Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.
Close
Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.
Close

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

– Detta är en väldigt jobbig fråga. Det handlar om personliga tragedier när anställda på bensinstationer via övervakningskameror eller vid hemgångskontroller ertappas med att stjäla, förlorar jobbet och kan hamna i ekonomisk kris, säger ombudsman Peter Åkesson på Transportarbetareförbundet i Göteborg.

Den som får avsked, ”sparken”, från sitt arbete har nämligen inte rätt till ersättning från a-kassan under två månader efter avskedet. Och brist på referenser kan försvåra möjligheterna att söka nya arbeten, betonar han.

Under senare tid har Peter Åkesson haft kontakt med flera medlemmar och företag som hamnat i trångmål efter stölder på arbetsplatsen. Därför vill han stämma i bäcken innan fler råkar illa ut. Han pekar på tidigare domar i Arbetsdomstolen, där anställda fått gå efter stölder av saker för jämförelsevis låga belopp.

– Vi kan aldrig försvara att våra medlemmar stjäl, så sådana förhandlingar med arbetsgivare kan facket inte vinna. Jag har haft fall där anställda stulit cigaretter och snus. Då kommer man snart upp i höga summor.

Att personalen plockar åt sig godis, glass, korv och annat utan att betala sker främst under ensamjobb på kvällar och nätter, berättar Peter Åkesson. Och det kan finnas en gråzon när anställda får testa varuprover, påpekar han.

– Arbetsgivaren har ett stort ansvar att göra klart vilka regler som gäller, för att undvika missförstånd. Mitt råd till alla anställda är: Ta aldrig något som inte är ditt. Den regeln är bra att hålla sig till om man är tveksam till vad man får ta och inte på arbetsplatsen, oavsett var man jobbar.

På Circle K, som nyligen avskedade en anställd av stöld-skäl, säger HR-chef Maria Thelin:

– Vi informerar våra medarbetare om att betalning alltid ska ske vid köptillfället och att man ska kunna uppvisa kvitton för sina köp.

Vid anställningen får personalen information om företagets regler och de anställda signerar också ett formulär där de framgår, förklarar Maria Thelin. Ändå sker stölder på bensinstationerna.

– Tyvärr är det så. Varans värde spelar ingen roll, gränsen går vid noll. Men det gör alltid extra ont när det är ett lägre värde.

Varför är stölder vanliga trots era regler?

– Det vågar jag inte uttala mig om, men det är oroväckande att inte alla förstår hur allvarligt detta är och att det leder till avsked.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Tommy Sundvall foto Maria Mäki

Men våra villkor då?

Debatt. Läste i senaste numret av Transportarbetaren om Andres som fick gå efter att han drack energidryck på sin mack. Eftersom jag själv är stationsanställd så fick det mig att tänka på några saker.

En anställd på bensinstationen Circle K tog och åt proteinbars utan att betala under ett kvällspass. Det kostade honom jobbet. ”Ta inget som inte är ditt, oavsett var du jobbar”, råder Transports ombudsman Peter Åkesson. Foto: Justina Öster

Stal på macken då fick han sparken

Bensin. En kväll i juni när Andres jobbade ensam plockade han åt sig energidrycker och några proteinbars, som han åt och drack under passet på Circle K. När det upptäcktes fick han sparken.

Ulf Sundqvist tar gärna med sig systemkameran ut på promenad. ”Skapandet är roligt, att man ser mönster i omgivningen. De dyker upp för en”, säger han.

”Skyddsombud är roligaste uppdraget”

Bensinstation. Skövdesonen Ulf Sundqvist utbildade sig till bilmekaniker. Men lumpen förde honom till Stockholm, där han träffade sin Ann och fick jobb på bensinmack. Därifrån var klivet inte långt till Transport – och mormors bransch. Hon drev åkeri och fostrade sju barn.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.