Stoppa förfallet i åkeribranschen!

Krönika. Mina morföräldrar var statare. Följaktligen var min mor en så kallad statarunge. För dem av er som inte vet vad en statare var för något så rekommenderar jag er att Googla på ordet.

Detta sällsynt vedervärdiga system avskaffades slutligen 1945, efter påtryckningar från Lantarbetareförbundet. Det var således facklig kamp och politisk påtryckning som fällde stataresystemet och förpassade det till historieboken.

Mina tankar gick till mormor och morfar när jag såg tv-programmet Uppdrag Granskning, som berörde den brännande frågan om åkerinäringen och det totala kaos som råder där. I programmet möter man rader av uppgivna utländska chaufförer. Chaufförer som bor i lastbilshytterna veckor i sträck under torftiga förhållanden. Chaufförer som utnyttjas hänsynslöst av samvetslösa arbetsgivare och cyniska transportköpare.

I programmet beskrev förarna en usel tillvaro, med tillägget att det är det enda jobb som står till buds. I de länder chaufförerna kom ifrån – företrädesvis Bulgarien, Rumänien och Makedonien – finns inga arbeten att få.

Det som i dag utspelas inför våra ögon är lika avskyvärt som stataresystemet en gång var. Det är nu hög tid att se till att även detta system förpassas till historien. Det kommer att bli svårt, jag är den förste att erkänna det. Men jag är också säker på att det inte är omöjligt.

Låt oss göra en nationell samling mellan arbetsmarknadens parter och kräva politiska åtgärder för att stoppa förfallet.

Ställ krav på att det införs regler om ett långtgående beställaransvar. Inför en gräns för hur många underentreprenörer det får finnas i ett kontrakt. Se till att kravet på gott anseende kraftigt utökas.

Vi ska se till att det görs något åt de falska egenföretagarna. Det handlar faktiskt inte om fria företagare, utan om personer som utnyttjas grovt av skrupelfria bemanningsföretag och transportköpare. Aktörer vars mål är komma undan skatt, arbetsgivaravgifter, försäkringar och normal anställningstrygghet.

Vi ska kräva skärpta kontroller och regelefterlevnad på våra vägar. Vi ska kräva att vår bransch behandlas med respekt och inte som något nödvändigt ont. Allt detta låter kanske som om jag har ett starkt kontrollbehov. Så är det inte. Däremot har vi en avreglerad bransch med ett stort behov av fungerande kontroller.

Får vi vettiga regleringar och en tillsyn värd namnet blir de seriösa åkerierna vinnare, liksom landets transportarbetare. Det innebär också att vi slipper skämmas för hur de utländska chaufförerna behandlas på den svenska arbetsmarknaden.

Kort sagt, låt oss tillsammans skapa en transportindustri som kan ta betalt för sina tjänster och betala sina kostnader. En industri som kan generera tusentals fina och bra jobb.

Vad händer om vi inte gör något? Ja då är det nog dags att slå upp ordet statare på Google igen. Resten får ni själva räkna ut.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Alexandra Einerstam. Foto: Lilly Hallberg

Regeringen prioriterar rika i stället för oss

Krönika. Det måste löna sig att tjäna 125 000 kronor i månaden”. Uttalandet tillhör finansminister Elisabeth Svantesson och är ett slag i ansiktet på majoriteten av Sveriges arbetare.

Transports utredare Jenny Wrangborg och terminalarbetaren Victor Dahlin diskuterar omvandling av yrket, realitet och möjligheter, fackets roll och påverkan av automation på det dagliga arbetet.

Så ser vi på AI och automation

Lager & terminal. Vi möttes på Transports förbundskontor för att tala konsekvenser av algoritmisk styrning på jobbet. Så här sammanfattade ett AI-verktyg vad det handlade om: ”Intervju med lagerarbetare och fackliga företrädare om digitalisering och automation” – rätt korrekt, men på riktigt mer ett samtal.

Staffan Törnqvist

... tidigare skyddsombud på Avarn som har vunnit LO Stockholms pris som årets skyddsombud.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Algoritmerna stjäl ditt liv

Rädda barnen. Efter vad jag kan minnas från min skoltid så fanns det inga hemmasittare. Alla barn gick i skolan mer eller mindre kontinuerligt. Några diagnoser fanns inte heller, bara busiga barn.

Tysk natt

Överlevare. Jag gillar Tyskland och jag kommer bra överens med tyskar. Hundratals gånger har jag kört genom landet och lossat och lastat på vägen. Bara vid något enstaka tillfälle har det varit problem.

Hederliga gängkriminella?

Kriminalitet. Är svenska gängkriminella bättre än invandrade gängkriminella? Ja det verkar nästan så. De kanske värnar svenska värderingar med små röda stugor med svenska flaggor på tomten? Ja de till och med värnar den svenska demokratin!

Trelleborgs hamn sviker om Tesla

Debatt. Trelleborgs hamns beslut om att hyra ut lokaler till Tesla under en pågående arbetsmarknadskonflikt är inte bara provocerande – det är ett öppet svek mot fackliga rättigheter och den svenska modellen.

Alexandra Einerstams senaste krönikor
Alexandra Einerstam. Foto: Lilly Hallberg

Regeringen prioriterar rika i stället för oss

Under-skattade. ”Det måste löna sig att tjäna 125 000 kronor i månaden”. Uttalandet tillhör finansminister Elisabeth Svantesson och är ett slag i ansiktet på majoriteten av Sveriges arbetare.

Låt oss gå all in med julbestyr i december

Novent. Precis som förra året var september månad ovanligt varm och om det fortsätter så här, kommer september förvandlas till en sommarmånad. Trots grönska och värme ser jag de första julsakerna till försäljning och medelst ett mejl får jag veta att det går att beställa årets glögg. Jag förfasas. I september?!

Arbetare syns sällan i media

Klass. Plötsligt händer det! En av sommarvärdarna i årets upplaga av Sommar i P1 är Kim Söderström från Byggnads. Lika sällsynt som att skrapa fram högvinsten på Triss är arbetares representation i media.

Sverige stannar utan dig och dina kollegor

Ordförandeord. Julen närmar sig och jag hoppas att du och kollegorna får tid för en välförtjänt ledighet, även om jag vet att många av er jobbar under julhelgen. För oavsett vilket datum det än står i kalendern är transportarbetare alltid med och ser till så att samhället inte stannar.

2025 handlar om nya avtal

Ledare. Året börjar gå mot sitt slut. En tid för reflektion infinner sig när man lämnar någonting. Så är det i alla fall för mig. Under 2024 har vi på Transportarbetaren arbetat med att se hur tidningen ska se ut i ny kostym nästa år.

Industrins märke passar inte alla förbund

Ordförandeord. Ett samordnat LO vore givetvis det bästa, men… Varför blir det inte alltid så? Det finns givetvis flera orsaker och anledningar.

Allt har blivit så dyrt

Ledare. Det tredje och fjärde av fem av Transports avtalsråd pågår just nu. Förtroendevalda från hela landet har samlats och diskuterat fram och tillbaka för att ta fram krav inför de kommande avtalsförhandlingarna. Förhandlingar som kommer allt närmare.

Lönedumpning hotar Europas transportsektor – kommer EU-kommissionen att agera?

Lönedumpning. Arbetsvillkoren för Europas transportarbetare är under press. Dåliga arbetsförhållanden, bristande kontroll och lönedumpning hotar arbetarnas trygghet och leder till osund konkurrens och kriminalitet i transportsektorn. I det här läget krävs det politiker som står upp för Sveriges och Europas arbetare. I dag startar utfrågningarna av de blivande EU-kommissionärerna. Mitt krav på den nya transportkommissionären är tydligt. Kommer han att presentera konkreta lagstiftningsförslag som förbättrar arbetsvillkoren för arbetarna i alla transportslag? Det vore inte en dag för tidigt.

Återigen får chaufförerna ta kostnaden

Debatt. Färdtjänstchauffören och skyddsombudet Ronnie Persson riktar skarp kritik mot Region Värmlands upphandling av servicetrafik. Anders Wahlén, servicetrafikchef i regionen har svarat. Slutreplik från Ronnie Persson.

Arbetare syns sällan i media

Krönika. Plötsligt händer det! En av sommarvärdarna i årets upplaga av Sommar i P1 är Kim Söderström från Byggnads. Lika sällsynt som att skrapa fram högvinsten på Triss är arbetares representation i media.