Close
Det första du ska göra som arbetslös, dag ett, är att anmäla dig till Arbetsförmedlingen.
Close
corona

Stöd du kan få om du blir uppsagd

Snabbkoll. Tiotusentals har blivit uppsagda på grund av arbetsbrist i coronapandemins spår. Trycket är hårt på Transports a-kassa. Många ringer och är oroliga, frågar om vilka regler som gäller och vilket stöd som finns – för den som förlorar jobbet gäller det att ha koll på var och till vem olika saker ska anmälas. Här är hjälp på vägen för att lindra konsekvenserna.

1. Anmäl dig digitalt till Arbetsförmedlingen

Den första dagen du är arbetslös ska du anmäla dig till Arbetsförmedlingen. Det är en förutsättning för att få a-kassa. Du behöver inte gå till något kontor för att skriva in dig, anmälan kan göras digitalt och du kan sedan ansöka direkt om a-kassa.
Normalt sett kräver Arbetsförmedlingen att du rapporterar aktiviteter, som visar att du söker jobb. Det kravet är borttaget till och med maj.

2. Be arbetsgivaren om intyg

Arbetsgivaren som har sagt upp dig ska skriva ett arbetsgivarintyg. Det är nödvändigt för att få a-kassa!
A-kassan behöver intyg som visar de senaste tolv månaderna. Har du haft flera arbetsgivare måste du begära intyg från samtliga. Om du varit sjukskriven en längre period eller föräldraledig kräver kassan också intyg längre tillbaka än ett år.
Uppdatering: Under resten av året kan det bli lättare att få a-kassa och karensdagarna slopas också. Regeringen har lagt ett förslag både om höjt tak i arbetslöshetsförsäkringen och minskade krav på medlemskap i kassan. Det innebär bland annat att varje månad du varit med i a-kassan räknas som fyra under perioden mars-december 2020. Den högsta dagpenningen för arbetslösa höjs från dagens 910 kronor till 1 200 kronor. De tillfälliga reglerna föreslås träda i kraft den 13 april.

3. Tips: Be om ett elektroniskt arbetsgivarintyg

För att smidigt få ett korrekt arbetsgivarintyg kan du be att få det elektroniskt. På tjänsten arbetsgivarintyg. nu kan arbetsgivaren fylla i intyget, som sedan skickas till den anställda.
Det minskar handläggningstiden, enligt Daniel Olsson, biträdande kassaföreståndare på Transports a-kassa. En anledning är att arbetsgivaren direkt får felmeddelande när någon uppgift fattas eller är fel ifylld.

– Det är annars vanligt att vi måste begära in komplettering av ansökningen, säger han.

4. Gör ansökan till a-kassan

Logga in på a-kassans Mina sidor med e-legitimation och gör ansökan. Du får hjälp i steg med vad som krävs, till exempel uppladdning av arbetsgivarintyg. Det går också att skicka allt med post och sedan fylla i a-kassekort på papper.

Daniel Olsson, biträdande kassaföreståndare på Transports a-kassa.
Daniel Olsson,  Transports a-kassa. Foto: Lena Blomquist

Genomströmningstiden – tid från anmälan till arbetsförmedlingen till första utbetalningen – är för Transports a-kassa cirka sex veckor.

Än har ingen markant ökning av ärenden märkts men de senaste veckorna har betydligt fler ringt. Från och med den 23 mars har Transports a-kassa bara telefontid på förmiddagen. Det för att kunna prioritera handläggning av ärenden.

– Det handlar om att få undan så många ärenden som möjligt, för att medlemmarna ska få ut ersättning inom en rimlig tid. Men det är också med tanke på den egna personalen, en oro för att drabbas av sjukdom här, säger a-kassans Daniel Olsson.

5. Sök ersättning från inkomstförsäkringen

Ansök om ersättning från Transports inkomstförsäkring i samband med ansökan till a-kassan. Ansökningsblankett finner du på på Transportarbetareförbundets sida om försäkringar.

Som medlem i Transport har du automatiskt rätt till fackets inkomstförsäkring. Kravet är att du varit medlem i minst ett år, alternativt i ett annat fackförbund med liknande försäkring, och inte varit arbetslös.

Inkomstförsäkringen ger upp till 80 procent i ersättningen av hela den tidigare inkomsten, utöver ersättningen från a-kassan. Försäkringen har inget inkomsttak, till skillnad från a-kassan där taket i dag ligger på 25 000 kronor. Inkomstförsäkringen sträcker sig som längst 100 dagar om du inte har tecknat en tilläggsförsäkring.
Uppdatering: Inkomsttaket höjs den 13 april till 33 000 kronor, enligt regeringens förslag. Det innebär att den som arbetat heltid tidigare som mest kan få 26 400 kronor före skatt i månaden, jämfört med drygt 20 000 i dag. Den tillfälliga höjningen föreslås gälla till och med den 3 januari 2021.

6. Ta hjälp av en coach från TSL

Trygghetsfonden TSL jobbar för högtryck just nu för att kunna hjälpa dem som förlorar jobbet. TSL gäller för privatanställda arbetare som blir uppsagda på grund av arbetsbrist från ett företag som har kollektivavtal med ett LO-förbund, till exempel Transport.

Du som förlorar jobbet får kontakt med en coach som hjälper dig att hitta nytt jobb, börja studera eller kanske starta eget.

TSL är ett samarbete mellan LO och Svenskt Näringsliv.

7. Rätt till försäkring vid arbetsbrist som 40-plussare?

Är du äldre än 40 år kan du ha rätt till försäkringen vid arbetsbrist, AGB.  Samtliga anställda på en arbetsplats med kollektivavtal inom Transports avtalsområden omfattas av försäkringen, oavsett medlemskap i facket eller ej. Även arbetsgivare utan kollektivavtal kan ha tecknat AGB för sina anställda.

För att ha rätt till ersättning krävs att du är uppsagd helt eller delvis från en tillsvidareanställning och att uppsägningen beror på förändring i företaget, till exempel minskad orderingång eller konkurs.

Ersättningen betalas ut som ett engångsbelopp. Hur stort det är beror på din ålder. För den som är 50 år vid uppsägningstillfället är beloppet i år 37 994 kronor.

AGB-försäkringen sköts av Afa försäkring där du hittar mer information.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

”Jag tycker om ge service och har stor respekt för äldre och funktionshindrade personer”, säger Serpil Tumer.

Serpil skolade om sig till omsorgschaufför

Taxi. Serpil Tumer har jobbat som frisör, städerska, undersköterska, barnskötare och på dagverksamhet för funktionshindrade barn. Arbetsförmedlingen tipsade om en utbildning och nu har hon både taxiförarlegitimation och jobb – inom serviceresor.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.