Jan Spanedals nyckelknippa
Close
Sopgubbarna har koll på vart varje nyckel hör - i tunga jätteknippor.
Close
SOPKONFLIKTEN I STOCKHOLM

Kravet på inventering av nycklar kvarstår

Sophämtning. – Vi har ställt krav på Reno Norden om att avfallshanteringen måste komma i gång igen och att de ska presentera en lösning, säger Katarina Johansson, enhetschef på Stockholm vatten som upphandlar sophämtningen i Stockholm.

Hon beklagar den infekterade tvist som uppstått med sopgubbarna efter många års samarbete. Samtidigt betonar hon att den viktiga samhällstjänst som hämtningen är måste fungera, i synnerhet under varm sommartid med semester och turister i stan.

– Reno Norden har sopbilar i kranskommunerna och har sagt att de påbörjat kontakter med andra entreprenörer. De får också stämma av i den egna verksamheten, där finns arbetsledare som har C-kort för lastbil, förklarar enhetschefen.

Sopgubbarna säger att hämtningen inte fungerar om man tar in ny personal utan kännedom om lås, nycklar och portkoder. Men den beskrivningen håller Katarina Johansson inte med om. Hon hänvisar till tidigare genomförda nyckelinventeringar, som ger vägledning ”trapp för trapp och dag för dag”.

Enorma nyckelknippor

Att den grundliga och tidskrävande nyckelmärkning med metallbrickor på nycklarna, som Reno Norden påbörjade i veckan skulle ha skett tidigare tillbakavisas dock av renhållarna själva. En av dem berättar om nyckelknippor i jätteformat, som med den nya märkningen ökat i tyngd från fem till tio kilo. 

– Det har alltid varit liv om nycklarna. Det dyker upp i samband med att arbetsgivare och anställda diskuterar kollektivavtal och löner, kommenterar Katarina Johansson.

Kommer ni att dra tillbaka kravet på nyckelinventeringen för att få stopp på sopkonflikten?

– Nej, det här är inget nytt krav. Det är ett krav vi alltid haft. Vi tillhandahåller ett kundregister och det miljöbolag som får uppdraget tar över ansvaret för nycklarna under entreprenadtiden, svarar Katarina Johansson.

Ändrad sophantering

Kunskapen om vart nycklarna går är ingen enskild medarbetares egendom. Det är något de anställda skaffar sig under arbetet och ett arbetsredskap de har, hävdar hon. Samtidigt talar Johansson om en utveckling bort från hantering av sopkärl mot allt mer av separata behållare för avfall ovan och under jord. Om sopstugor och containers, som inte kräver samma hantering av nycklar som nu.

– Vi måste jobba för det eftersom staden hela tiden växer och det blir svårare och svårare med framkomligheten. Samtidigt är kärlhanteringen ett arbetsmiljöproblem för de anställda, som vi behöver jobba bort.

Katarina Johansson håller med om att staden på samma gång blir av med ”nyckelproblemet”, men upprepar att sophämtarnas arbete samtidigt underlättas med modern teknik och lyftkranar och att det fungerar bra i förorterna.

Kommer Reno Norden att klara sophämtningen?

– Det är klart att den här situationen skapar problem och det kommer att ta några dagar att komma ikapp. Företaget hade problem på Kungsholmen också, när man startade upp med ny personal men efter ett tag flöt det på. Det går fortare att få flyt på platser med varje-dags-hämtning än på ställen med hämtning en gång i veckan.

– Målsättningen är att hämtningen ska komma i gång i dag och den kan pågå fram till klockan 22. Med start klockan sex igen nästa morgon. Drar problemen ut på tiden kommer vi att behöva ställa ut containrar, säger Katarina Johansson.

Avtal 2025

”Jag längtar efter att få gå ner till heltid”

Miljö. Det hettade till kring arbetstidsförkortning och bättre arbetsmiljö när Transportarbetareförbundets miljöarbetare samlades till avtalsråd om ett nytt kollektivavtal. ”Jag kör slam- och spolbil i Norrbotten och längtar till den dag jag får gå ner till heltid", uttryckte sig Tommy Öhrwall.

Från och med den 1 december måste dubbfria vinterdäck vara märkta med den särskilda symbolen alptopp/snöflinga.

Skärpta krav för vinterdäck

Trafik. Från och med den 1 december i år gäller nya, hårdare krav för godkänd klassning som vinterdäck.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlas Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.