Stå upp mot social dumpning i EU

– Kampen mot den sociala dumpningen av löner och arbetsvillkor i Europa är vår helt överskuggande fråga att jobba med. Avregleringarna inom transportsektorn drabbar arbetarna hårdast. Så säger Transports förbundsordförande Lars Lindgren, som vid kongressen valdes om till ordförande i ETF.

Kongressen samlade över 400 fackliga representanter från drygt 30 europeiska länder. Temat var det krisande Europa där arbetarrörelsen kämpar mot sjunkande medlemstal, hög arbetslöshet och nyliberal agenda, ”Från global kris till global rättvisa. Europeiska Transportarbetare slår tillbaka”.

Svenska Transport med cirka 62 800 medlemmar ingår i ETF som representerar över 2,5 miljoner transportarbetare. Vad betyder det med en svensk ordförande i federationen?

– Transports medlemmar påverkas i hög grad av besluten som fattas i Bryssel därför jobbar vi mycket med påverkan gentemot EU. Självklart får vi med ordförandeskapet en annan tyngd och en starkare röst, säger Lars Lindgren.

Han anser att de svenska facken borde satsa betydligt hårdare på att bevaka arbetarnas intressen och trycka på beslutsfattarna inom EU. LO:s, TCO:s och Sacos gemensamma Brysselkontor har för lite resurser i dag när lobbying betyder allt.

– Vi skulle behöva två, tre personer från varje fackförbund stationerade i Bryssel. I dag lyckas vi hindra en del förslag men missar vissa, i det ständiga flödet. Beslutsfattandet har i hög grad flyttats från nationell till europeisk nivå.

På kongressen reste sig den ena representanten efter den andra, från Ungern och Kroatien till Spanien, Tyskland och England och vittnade om effekterna av EU:s avregleringar inom vägtransportsektorn, järnvägen och de allmänna kommunikationerna. Resultaten är bland annat kraftigt sänkta löner, långa arbetsdagar, tillfälliga anställningar och försämrad trygghet, deltider, farliga jobb och fler dödsolyckor. Samtliga beskrev en fackföreningsrörelse som motas tillbaka till förmån för ekonomisk vinning och det överordnade målet om fri rörlighet av varor och tjänster över gränserna.

– Starkast intryck på mig gjorde järnvägsarbetarnas ilska över avregleringarna inom järnvägen, som bland annat lett till flera dödsolyckor i England. EU-politikerna vill av miljöskäl ha en övergång från vägtransporter till spårbunden trafik, men det ser jag som helt omöjligt i dagsläget.

– Så länge man fortsätter att ohejdat dumpa villkoren inom vägtransporterna och strunta i lagar och regler så kommer de att dominera eftersom de är billigast. Avregleringarna har fullständigt slagit undan benen på miljö- och klimatarbetet, varnar han.

Lars Lindgren uppmanar Transports medlemmar att gå till valurnorna vid EU-valet nästa år.

– Vi måste sätta press på politikerna om värdiga arbetsvillkor.

Den europeiska fackföreningsrörelsen har stora problem att hålla fast vid modellen med kollektivavtal kring löner och villkor, som träffas i mellan fack och arbetsgivare, beskriver Lindgren.

– De tyska facken har tvingats släppa många kollektivavtal, bland annat inom livsmedels- och transportindustrin. På det politiska planet diskuterar man nu i stället att införa lagstiftning om minimilöner. Om de införs skulle de hamna på 8,50 euro per timme, 77 svenska kronor.

– Det går inte att leva på! Jag ser det som en katastrof och ett allvarligt hot mot vår svenska modell.

Lars Lindgren varnar också för en annan tysk företeelse, som kan sprida sig över gränserna. Det handlar om så
kallade minijobs, kortare påhugg där människor tvingas komplettera med socialbidrag för att klara sig.

– Vi upplever ett krig mot arbetare. Inom ETF handlar det om att mobilisera motstånd. Alla länder inom EU slåss med samma problem, därför måste vi arbeta tillsammans och hitta gemensamma lösningar.

 

Fotnot. Cabotage är tillfälliga inrikestransporter av utländska företag.
En längre intervju med Lars Lindgren finns på www.transportarbetaren.se.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Vi behöver en ny kontrollmyndighet för yrkestrafiken

Debatt. Under 2022 infördes flera nya bestämmelser gemensamt inom EU, det så kallade mobilitetspaketet. Bestämmelserna skulle ge bättre arbetsvillkor för yrkesförare, mer rättvis konkurrens mellan transportföretag och ökad trafiksäkerhet i den europeiska transportsektorn.

Magnus Falk. Foto: John Antonsson

Magnus Falk

…Transports EU-expert. Inför EU-valet uttryckte du oro för att maktbalansen skulle skifta i parlamentet. Hur blir det nu?

Vi vill ta kampen mot organiserad brottslighet på arbetsmarknaden

Debatt. För att stoppa pengaflödet till gängen måste vi ta tillbaka kontrollen över svenska arbetsplatser från kriminella företag och organiserade brottsnätverk. Därför presenterar vi tio konkreta EU-förslag för att städa upp på arbetsmarknaden.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.