I stort sett alla viadukter i Gävle kommun är drabbade av översvämningar. Här i närheten av DHL vid Strömsbrovägen i centrala staden. Foto: Mattias Gustafsson
Close
I stort sett alla viadukter i Gävle kommun är drabbade av översvämningar. Här i närheten av DHL vid Strömsbrovägen i centrala staden.
Close

Stora översvämningar i Gävle

Oväder. – Jag har aldrig varit med om sådana skurar, det har inte gått att ta sig till jobbet – grusvägar är bortspolade, under vissa viadukter är vattnet två meter högt, säger Niclas Sandström, ombudsman på Transports Gävleavdelning.

Foto: Mattias Gustafsson

Natten till onsdagen drog skyfallen in. SMHI hade utfärdat klass 2-varning, den näst högsta varningsklassen, för Gävleborgs län, Dalarna och Västmanland. Det innebär väder som väntas innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

I Gävle föll 161,6 millimeter regn från tisdag morgon till klockan 8 i dag, onsdag. Det är lika mycket regn på ett dygn som det normalt faller under två månader.

Många byggnader är översvämmade i Gävle och skolstarten framskjuten. Bara under natten till onsdagen har räddningstjänsten fått omkring 400 larmsamtal om översvämningar i området. Polisen i regionen talar om en naturkatastrof.

– Vattnet har ingenstans att rinna av, källare står under vatten och butikerna i stan har decimeterhögt vatten, säger Niclas Sandström på avdelning 11 Norduppland/Gästrikland.

Transports ombudsman väcktes vid 2-tiden i natt av ett VMA-meddelande, viktigt meddelande till allmänheten, utskickat av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Det var en uppmaning att hålla sig inne. Men i morse blåste de av VMA, och en hel del tänkte att det då nog gick att köra bil, men det gick ju inte. Det är meterhögt vatten under många viadukter, säger Niclas Sandström.

Den drabbade leden på väg mot Korsnäs industriområde i östra Gävle. Foto: Mattias Gustafsson
Den drabbade leden på väg mot Korsnäs industriområde i östra Gävle. Foto: Mattias Gustafsson

Utanför hans hus är det mesta av gruset bortspolat från vägen. En rejäl vattenfåra har grävt sin väg i marken.

– Det regnar fortfarande, men det är mer duggregn för tillfället. Det skulle nog gå att gå ut en sväng med paraply. I natt var det ju omöjligt, jag har aldrig varit med om så kraftiga skurar, säger Niclas Sandström vid lunchtid på onsdagen.

Men mer regn väntades komma under eftermiddagen. Polisen uppmanar allmänheten att inte ge sig ut i trafiken. Risken för vägras är stor och flera vägar har redan rasat.

”Kaos”

Mattias Gustafsson är lastbilschaufför och sitter också i Gävleavdelningens styrelse. När Transportarbetaren talar med honom är det eftermiddag och han är på väg att avsluta arbetsdagen. På vägarna ute i regionen har det trots allt fungerat att köra.

– Men inne i stan är det väldigt svårt, både för personbilar och lastbilar. Även om det ju är värre för mindre, låga bilar så är det på sina håll omöjligt för alla att ta sig fram. Vattnet står upp till underkanten på broar, det är kaos, säger Mattias Gustafsson.

Ett sådant ställe är under järnvägsviadukten över Upplandsleden, nära Schenker i Gävle. Vägen går här i en djup försänkning under bron. På eftermiddagen stod vattnet enligt uppgift 4,5 meter högt i ”gropen”.

Foto: Mattias Gustafsson

– Två lastbilar har kört fast, de syns inte längre, så högt är vattnet. Och jag tvivlar på att det går att komma in på Schenker, säger Mattias Gustafsson, som själv tvivlar på att det går att ta sig torrskodd hem till bostaden nära järnvägsstationen.

När han tog sig till jobbet vid 6-tiden på morgonen var det relativt lugnt i trafiken. Folk hade hörsammat varningen och stannat hemma. Men strax före klockan 7 blåstes VMA-varningen av, något som han och kollegorna ställer sig frågande till. Trafikläget var knappast normalt.

– Vissa bilister fastnade direkt, och sedan blev det bara värre under dagen. Bussarna går ju inte och polisen uppmanar folk att stanna hemma.

SMHI nedgraderade sent på onsdagseftermiddagen varningen för höga vattenflöden i Gävleborg och Dalarnas län, till en klass 1-varning. Risken för mindre översvämningsproblem gäller för de närmaste dagarna.

– Polisen har kontaktat oss om att i stort sett alla viadukter i Gävle kommun har svämmat över, behöver du inte åka bil så ska du stanna hemma, säger Per Östman, vägtrafikledare på Trafikverket, till Gefle Dagblad.

Polisen avrådde fortfarande vid 17-tiden på onsdagen bilister från att köra i den drabbade regionen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Illustration elvägar

Hur går det med elvägarna?

Klimat. Bygget av en första permanent elväg i Sverige är satt på paus. Men tekniken är absolut inte död, säger forskningschef Lina Nordin. Fyra olika modeller av elväg har testats i Sverige och Trafikverket följer noga utvecklingen i andra länder.

Midsommarfirande Foto:Shutterstock

Så mycket tjänar du på att jobba i midsommar

Lön. Många är lediga i midsommarhelgen. Men vissa måste tyvärr jobba även då. Som plåster på såren ger det extra betalt. Mer för vissa, mindre för andra.

Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock

Plan för bättre vägunderhåll efter vinterns snökaos

Åkeri. Efter trafikkaoset på bland annat E22 i Skåne i vintras riktade landets yrkeschaufförer och åkerier hård kritik mot bristen på plogning och vägunderhåll. Nu ger regeringen Trafikverket i uppdrag att lägga fram en handlingsplan för bättre väghållning.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.