Sörmländskt färdtjänstbolag väcker farhågor i facket

Färdtjänst. Sultan Salimovic är en omdebatterad taxiföretagare i Sörmland. Nu har hans hustru vunnit flera färdtjänstkontrakt på Västkusten, via bolaget K-holms vård och omsorg. – Vi är helt klart oroade, säger Lennart Sköld, ombudsman på Transport i Uddevalla.

Sultan Salimovic och hans taxiverksamhet har varit en följetong både i facket och i medierna. Tre av hans bolag har gått i konkurs de senaste åren.

I början av oktober dömdes han till åtta månaders fängelse för grovt skattebrott och bokföringsbrott i Nyköpings tingsrätt. Han fick också näringsförbud i tre år.

Domen har inte vunnit laga kraft än och Sultan Salimovic vill inte svara på om han tänker överklaga.

Klart är i vart fall att Sultans familj klivit in i taxi- och färdtjänstbranschen. Hans 38-åriga hustru och 20-åriga dotter står som styrelseledamot respektive suppleant i K-holms vård och omsorg.

I Västrafiks senaste upphandling av färdtjänst vann bolaget kontrakt för totalt 16 bilar i Lidköping, Uddevalla och Vänersborg. Avtalet börjar gälla i juni 2018 och gäller så kallad avropstrafik.

Det innebär att ersättning bara betalas ut till bolaget när bilarna bokas för färdtjänst, sjukresor eller andra samhällsbetalda körningar. Upplägget bygger normalt på att chaufförerna tar även privatkörningar.

Katrineholms vård och omsorg skickade också in anbud vid Hallandstrafikens upphandling. Den 28 september kom tilldelningsbeslutet. I Halmstad och Kungsbacka får bolaget färdtjänstavtal värda totalt 39 miljoner kronor.

I Sörmland har Transports Nyköpingsavdelning lagt ner hundratals timmar på att hjälpa chaufförer som kört för Sultan Salimovic. Förarna har haft stora problem med löner, arbetstider, arbetsmiljö och bristfälliga bilar.

På västkusten befarar facket att Sultan finns med i bakgrunden i hustruns bolag.

– Vi misstänker ju att det råder ett bulvanförhållande. Men det är svårt att bevisa och för de offentliga upphandlarna är det ett dilemma. De har strikta regler som måste följas, säger ombudsman Lennart Sköld.

Transportarbetaren har sökt Sultans Salimovics hustru, utan framgång. Enligt Transportstyrelsen står hon som trafikansvarig i K-holms vård och omsorg och har avlagt de prov som krävs.

När Transportarbetaren frågar Sultan vilket roll han kommer att ha i bolaget säger han:

– Ingen alls. Du får ringa den som är ansvarig för bolaget, om du har frågor.

Det är ju din fru, kan du i så fall hälsa henne att jag försökt ringa…

– Det går inte. Jag är inte hemma.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Jonas Lundberg, Taxi Kungsbacka.:
    18 oktober, 2017

    Detta förstör hela branschen. En bransch som redan ligger på marginalerna. Där man måste köra minst 200 tim/mån för att tjäna över 20 000 kr.
    Sveriges lägst betalda yrke om man räknar/arbetad timme blir än sämre med dessa bulvaner och bluffbolag.
    Låt han lösa det, men tacka ej ja till att köra för honom. Enda sättet för att han ska rensa bort sig själv, men uppstår väl i en ny upphandling i andra kommuner...
    Never ending story!

  2. Stefan ”Taxi-Chaufför i Katrineholm” Luukkonen:
    18 oktober, 2017

    Skamligt att det får fortsätta... Men inget får ju kosta idag. Kvaliten blir bara sämre och sämre. Tyvärr så tror jag att missnöjet kommer visa sig i kommande val.

  3. Thor.wikström:
    18 oktober, 2017

    Hallandstrafikens upphandling är ett stort skämt.

  4. Stefan Blomkvist:
    17 oktober, 2017

    Helt otroligt hur denne man och hans familj kan få bedriva verksamhet överhuvudtaget.

Lästips:

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

”Det är modernt slaveri” säger William Sadeek, taxichaufför sedan 30 år, om plattformsbolagens villkor.

Förare vittnar om usla löner och arbetsvillkor

Taxi. På Stockholms gator är det en vanlig syn med svarta taxibilar som står utanför de stora växlarna Cabonline och Taxi Stockholm. De kallas ibland för friåkare och plockar kunder från gatan. Många kör också för Uber och Bolt. Men inte William Sadeek som tycker att apparna betalar alldeles för dåligt.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.