Sopgubbestrejk, Älvsjö
SOPKONFLIKTEN I STOCKHOLM

Stockholms sopgubbar strejkar vilt

Protest. 150-170 sopgubbar i Stockholm har lagt ner jobbet och ett 80-tal sopbilar står stilla. I morse fick renhållarna på Reno Norden nog och vägrade köra med nyckelkontrollanter i bilarna. Kollegorna på Liselotte Lööf anslöt i en sympatiaktion.

(UPPDATERAD) Konflikten gäller en kommande lönesänkning och utökad arbetstid på Reno Norden och renhållarna på miljöföretaget Liselotte Lööf återupptog arbetet under dagen, efter att ha visat kollegorna sitt stöd.

– I morse klockan fem ställde sig sopgubbarna i en ring utanför anläggningen i Älvsjö och bestämde att nu är det nog. Sen gick de in till chefen och sa att vi tänker inte köra med nyckelkontrollanter med oss i bilen, säger Jan Spanedal som arbetar på det största miljöbolaget, Reno Norden.

Han tillägger:

– Transport stödjer inte den vilda strejken, eftersom vi är bundna av fredsplikt efter tecknandet av det senaste miljöavtalet. Jag är ordförande i renhållningssektionen på Transports Stockholmsavdelning, så jag ligger också lågt. Arbetsgivaren säger att det är olagligt att inte åka med kontrollanter i sopbilarna, att det kan leda till varning och avsked. Jag har bett alla gå tillbaka till arbetet, men de vägrar.

Jan Spanedal. Sopgubbestrejk
Jan Spanedal.

Jan Spanedal står bakom en mur av sopgubbar utanför företagets anläggning i Älvsjö. Det är lönesänkningar på upp till 10 000 kronor per månad och utökade arbetsuppgifter, som fått renhållarna att ilskna till. De är tänkta att gälla från och med den 1 oktober, när sopgubbarnas nuvarande lokala avtal löper ut och miljöbolagen Renonorden och Suez tar över sophämtningen. De vann den senaste upphandlingen och efter det har läget varit spänt.

I måndags och tisdags körde sopgubbarna motvilligt med kontrollanter, som hyrts in från bemanningsbolag i bilarna. ”Spanarna” antecknade vilka nycklar som gick till vilka lås, men känslorna var upprörda. Bakgrunden till inventeringen är arbetsgivarnas och upphandlarnas rädsla att renhållarna ska samla alla nycklar i en hink utan vägledning, något som skett vid tidigare konflikter. Jan Spanedal säger:

– Arbetsgivaren och upphandlaren Stockholm vatten vill kolla upp vart alla nycklar går. De vill ta vår kunskap ifrån oss, men vi är rädda att så fort de antecknat allt så kommer de att sparka oss och anlita billig arbetskraft.

Spanedal uppger att arbetsgivaren Reno Norden har samlat in nycklar till trakter och sopbilar, låst nyckelskåpet och sagt till den extra personalen att gå hem eftersom de är rädda att konflikten kan dra ut på tiden.

– Nu är Expressen, tv och alla möjliga journalister här, säger han.

Att köra med nyckel- och tidskontrollanter i bilarna får sopgubbarna att må psykiskt dåligt, anför Jan Spanedal.

– I måndags jobbade jag 16 timmar och 15 minuter och hela tiden satt en kille bredvid mig och antecknade. Den nyckeln går dit och den dit … Vi vet att det här är spiken i kistan för oss, så det är riktigt obehagligt.

– Det är ungefär som om man skulle bryta sig in i en läkares hjärna, ta hans kunskap och sedan sparka honom. Vi är duktiga på sopor, världens bästa sopgubbar. Vi hämtar sopor i ur och skur och har en mindre felmarginal än när man tillverkar Rolexklockor. Vi kommer ihåg allt och fixar och trixar.

– Men den första oktober är det nog ingen som vill jobba kvar.

Transports centrala ombudsman Joakim Guttman stödjer inte sopgubbarnas arbetsvägran och vilda strejk, men anser att nyckelbesiktningen inte ingår i renhållarnas arbetsuppgifter.

– Den kunskap sopgubbarna har i sina huvuden är deras, säger han.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Birgit Sjögren:
    31 juli, 2017

    Jag undrar om sopgubbarna fortfarande strejkar? Det är den sista juli o våra soptunnor är mer än fulla. Därav frågan - jag trodde problemet var löst men....?????

  2. Undrande:
    7 juli, 2017

    Men vad fan tjänar en sopgubbe netto per månad inklusive alla tillägg ? Inte ett jävla ord om det.

  3. Tjocke Farbrorn:
    6 juli, 2017

    Vi stöttar Sture O nedan...hans humoristiska hållning till nyckel- personerna på Renonorden fick
    alla på bussen att skratta högt.
    En vecka...arbetsvägran...
    Behovet av kompetens finns nog
    på fler ställen.

    Sist gång sopgubbarna i Sthlm markerade mot stadens o arbetsgivares ambitioner
    fick de pris för sin principfasta hållning och dömdes till slutsegrare i kampen mot sunt renhållarförnuft.

    Varje yrke har en sopsäck med hemlisarför att få jobbet gjort. Säkert Sture O åsså.
    Hemlisar vore inte just hemlisar om man delar ut dem till olika intressenter.
    Om nu Renonordens ledning inte tagit stadens instruktion på allvar...
    Nycklar, koder o andra dörröppnare får inte hanteras med direkt spårbarhet till olika fastigheter. En stulen knippa med 30-40 nycklar tar 5-6 veckor att ersätta. Då ska renhållningen funka samtidigt.
    Arbetet sker på fritiden. Det baseras på en "tyst kompetens" o kan inte utföras av konsulter
    Allt för att Sture O ska hinna och vilja fortsätta källsortera sitt avfall.

  4. Micke:
    6 juli, 2017

    Sture Ohlsson och Anno nym är ni sanna eller? Vilket jädra snack ni för!

  5. Sture Ohlsson:
    5 juli, 2017

    Helt verklighetsfrämmande agerande. Nycklarna är väl rimligtvis arbetsgivarnas att förvalta inom ramen för uppdraget och den kunskap personalen nu sitter på om nyckelkatalogisering en rimlig del av kunskapsspridning inom arbetsplatsen. Om kunskapen om vilken nyckel som går till vilken port är ens främsta konkurrensfördel på arbetsmarknaden så gör man nog klokt i att överväga kompetensutveckling.

    Men ingen fara på taket, avsked pga arbetsvägran, samla in nya nycklar från fastighetsägarna, mörk upp i god ordning och kör igång med ny personal. Borde väl ta högst nån vecka.

  6. Anno Nym:
    5 juli, 2017

    Awesome. De måste vara fruktansvärt överbetalda. Jag slår vad om att vi kan hyra in sopgubbar från Polen eller Ukraina som gör jobbet man gjorde förr, dvs kånka allt på ryggen till bilen. Och detta för 5k/mån. Som bonus får vi konsumenter tillgång till sopnedkast igen och får tillbaka den service som vi är vana med från förr.

  7. Mats Palmberg:
    5 juli, 2017

    Taktiken från arbetsgivarna/politikerna när man går från offentlig regi till upphandlade verksamhet är alltid att ta en förmån åt gången. Jag har själv under mina senaste 17 år i järnvägsbranchen kunnat se hur det går till. Så kommer man att fortsätta tills arbetarrörelsen sätter stopp för dumpningen genom att återföra verksamheterna i offentlig regi.

  8. Joel Persson:
    5 juli, 2017

    Kommer ihåg när jag jobbade på min gamla arbetsplats. Ett möte fick vi sitta i grupper på vilka destinationer vi körde. Skrev ner alla tider, raster och hur lång tid det tog. Efter en tid började företaget fasa ut svenska chaufförer och bilar, satte in estländare och deras systerbolags est bilar. Senare blev vi alla uppsagda pga att vi svenskar var för dyra och att upphandlingen gick till systerbolaget i Estland. I den bransch jag jobbade i ser jag hur speditörer/ fraktbolag sänker priserna så att företag med billigare arbetskraft kan roffa åt sig hela kakan. Så som många av dessa chaufförer undrar jag om de ens har körkort eftersom de inte ens kan köra lastbil raktfram eller ens backa med en trailer. Hoppas vi kan klämma åt detta problem!

  9. Per Gustavsson:
    5 juli, 2017

    Bra sopgubbar! Tänk om fler i andra yrkesgrupper hade lite av er attityd!

Lästips:

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Jörgen Wärja och Mikael Gustafsson, avdelning 2 hamn

Trelleborgs hamn sviker om Tesla

Debatt. Trelleborgs hamns beslut om att hyra ut lokaler till Tesla under en pågående arbetsmarknadskonflikt är inte bara provocerande – det är ett öppet svek mot fackliga rättigheter och den svenska modellen.

”Det är modernt slaveri” säger William Sadeek, taxichaufför sedan 30 år, om plattformsbolagens villkor.

Förare vittnar om usla löner och arbetsvillkor

Taxi. På Stockholms gator är det en vanlig syn med svarta taxibilar som står utanför de stora växlarna Cabonline och Taxi Stockholm. De kallas ibland för friåkare och plockar kunder från gatan. Många kör också för Uber och Bolt. Men inte William Sadeek som tycker att apparna betalar alldeles för dåligt.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Mindre medicinska krav för körkort vid adhd utreds

Yrkesförare. Personer med neuropsykiatriska diagnoser som adhd och autism har länge kämpat med krångel, långa väntetider och dyra läkarintyg för att få börja köra. Privat och professionellt. Nu ska Transportstyrelsen se över de medicinska kraven för körkortstillstånd.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.

Väktare: ”Lite tunna anklagelser mot Securitas”

Bevakning. Kollegorna pratar en del efter Uppdrag gransknings avslöjande i SVT om ett nytt mutbrott på bevakningsjätten Securitas – i samband med en ny miljonupphandling i Malmö. Men inte alls så mycket som förra gången.

Så många spritpraliner kan du äta och ändå köra

Trafik. ”Jag har bara ätit praliner med likör.” Det är en förklaring som nästan aldrig fungerar för den som misstänks för rattfylla. Men det finns godis med sprit som kan ge utslag vid blåsprov. Då krävs det i snitt att i ett svep ha ätit 51 spritfyllda praliner för män, för kvinnor "bara" 34 stycken.

Stockholm överklagar pausad miljözon

Trafikpolitik. Länsstyrelsen har pausat införandet av Stockholms nya miljözon i väntan på prövning i rätten. Nu överklagar kommunen beslutet till Transportstyrelsen.