Staten betalar förarnas lön – men stormen fortsätter i taxibolaget
Färdtjänst. Ringduve taxis rekonstruktör fick gå efter klagomål från Skatteverket. En chaufför har vunnit en lönetvist mot bolaget och en annan väntar fortfarande på att företaget ska dyka upp vid förhandlingsbordet.
Situationen på skånska Ringduve taxi är fortsatt skakig. I fredags betalade länsstyrelsen ut lön för de timmar chaufförerna jobbade i augusti månad, statliga pengar som kommer från lönegarantin.
När Transportarbetaren först skrev om fallet med det skånska taxibolaget, som mest kör färdtjänst och sjukresor, hade tingsrätten i Malmö godkänt en advokat som skulle sköta företagets rekonstruktion. Rekonstruktören kom från en affärsjuridisk byrå i Stockholm och rekommenderades av taxiföretaget när de ansökte om rekonstruktion.
Där sa Skatteverket stopp. När myndigheten kontrollerat advokaten visade det sig att hen hade stora skatteskulder i flera bolag hen är verksam i. ”Skatteverket anser inte att det är lämpligt att en person som inte har önskvärd kontroll över sin egen verksamhet ska axla ansvaret som rekonstruktör för andra bolag”, skrev myndigheten till tingsrätten i Malmö. Nu har tingsrätten valt en annan advokat och förlängt perioden för rekonstruktion till den 20 oktober.
Chaufför vann lönetvist
En chaufför som jobbade på Ringduve taxi vann i dagarna mot företaget i rätten. Det handlade om en lönetvist om sammanlagt 3749 kronor som föraren fått för lite. Föraren var tillsvidareanställd och helt plötsligt fick han höra att det var för lite jobb och fick stå utan jobb ofrivilligt i fyra dagar på grund av färre beställda sjukresor
– När han kontaktade oss var han inte medlem. Vi kunde ju inte driva fallet rättsligt eftersom han inte var medlem när det hände. Men han gick med och då berättade jag hur han skulle göra för att driva in pengarna och hjälpte till med att läsa och tolka avtalet, säger Transports ombudsman Lone Olsson.
Först skickade föraren en fodran till Kronofogden, där bestred företaget kravet och ärendet gick till tingsrätten. Men där dök företaget inte upp, skriver Ystads Allehanda, som var först att berätta om fallet. På grund av att Ringduve taxi inte kom vann föraren i en så kallad tredskodom.
– Jag var ganska säker på att han skulle vinna även om företaget dykt upp, säger Transports ombudsman Lone Olsson.
Företaget har fram till den 25 oktober på sig att överklaga till Arbetsdomstolen.
Företaget skjuter på förhandling
Transport har kallat Ringduve taxi till förhandling om en lönetvist gällande en medlem som arbetar på företaget. Ringduve taxi lämnade först förhinder och har sedan valt att inte svara på Transports nya förfrågningar, berättar Lone Olsson.
– Om företaget går i konkurs efter rekonstruktionen är jag rädd att medlemmen inte kan få sina pengar. En lönefordran som är äldre än tre månader kommer långt ner i prioritet bland företagets fodringar, säger hon.