Stockholms sopgubbar strejkar vilt
Protest. 150-170 sopgubbar i Stockholm har lagt ner jobbet och ett 80-tal sopbilar står stilla. I morse fick renhållarna på Reno Norden nog och vägrade köra med nyckelkontrollanter i bilarna. Kollegorna på Liselotte Lööf anslöt i en sympatiaktion.
(UPPDATERAD) Konflikten gäller en kommande lönesänkning och utökad arbetstid på Reno Norden och renhållarna på miljöföretaget Liselotte Lööf återupptog arbetet under dagen, efter att ha visat kollegorna sitt stöd.
– I morse klockan fem ställde sig sopgubbarna i en ring utanför anläggningen i Älvsjö och bestämde att nu är det nog. Sen gick de in till chefen och sa att vi tänker inte köra med nyckelkontrollanter med oss i bilen, säger Jan Spanedal som arbetar på det största miljöbolaget, Reno Norden.
Han tillägger:
– Transport stödjer inte den vilda strejken, eftersom vi är bundna av fredsplikt efter tecknandet av det senaste miljöavtalet. Jag är ordförande i renhållningssektionen på Transports Stockholmsavdelning, så jag ligger också lågt. Arbetsgivaren säger att det är olagligt att inte åka med kontrollanter i sopbilarna, att det kan leda till varning och avsked. Jag har bett alla gå tillbaka till arbetet, men de vägrar.
Jan Spanedal står bakom en mur av sopgubbar utanför företagets anläggning i Älvsjö. Det är lönesänkningar på upp till 10 000 kronor per månad och utökade arbetsuppgifter, som fått renhållarna att ilskna till. De är tänkta att gälla från och med den 1 oktober, när sopgubbarnas nuvarande lokala avtal löper ut och miljöbolagen Renonorden och Suez tar över sophämtningen. De vann den senaste upphandlingen och efter det har läget varit spänt.
I måndags och tisdags körde sopgubbarna motvilligt med kontrollanter, som hyrts in från bemanningsbolag i bilarna. ”Spanarna” antecknade vilka nycklar som gick till vilka lås, men känslorna var upprörda. Bakgrunden till inventeringen är arbetsgivarnas och upphandlarnas rädsla att renhållarna ska samla alla nycklar i en hink utan vägledning, något som skett vid tidigare konflikter. Jan Spanedal säger:
– Arbetsgivaren och upphandlaren Stockholm vatten vill kolla upp vart alla nycklar går. De vill ta vår kunskap ifrån oss, men vi är rädda att så fort de antecknat allt så kommer de att sparka oss och anlita billig arbetskraft.
Spanedal uppger att arbetsgivaren Reno Norden har samlat in nycklar till trakter och sopbilar, låst nyckelskåpet och sagt till den extra personalen att gå hem eftersom de är rädda att konflikten kan dra ut på tiden.
– Nu är Expressen, tv och alla möjliga journalister här, säger han.
Att köra med nyckel- och tidskontrollanter i bilarna får sopgubbarna att må psykiskt dåligt, anför Jan Spanedal.
– I måndags jobbade jag 16 timmar och 15 minuter och hela tiden satt en kille bredvid mig och antecknade. Den nyckeln går dit och den dit … Vi vet att det här är spiken i kistan för oss, så det är riktigt obehagligt.
– Det är ungefär som om man skulle bryta sig in i en läkares hjärna, ta hans kunskap och sedan sparka honom. Vi är duktiga på sopor, världens bästa sopgubbar. Vi hämtar sopor i ur och skur och har en mindre felmarginal än när man tillverkar Rolexklockor. Vi kommer ihåg allt och fixar och trixar.
– Men den första oktober är det nog ingen som vill jobba kvar.
Transports centrala ombudsman Joakim Guttman stödjer inte sopgubbarnas arbetsvägran och vilda strejk, men anser att nyckelbesiktningen inte ingår i renhållarnas arbetsuppgifter.
– Den kunskap sopgubbarna har i sina huvuden är deras, säger han.