Illustration: Helena Halvarsson
Close
Illustration: Helena Halvarsson
Close

Starta fackklubb på jobbet!

Snabbkollen. Vill du förändra något på din arbetsplats? Finns det en fackklubb? Annars kan ett första steg vara att starta en. Så här gör du!

1. Hitta intresserade

Börja med att prata med dina kollegor. Är de med i facket? Eller vill de gå med? Är de intresserade av att engagera sig för en bättre arbetsplats? Och har de tid?

– Det kan vara lättare att engagera kollegorna kring en specifik fråga som ni vill förändra. Tycker ni att det är för jäkligt att företaget tar betalt för kaffet i fikarummet? Börja där, säger Johanna Bergsten, som bland annat arbetar med att stötta nya fackklubbar på Transports avdelning 32 i Sundsvall.

 

2. Kalla till ett möte

Bjud in dina kollegor till ett informellt möte där ni kan prata ihop er om vad ni vill. Vad är syftet med att starta en klubb? Vilka problem har ni på arbetsplatsen? Hur ser tidsplanen ut?

 

3. Bilda en informell sammanslutning

Innan ni tar kontakt med avdelningen och tar itu med de formella stegen för att starta en klubb kan det vara bra att ni är samkörda. Slut er samman till en informell grupp, utan krav på stadgar och regler, och fortsätt att träffas då och då.

– Det kan vara bra att provköra lite innan man tar kontakt med avdelningen. Det ger gruppen en chans att prata ihop sig ännu mer om vad man vill och vart man ska, säger Johanna Bergsten.

 

4. Kontakta avdelningen

Boka in ett möte med er lokala Transportavdelning. Där finns förtroendevalda och anställda som vet allt om hur man formellt går tillväga för att dra i gång en fackklubb på arbetsplatsen.

 

5. Det måste inte vara en klubb

Jobbar du på en liten arbetsplats kanske inte en fackklubb på företaget är rätt sätt att engagera sig. För att starta en klubb krävs självklart att antalet engagerade medlemmar är tillräckligt många för att fylla upp en styrelse. Men det finns andra sätt att engagera sig. På flera platser finns branschöverskridande klubbar. Där samlas anställda på små arbetsplatser som jobbar inom samma bransch. Finns det ingen sån klubb kan du också engagera dig direkt i din sektion. Och även de som är för få för att starta en klubb kan samlas kring fackliga frågor på arbetsplatsen.

– Det finns inget som säger att man inte kan organisera sig utan att ha en klubb. Man kan till exempel starta en kommitté, som är en mindre formell sammanslutning, säger Johanna Bergsten.

 

6. Utbilda er!

När arbetet med att starta klubben är i rullning är det viktigt att ni som startar den lär er mer om vad det innebär att arbeta fackligt. I samarbete med avdelningen hittar ni rätt kurser för blivande styrelse och medlemmar i klubben.

 

7. Glöm inte att ha kul!

Att engagera sig fackligt handlar inte bara om att förändra missförhållanden. Tillåt er att ha kul när ni träffas och glöm inte att det kan ta tid att nå förändring.

– Att ha en klubb handlar inte bara om att bråka med chefen, man måste ha lite roligt också och fira sina vinster, säger Johanna Bergsten.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Mitt i flytten. För Chris Michau och Anton Semeniuk rullar jobbet på bra. Foto: Justina Öster

Flytt med flyt

Flyttarbetare. 60 anställda, 50 rum, hundratals kartonger – för många på arbetsplatsen innebär flytten en stor omställning. För killarna från Flyttbolaget är det bara en dag som andra på jobbet, fysiskt en ny arbetsplats. Kanske lite mer organiserad än den genomsnittliga kontorsflytten.

Husen i Gamla stan är k-märkta, vilket innebär att man inte får ändra särskilt mycket. För Rabbes och Pierres del innebär det att de får släpa sopsäckar och kärl långa sträckor där sopbilen inte kommer fram. Foto: John Antonsson

Stolta sopgubbar i Gamla stan

Miljöarbetare. Soprum i svårtillgängliga källarvalv, ojämna kullerstenar och trånga gränder. Transportarbetaren följde med Pierre Yudego och Rabbe Collmar när de hämtade sopor en tidig morgon i Stockholms Gamla stan.

Olivera Pobra. Foto: Lilly Hallberg

Det ska inte vara valfritt att följa värdegrunden på arbetsplatsen

Arbetsmiljö. Olivera Pobra är regionalt skyddsombud på Stockholmsavdelningen. Hon kan tänka sig att arbeta med ett verktyg som Respekttrappan. Och tycker att det är självklart att alla ska delta i sådana aktiviteter om de erbjuds på jobbet.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.