Ryanairplan i luften
Close
Oklart kring Skavsta. Nedläggningen av Ryanairs bas riskerar att slå hårt mot dem som arbetar vid flygplatsen utanför Nyköping.
Close

Stor ovisshet efter Ryanairs chockbesked för Skavsta

Flyg. Hundratals anställda berörs när Ryanair stänger sin bas i Skavsta. Transports flygavdelning har kallat ledningen för flygplatsen till förhandling för brott mot medbestämmandelagen. För oroliga medlemmar i flera fackföreningar väntar förhandlingar – och besked om hur många flighter som försvinner.

Samma dag, den 4 december, som personalen på Stockholm-Skavsta bjöds på julbord gick pressmeddelandet ut från Ryanair: Basen på flygplatsen utanför Nyköping kommer att stängas i vår, den 29 mars, i samband med att sommartidtabellen börjar gälla.

–Det är jättetråkigt. Tyvärr är det så Ryanair fungerar, men det är ju ingen tröst, säger Kjell Arbestål.

Han är ombudsman på Transports Nyköpingsavdelning och har ansvar för bevakningsavtalet. Omkring 150 anställda, väktare och flygplatskontrollanter, jobbar på avtalet på Skavsta. Det gör också parkeringsvakterna vid långtidsparkeringen.

Transports flygavdelning organiserar de anställda på airside, ”innanför staketet”. Det innefattar ramp, fastighet och fälthållning. Ramparbetarna, den stora gruppen, arbetar bland annat med bagagehantering, lastning och brandförsvar. Samtliga är anställda av Skavsta flygplats.

Färre flyg

Ryanair kommer även i fortsättning att trafikera flygplatsen utanför Nyköping, men i mindre omfattning. Däremot kommer bolaget inte att som nu ha personal stationerad här. Flygplanen ska ha sin bas någon annanstans. Hur många flygningar som dras in är oklart.

– Det vi vet i dag har vi fått via medier. Behovet av folk vet vi först när sommartidtabellen kommit, men nedskärningar blir det, säger Kjell Arbestål.
– Hur mycket personal som behövs beror på hur många flighter det blir, och hur de är spridda på dygnet.

Transports Kjell Arbestål säger också att de nu bara kan avvakta. Nästa vecka har facket en sittning med Securitas.

– Platschefen ringde dagen efter beskedet och vi satte datumet, den 16. Företaget hade inte fått mer information än vi. Flygplatsen kanske inte heller hade fått reda på det så långt innan, med tanke på julbordet…

Men Johan Einarsson, ombudsman på Transports flygavdelning, tvivlar på att nedläggningsbeskedet kom så oväntat som Stockholm-Skavsta flygplatsledning gör gällande. I två pressmeddelande från Skavsta sägs att Ryanair informerat tidigare samma vecka som flygbolaget gick ut med sitt pressmeddelande.

– Vi finner det osannolikt att flygplatsen inte kände till något tidigare, säger Johan Einarsson.
– Vi har därför kallat till förhandlingar, för brott mot medbestämmandelagen.

De förhandlingarna ska ske den 18 december. Redan i morgon möts parterna, Transport och Skavsta flygplats, för diskussion om framtiden.

Oklart om jobb

För framför allt ramppersonalen är ovissheten stor hur det blir med jobben.

– Vi vet egentligen ingenting. Vi fick också beskedet från medier, säger Johan Einarsson och betonar att han vill undvika spekulationer.

Transportarbetaren söker Stockholm-Skavstas vd, Peter Steinmetz, och marknadschefen Lena Josefsson, som tidigare uttalat sig i flera medier. Frågan är när de egentligen fick beskedet från Ryanair.

Enligt Skavsta flygplats pressmeddelande blir bara hälften av dagens 30-tal Ryanair-linjer kvar efter stängning av basen. Däremot fortsätter Wizz air att trafikera sina tio linjer som vanligt, liksom bolaget Laudamotion med två linjer, heter det.

Skavsta ägs sedan förra hösten till största delen av franska Vinci airports. Nyköpings kommun har kvar 9,9 procents ägarandel. Skavsta marknadsför sig som landets fjärde största flygplats och fick sin första reguljära flyglinje redan 1997 då Ryanair öppnade flyglinjen till London.

Det irländska flygbolaget har gjort sig känt för sin antifackliga hållning.

– Jag har aldrig flugit med Ryanair och kommer aldrig att göra det heller, säger Transports ombudsman Kjell Arbestål.

Flygavdelningens ombudsman Johan Einarsson instämmer:

– Jag har heller aldrig flugit med dem. Och det är jag stolt över.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Illustration snabbkoll. Illustratör: Mattias Käll

Det här gäller för dig som är behovsanställd

Bevakningsavtalet. I bevakningsavtalet finns en anställningsform som heter behovsanställning. Den skiljer sig en del från andra tillfälliga anställningar.

Ryanairplan i luften

Ryanair satsar men inte på Skavsta eller Bromma

Flyg. Lågprisbolaget Ryanair startar tio nya rutter från Sverige. Satsningen görs efter att regeringen gett besked om slopad flygskatt.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.