Stå på er ordningsvakter!

Debatt. Apropå den här händelsen i Malmö med ordningsvakten och den nioårige pojken som medierna och hela Sverige nu förfasar sig över, skulle jag vilja berätta om en händelse som jag själv varit med om. Detta hände när jag tjänstgjorde som ordningsvakt på Akademiska sjukhuset för några år sedan:

En fin sommarkväll slog akutpersonalen larm till mig och berättade att en känd narkoman just hade gjort inbrott i deras läkemedelsrum och stulit en massa morfin och nu flydde mot stan till fots.

Eftersom jag händelsevis fanns i närheten hann jag efter en liten språngmarsch ikapp denne kände narkoman och lyckades stoppa honom. När jag sedan bad honom återlämna stöldgodset som han bar synligt i sina händer gick han till våldsamt angrepp mot mig – varpå jag hamnade i värsta tumultet med honom.

Samtidigt som jag brottades med honom, fick jag helt plötsligt höra en mansröst vråla ”MEDBORGARVITTNE! ” och när jag tittade upp fick jag se en svensk medelålders man med runda glasögon, skägg och palestinasjal filma oss. Mannen vrålade också att jag inte hade befogenhet att agera på detta vis, men att han minsann skulle dokumentera detta väktarvåld och anmäla mig.

Han försökte dessutom handgripligen slita bort mig från busen i samband med att jag skulle belägga honom med handfängsel, vilket är att betrakta som ett fritagningsförsök och lagbrott i lagens mening. Varvid jag flera gånger uppmanade mannen att inte lägga sig i mitt tjänsteingripande. Kort därpå anlände en polispatrull med blåljus till platsen för att assistera mig och när även de blev störda av mannen slutade det – till min stora glädje – med att inte bara busen greps utan även mannen.

Men, varför greps även denne man av polisen, detta så kallade ”medborgarvittne”? Jo, på grund av förgripelse mot tjänsteman, fritagningsförsök och ohörsamhet mot ordningsmakt.

Och denna händelse på Akademiska sjukhuset har flera likheter med händelsen i Malmö:

A: Allmänheten har för det första inte en aning om vilka befogenheter vi faktiskt har som ordningsvakter

B: Fördomarna gentemot ordningsvakter är många och allmänheten låter sig i alldeles för hög grad styras av fördomar om att vi skulle vara våldsbenägna fascister osv.

C: Allmänheten har dessutom en tendens att alldeles för snabbt och förhastat döma när de ser en uniformerad person ingripa mot någon och detta trots att de inte känner till bakgrunden till ingripandet och inte heller bevittnat hela händelseförloppet.

D: Folk har också en tendens att glömma bort att vi faktiskt lever i en rättsstat och att det är rättsväsendets sak att granska och döma. Inte gatans parlament – ivrigt påhejade av medier som på ett mycket fult sätt med sin vinklade fragmentariska rapportering spär på folks fördomar och piskar upp hat mot alla som jobbar med ordningshållning.

E: Att jobba med ordningshållning i publik miljö är banne mig inte heller lätt, vilket jag efter 25 år i branschen är den förste att vittna om. Otaliga är de gånger som jag i samband med nödvändiga tjänsteingripanden mot berusade, påtända och psykiskt sjuka personer på bland annat Akademiska sjukhuset blivit hotad, kränkt, bespottad med hiv- och hepatitinfekterat blod, blivit biten, skallad, slagen, sparkad och till och med påkörd av en busbil vid ett tillfälle.

F: Och vore det inte för att jag och mina kollegor hade funnits där i dessa situationer så hade i stället personal och patienter med stor sannolikhet drabbats av detta våld i vårt ställe. Utan poliser, ordningsvakter, skyddsvakter och väktare med flera skulle kaos och anarki råda i vårt samhälle. Brottsoffren skulle dessutom vara väsentligt fler än i dag. Så i stället för att kasta skit på oss – borde allmänheten vara djupt tacksam över att vi finns där för dem.

Så STÅ NU PÅ ER alla goa kollegor i landet i denna svåra stund och motbevisa alla fördomar genom att fortsätta vara de skickliga och korrekta yrkesmän och yrkeskvinnor som ni redan är!

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Med säkerheten i fokus

Bevakning. I dagarna tre har säkerhetsbranschens alla aktörer mötts i Älvsjö. Ett allvarligt säkerhetsläge i omvärlden präglade också mycket av diskussionen på Nordens största mässa i sitt slag.

Alexandra Einerstam. Foto: Lilly Hallberg

Vem vinner på väskförbudet?

Krönika. Det är snart ett år sedan som polisen införde ett förbud mot väskor på evenemang som kräver polistillstånd eller som måste anmälas till polisen. För bevakningsbranschen har det inneburit ”klirr i kassan”.

Ordförande Christopher Vuori och ledamot Sanna Eklund, som också jobbar halvtid som ordförande i Transports avdelning 11, Gävle. Foto: Justina Öster

”Samtal är vårt starkaste verktyg”

Bevakning. Organisering och samtal med kollegorna som är utspridda på arbetsplatser runt om i Gävleborgs län. Att skapa en förståelse för vad facket är och gör. Det är grundbulten i den lokala Securitasklubbens arbete.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Tysk natt

Överlevare. Jag gillar Tyskland och jag kommer bra överens med tyskar. Hundratals gånger har jag kört genom landet och lossat och lastat på vägen. Bara vid något enstaka tillfälle har det varit problem.

Hederliga gängkriminella?

Kriminalitet. Är svenska gängkriminella bättre än invandrade gängkriminella? Ja det verkar nästan så. De kanske värnar svenska värderingar med små röda stugor med svenska flaggor på tomten? Ja de till och med värnar den svenska demokratin!

Nämn aldrig att du kör lastbil!

Hälsa. Nämn inte att du kör lastbil. I varje fall inte under ett läkarbesök för då kan det gå riktigt illa.

Alexandra Einerstams senaste krönikor
Alexandra Einerstam. Foto: Lilly Hallberg

Låt oss gå all in med julbestyr i december

Novent. Precis som förra året var september månad ovanligt varm och om det fortsätter så här, kommer september förvandlas till en sommarmånad. Trots grönska och värme ser jag de första julsakerna till försäljning och medelst ett mejl får jag veta att det går att beställa årets glögg. Jag förfasas. I september?!

Arbetare syns sällan i media

Klass. Plötsligt händer det! En av sommarvärdarna i årets upplaga av Sommar i P1 är Kim Söderström från Byggnads. Lika sällsynt som att skrapa fram högvinsten på Triss är arbetares representation i media.

Får vi stanna eller måste vi lämna?

Upphandling. Ordet upphandling får mig att rysa av obehag. Upphandling är den process som företag, organisationer med flera använder för inköp av varor och/eller tjänster. I min bransch handlar det främst om bevakningstjänster.

Industrins märke passar inte alla förbund

Ordförandeord. Ett samordnat LO vore givetvis det bästa, men… Varför blir det inte alltid så? Det finns givetvis flera orsaker och anledningar.

Allt har blivit så dyrt

Ledare. Det tredje och fjärde av fem av Transports avtalsråd pågår just nu. Förtroendevalda från hela landet har samlats och diskuterat fram och tillbaka för att ta fram krav inför de kommande avtalsförhandlingarna. Förhandlingar som kommer allt närmare.

Lönedumpning hotar Europas transportsektor – kommer EU-kommissionen att agera?

Lönedumpning. Arbetsvillkoren för Europas transportarbetare är under press. Dåliga arbetsförhållanden, bristande kontroll och lönedumpning hotar arbetarnas trygghet och leder till osund konkurrens och kriminalitet i transportsektorn. I det här läget krävs det politiker som står upp för Sveriges och Europas arbetare. I dag startar utfrågningarna av de blivande EU-kommissionärerna. Mitt krav på den nya transportkommissionären är tydligt. Kommer han att presentera konkreta lagstiftningsförslag som förbättrar arbetsvillkoren för arbetarna i alla transportslag? Det vore inte en dag för tidigt.

Återigen får chaufförerna ta kostnaden

Debatt. Färdtjänstchauffören och skyddsombudet Ronnie Persson riktar skarp kritik mot Region Värmlands upphandling av servicetrafik. Anders Wahlén, servicetrafikchef i regionen har svarat. Slutreplik från Ronnie Persson.

Arbetare syns sällan i media

Krönika. Plötsligt händer det! En av sommarvärdarna i årets upplaga av Sommar i P1 är Kim Söderström från Byggnads. Lika sällsynt som att skrapa fram högvinsten på Triss är arbetares representation i media.

Den fackliga kampen är global

Ordförandeord. Vikten av internationellt fackligt samarbete kan aldrig underskattas. Vårt förbund arbetar inom ett flertal internationella federationer.

Friskvård och skyddsombud

Ledare. Arbetsmiljöverkets statistik visar en otäck ökning både på antalet dödsfall relaterade till arbetsplatsolyckor och anmälda arbetsolyckor som ledde till sjukfrånvaro.

Med samlad kraft kan vi få ett slut på Teslakonflikten

Öppet brev. Teslakonflikten har nu pågått under en så lång tid att det saknar motsvarighet i modern svensk fackföreningshistoria. Sverige har åter arbetsköpare som organiserar storskaligt strejkbryteri.

Fusket och utnyttjandet måste få ett slut!

Debatt. Varje år kommer chaufförer från övriga Europa till Sverige för att arbeta. Sex månader i sträck, långt från sina familjer, bor de i sina lastbilar – sover, äter och arbetar till mycket låga löner och ofta orimliga villkor – innan dem åker hem för några dagars vila. Sedan börjar cykeln om igen. Denna verklighet är oacceptabel.

Men våra villkor då?

Debatt. Läste i senaste numret av Transportarbetaren om Andres som fick gå efter att han drack energidryck på sin mack. Eftersom jag själv är stationsanställd så fick det mig att tänka på några saker.