Blommor och ljus hedrade terrorattackens offer.
Close
Blommor och ljus hedrade terrorattackens offer.
Close

Spendrupschauffören berättar om kapningen

Terrordåd. Nycklarna satt i tändningslåset och dörren var olåst. Chauffören som fick sin bil kapad och använd till terrordådet på Drottninggatan berättar för första gången sin historia. Han beskriver kaparens galna blick och säger att mannen var maskerad.

Den 7 april förra året kördes en lastbil rakt in i folkmassan på Drottninggatan i Stockholm och kraschade sedan in i varuhuset Åhléns. Fem människor dödades.

En chaufför som körde öl och läsk åt Spendrups fick sin bil kapad intill en restaurang dit han levererade sina varor. Chauffören har i dag för första gången själv berättat om händelsen. Han är intervjuad i Dagens Nyheter.

– Jag har fått en annan bild av lastbilar. Förut var det bara en lastbil som jag använde för att jobba. Nu har jag förstått att man kan använda lastbilar mot människor. Att en lastbil kan vara ett vapen, säger han till DN.

Artikeln beskriver också att bilens nycklar satt i tändningslåset och att dörren var olåst när varorna lossades. Spendrups presschef Rose-Marie Hertzman säger till DN att det är rutin att nyckeln sitter kvar när chaufförer ska lasta av, detta för att hydrauliken ska fungera och lastbilen stå plant. Däremot ska dörren vara låst.

Chauffören berättar att lastbilen var borta när han kom ut från restaurangen. Men han fick syn på den direkt när den hastigt körde rakt mot honom, mot färdriktningen på den enkelriktade gatan. Själv sprang han ut i gatan och försökte stoppa föraren.

– Då såg jag att han var maskerad och att han hade en galen blick. Han ökade farten, som om han tänkte köra över mig. Jag fick kasta mig åt sidan, säger han till DN.

Spendrupschaufförens beskrivning av kaparen hjälpte polisen att förstå vem de skulle gripa. Mannen sågs senare på övervakningskameran på väg ner i tunnelbanan.

Chauffören har börjat jobba igen, men inte full tid. I morgon tisdag planerar åklagare Hans Ihrman att väcka åtal mot den man som misstänks för dådet på Drottninggatan i Stockholm.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

ordningsvakter

Terrorhot och arbetsliv

Arbetsmiljö. Säkerhetspolisen höjde den 17 augusti terrorhotnivån till fyra på den femgradiga skalan. Hotet för terrordåd bedöms nu som högt i landet. På flygplatser, kärnkraftverk, i gallerior, kollektivtrafiken och hamnar har säkerhetsrutinerna skärpts.

Geofencingkarta

Elektroniska staket dröjer

Ny teknik. Ett utbyggt system saknas. Lagar och regler saknas också. Men när detta finns på plats är det bara att börja bygga elektroniska staket i städerna. En handlingsplan för geofencing presenterades i dag.

Transportarbetarens logga

Elektroniska staket mot terror på väg – men dröjer

Åkeri. Geofencing? Som ett vapen mot terrorister i lastbilar har metoden blivit allt mer aktuell. Tester är på gång. En statlig utredning ska snart presenteras. Men vad innebär egentligen elektroniska staket, även kallade geofencing?

Avtal 2025

”Jag längtar efter att få gå ner till heltid”

Miljö. Det hettade till kring arbetstidsförkortning och bättre arbetsmiljö när Transportarbetareförbundets miljöarbetare samlades till avtalsråd om ett nytt kollektivavtal. ”Jag kör slam- och spolbil i Norrbotten och längtar till den dag jag får gå ner till heltid", uttryckte sig Tommy Öhrwall.

Från och med den 1 december måste dubbfria vinterdäck vara märkta med den särskilda symbolen alptopp/snöflinga.

Skärpta krav för vinterdäck

Trafik. Från och med den 1 december i år gäller nya, hårdare krav för godkänd klassning som vinterdäck.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlas Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.