Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.
Close
Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.
Close

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

– Detta är en väldigt jobbig fråga. Det handlar om personliga tragedier när anställda på bensinstationer via övervakningskameror eller vid hemgångskontroller ertappas med att stjäla, förlorar jobbet och kan hamna i ekonomisk kris, säger ombudsman Peter Åkesson på Transportarbetareförbundet i Göteborg.

Den som får avsked, ”sparken”, från sitt arbete har nämligen inte rätt till ersättning från a-kassan under två månader efter avskedet. Och brist på referenser kan försvåra möjligheterna att söka nya arbeten, betonar han.

Under senare tid har Peter Åkesson haft kontakt med flera medlemmar och företag som hamnat i trångmål efter stölder på arbetsplatsen. Därför vill han stämma i bäcken innan fler råkar illa ut. Han pekar på tidigare domar i Arbetsdomstolen, där anställda fått gå efter stölder av saker för jämförelsevis låga belopp.

– Vi kan aldrig försvara att våra medlemmar stjäl, så sådana förhandlingar med arbetsgivare kan facket inte vinna. Jag har haft fall där anställda stulit cigaretter och snus. Då kommer man snart upp i höga summor.

Att personalen plockar åt sig godis, glass, korv och annat utan att betala sker främst under ensamjobb på kvällar och nätter, berättar Peter Åkesson. Och det kan finnas en gråzon när anställda får testa varuprover, påpekar han.

– Arbetsgivaren har ett stort ansvar att göra klart vilka regler som gäller, för att undvika missförstånd. Mitt råd till alla anställda är: Ta aldrig något som inte är ditt. Den regeln är bra att hålla sig till om man är tveksam till vad man får ta och inte på arbetsplatsen, oavsett var man jobbar.

På Circle K, som nyligen avskedade en anställd av stöld-skäl, säger HR-chef Maria Thelin:

– Vi informerar våra medarbetare om att betalning alltid ska ske vid köptillfället och att man ska kunna uppvisa kvitton för sina köp.

Vid anställningen får personalen information om företagets regler och de anställda signerar också ett formulär där de framgår, förklarar Maria Thelin. Ändå sker stölder på bensinstationerna.

– Tyvärr är det så. Varans värde spelar ingen roll, gränsen går vid noll. Men det gör alltid extra ont när det är ett lägre värde.

Varför är stölder vanliga trots era regler?

– Det vågar jag inte uttala mig om, men det är oroväckande att inte alla förstår hur allvarligt detta är och att det leder till avsked.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Tommy Sundvall foto Maria Mäki

Men våra villkor då?

Debatt. Läste i senaste numret av Transportarbetaren om Andres som fick gå efter att han drack energidryck på sin mack. Eftersom jag själv är stationsanställd så fick det mig att tänka på några saker.

En anställd på bensinstationen Circle K tog och åt proteinbars utan att betala under ett kvällspass. Det kostade honom jobbet. ”Ta inget som inte är ditt, oavsett var du jobbar”, råder Transports ombudsman Peter Åkesson. Foto: Justina Öster

Stal på macken då fick han sparken

Bensin. En kväll i juni när Andres jobbade ensam plockade han åt sig energidrycker och några proteinbars, som han åt och drack under passet på Circle K. När det upptäcktes fick han sparken.

Ulf Sundqvist tar gärna med sig systemkameran ut på promenad. ”Skapandet är roligt, att man ser mönster i omgivningen. De dyker upp för en”, säger han.

”Skyddsombud är roligaste uppdraget”

Bensinstation. Skövdesonen Ulf Sundqvist utbildade sig till bilmekaniker. Men lumpen förde honom till Stockholm, där han träffade sin Ann och fick jobb på bensinmack. Därifrån var klivet inte långt till Transport – och mormors bransch. Hon drev åkeri och fostrade sju barn.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.

Avtal 2025
Tommy Wreeth talar på avtalsrådet den 28 oktober 2024.

Transport mejslar fram sina krav

Transport. I slutet av oktober samlades förtroendevalda från hela landet för att mejsla fram krav till nästa års avtalsrörelse. Först ut var åkeri, bensin och garage tätt följt av terminal och hamn och stuveri.