Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) gör stora neddragningar i Bohuslän som en följd av Stampens övergång till digitala morgontidningar.
Close
Stampens stora sparpaket betyder slutet för utdelning av papperstidningar på flera håll – och att många tidningsbud på distributionsbolaget VTD riskerar att förlora jobbet. (GENREBILD)
Close

Sparpaket slår hårt mot bud

Tidningsbud. Nära hälften av Västsvensk Tidningsdistributions tidningsbud kan tvingas sluta i vissa områden. Under hösten genomför distributionsbolaget stora förändringar i utdelningen av morgontidningar, en följd av neddragningar hos mediejätten Stampen.

Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) levererar morgontidningar och paket till 800 000 hushåll, från Strömstad i norr till Laholm i syd och Alingsås i öst. För många prenumeranter utanför tätorterna i Västsverige kommer det snart inte vara möjligt att få ”sin” morgontidning hemburen.

Då allt färre prenumererar på papperstidningen blir kostnaden för distributionen per tidning allt högre. För hög, enligt VTD.

– Vi gör en översyn av hela vårt område. Hela samhället förändras, allt fler kunder efterfrågar digitala prenumerationer, säger VTD:s vd Annika Nyberg till TTELA.

Tidningen TTELA har sitt spridningsområde i fyra kommuner: Trollhättan, Vänersborg, Mellerud och Lilla Edet. Från och med den 1 november i år slutar VTD att köra ut tidningen till omkring 700 prenumeranter, boende i glesbefolkade delar i spridningsområdet.

Neddragningen drabbar tidningsbuden.

– Ja, tyvärr, vi har en övertalighet. Drygt 25 anställda måste sluta, det är nästan halva styrkan, säger Annika Nyberg.

Men vd:n på VTD säger också att distributionsbolaget inte helt ska upphöra med utdelningen av papperstidningar:

– Målsättningen är att få lönsamhet i vår verksamhet så att vi kan hålla i gång distributionen av tidningar så länge som möjligt.

Fler yrkesgrupper

Men det är inte bara tidningsbuden som främst delar ut TTELA som drabbas. Samtliga 16 tidningstitlar som distribueras av VTD berörs på liknande sätt.

VTD ingår i koncernen Stampen Media, som genomför ett stort sparpaket för närvarande. Orsaken är en kraftigt vikande annonsmarknad – de första sju månaderna i år minskade Stampens annonsförsäljning med 30 miljoner kronor jämfört med samma period 2022. I augusti var tappet ytterligare tio miljoner kronor.

Varslen inom koncernen väntas slå brett, mot såväl bemanning på redaktioner, tidningarnas övriga avdelningar som distributionen.

Det var vid ett informationsmöte den sista augusti som Stampen Medias vd Johan Hansson meddelade att bolaget måste genomföra besparingar som innefattar en neddragning av antalet anställda i koncernen.

Alingsås Tidning är en av titlarna inom Stampenkoncernen.

– Det är ännu inte klart hur sparpaketet kommer påverka, men det kommer troligen klarna inom de närmaste veckorna, säger Per Anger, chefredaktör och ansvarig utgivare för Alingsås Tidning.

Klart är däremot att utdelningen av papperstidning upphör redan den 17 oktober. Det gäller hushåll utanför tätorterna; Alingsås, Vårgårda och Herrljunga.

Berörda prenumeranter i hela Västsverige har fått information om vad som gäller för just deras tidning.

Stampen Media skriver på sin hemsida också hur bolaget erbjuder sig att ”stötta” vid övergång till digital läsning i samband med att ”vårt distributionsbolag VDT, Västsvensk Tidningsdistribution, kommer att genomföra förändringar i sin distribution”.

Förändringar som för tidningsbuden alltså i hög grad innebär övertalighet och förlorade arbetstillfällen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Porträttbild på leende 91-årig, gråhårig man med vit skjorta

Ingvar Nilsson

…91 år, som jobbar som cykelburet tidningsbud och delar ut Varbergs Tidning.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.

Jonas Söderqvist, biträdande forskningsledare på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek överlämnar Mats Sundbergpriset för bästa verksamhetsberättelse till Maria Lefoy och Lars Mikaelsson på Transport. Foto Kristina Sjöberg

Transport föräras Mats Sundberg-priset

Prisutdelning. Priset delas ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek till det förbund inom LO-familjen som gjort den bästa verksamhetsberättelsen. Första förbund att få priset är Transport.