hem. Nu kör hon sopor och skräp från kontor, butiker och hushåll i truck, mitt i Stockholms city.

På sin blogg gör hon en utförlig beskrivning i ord och bild av hur hon jobbar. Den avrundas ”det är bullrigt, illaluktande och tungt, men jag trivs. Vi är ett bra gäng och vi har kul ihop och det tycker jag är bland det viktigaste. Jag och mina sex grabbar.”

– Jag är skyddsombud och den psykosociala arbetsmiljön kommer på första plats. Att man trivs med dem man jobbar med påverkar så mycket hur man mår. Och lukten? Den blir man immun mot efter tio minuter, som tur är.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Christian Florin

…du och stuverikollegan Betim Bajrami i Göteborgs hamn har på tre veckor värvat 26 nya medlemmar till Transport.

Transportarbetarens logga

Uteslutning prövas i hovrätten

Juridik. Transports rätt att utesluta en medlem som politiskt aktivt arbetar mot förbundets mål ska avgöras av Svea hovrätt. På onsdag inleds rättegången.

Transportarbetarens logga

Uteslutning av SD-politiker uppe i rätten

Facket. Tingsrätten prövar Transports rätt att utesluta en sverigedemokratisk kommunpolitiker. I veckan hölls huvudförhandlingen i Stockholms rådhus. Den lastbilschaufför som stämt förbundet hävdar att fackets starka ställning gör uteslutningen lagvidrig.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Månadens klubb
Den nybildade Transportklubben på Frigoscandia i Helsingborg. Foto: Alexander Malmqvist

Gammal fackklubb i ny kostym

Helsingborg. Det fackliga är också en färskvara. När Frigoscandia gick över från Handels lageravtal till transportavtalet var det angeläget att snabbt få i gång arbetet med en ny klubb.

Månadens medlem
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.

Månadens ungdomssatsning
Pea Olsson, Tobias Nilsson och Linus Gustavsson spelar Coup på avdelningskontoret i Borlänge.

Avdelning 88 testar nya grepp

Fackligt arbete. Spel och pizza. Det är Transport i Dalarnas recept för att sänka tröskeln till facket.

Hallå där!

Staffan Törnqvist

... tidigare skyddsombud på Avarn som har vunnit LO Stockholms pris som årets skyddsombud.

Månadens medlem
Pea Olsson med kompisen och kallblodstravaren Frost vid travgården, där hon hjälper till med skötsel och träning av hästarna. Foto: Justina Öster

Hästar och facket får Pea att må bra

Glädjeämnen. – Jag har fått jättemånga kompisar via facket. Och hästarna hjälpte mig komma tillbaka efter att jag gått in i väggen, säger taxiföraren Pea Olsson.

Månadens medlem
Jonna Grip. Foto: Justina Öster

”Det är kul att gå på möten”

Fackligt arbete. ”Vi kommer från Transport”. ”Jaha, vad ska ni frakta för något då?” Så kan det låta när Jonna Grip ger sig ut för att prata fackliga frågor på mackar.

Månadens seniorer
Pensionärssektionen i Örebro.

”Ge oss mer inflytande i Transport!”

Örebro. Pensionärssektionen i Örebro gör ett dubbelt upprop: Hallå, var är ni alla pensionärer som jobbat i Transports branscher? Hallå förbundet, lyft våra frågor och ge oss mer inflytande!

Hallå där!
Fredrik Cederlöw, flygttekniker och silvermedaljör i yrkes-VM. Foto: World Skills Sweden

Fredrik Cederlöw

…flygtekniker och silvermedaljör i Yrkes-VM i Lyon. Hur känns det nu, några veckor efter silvermedaljen?

Arbets-liv
Sofie Norén och Carina Olin träffar Transportarbetaren hemma hos Sofie i Blentarp.

Sofie och Carina startar nätverk för arbetslösa

Arbetslöshet. Carina och Sofie blev vänner genom facket. Nu är de arbetslösa och vill samla fler i samma situation. För att lyfta de problem och svårigheter de står inför.

Månadens medlem

Taxitelefonisten som kör droska när han är ledig

Kombinera jobb. Nils Lundgren är taxitelefonist, under de lediga veckorna jobbar han ­extra med att köra taxi. "Det är som att välja vilket av sina barn man älskar mest, det går inte. Jobben är så olika och jag älskar båda."