Starkare skydd för visselblåsare
EU. Pågår farliga transporter på din arbetsplats? Den som avslöjar detta ska inte få sparken. EU har bestämt att visselblåsare på arbetsplatserna ska skyddas. Regeringen utreder hur de nya reglerna ska införas i svensk lag.
Visselblåsardirektivet antogs formellt för en dryg vecka sedan av EU:s ministerråd. Syftet är att den som slår larm om oegentligheter på jobbet ska ha ett starkare skydd. Bland exemplen på vad larmen kan handla om nämns transportsäkerhet. Skyddet gäller också den som avslöjar oegentligheter kring exempelvis offentlig upphandling, finansiella tjänster, penningtvätt, produktsäkerhet, folkhälsa samt konsument- eller dataskydd.
Svenska Institutet mot mutor berättar att grundtanken med EU:s nya direktiv är att en visselblåsare inte ska få straffas – till exempel flyttas till en sämre tjänst eller få sparken. Företag med mer än 50 anställda, och kommuner större än 10 000 invånare, ska införa säkra metoder för visselblåsare att rapportera missförhållanden.
Alla EU-länder måste skriva in reglerna i sin egen lagstiftning senast år 2021. I Sverige har en utredare redan fått uppdraget att redovisa sitt förslag till regeringen senast den 29 maj nästa år.