Stigande arbetslöshet trots färre varsel
Arbetslösheten i Sverige har ökat under hela hösten, både inom Transport och inom andra områden. Nästan nio procent av arbetskraften i landet är nu registrerade hos Arbetsförmedlingen. Och trots att varslen minskade i december är det för tidigt att hoppas på bättre tider.
Höstens stora varselvåg har börjat ge utslag på arbetsmarknaden.
Sammanlagt 8,9 procent av den svenska arbetskraften, 414 000 personer, är inskriven hos Arbetsförmedlingen, antingen som öppet arbetslösa eller i program med aktivitetsstöd. Det är 22 000 fler än för ett år sedan. Och enligt Arbetsförmedlingens biträdande generaldirektör, Clas Olsson, kommer arbetslösheten att fortsätta öka under året.
Även a-kassan märker av en ökning av antalet inskrivna och Carin Florell, a-kasseföreståndare på Transport, säger att de just nu har ett hårt tryck på kontoret. Men trots att många hör av sig går det inte att dra några slutsatser om läget ännu.
– Vi har alltid ett hårt tryck så här efter jul och nyår och det brukar plana ut först i slutet av januari, säger hon.
Klart är ändå att knappt 4 procent av Transports a-kassemedlemmar står som heltidsarbetslösa nu. För ett år sedan var det omkring 3,5 procent.
– Det är inte en brant ökning, men det går långsamt uppåt. Och vi märker på de som ringer att det är många nya arbetslösa, som aldrig har varit det förut, säger Carin Florell.
Sett till den senaste månadsstatistiken från Arbetsförmedlingen ser det dock ut som att varslen om uppsägning i landet är på väg att minska.
I december varslades drygt 4000 färre än i oktober och november. Men enligt Clas Olsson är det fortfarande för tidigt att ropa hej.
– Antalet varslade om uppsägning ligger fortfarande högt. Jämfört med novembers varselsiffror kan man få intryck av att det ser ljusare ut. Men det är svårt att dra några säkra slutsatser om att det skulle handla om ett trendbrott. Bland annat hade vi färre arbetsdagar i december jämfört med november, säger han.
Trots den ökande arbetslösheten är det inte alla varsel som leder till att folk blir utan jobb. Enligt Arbetsförmedlingen blir, statistiskt sett, sex av tio varslade uppsagda, men bara två av tio blir arbetslösa.
Det beror dels på att många blir erbjudna andra jobb, dels på att uppsägningsvarsel dras tillbaka.
Ett exempel på det är Fågelsta Åkeri & Frystransporter, i Jönköping, som Transportarbetaren berättade om tidigare i veckan. Där meddelades i höstas att 28 personer skulle få gå, 14 heltidsanställda och lika många behovsanställda. Men efter ett nytecknat avtal stod det klart att samtliga får behålla sina arbeten.