Stora översvämningar i Gävle
Oväder. – Jag har aldrig varit med om sådana skurar, det har inte gått att ta sig till jobbet – grusvägar är bortspolade, under vissa viadukter är vattnet två meter högt, säger Niclas Sandström, ombudsman på Transports Gävleavdelning.
Natten till onsdagen drog skyfallen in. SMHI hade utfärdat klass 2-varning, den näst högsta varningsklassen, för Gävleborgs län, Dalarna och Västmanland. Det innebär väder som väntas innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.
I Gävle föll 161,6 millimeter regn från tisdag morgon till klockan 8 i dag, onsdag. Det är lika mycket regn på ett dygn som det normalt faller under två månader.
Många byggnader är översvämmade i Gävle och skolstarten framskjuten. Bara under natten till onsdagen har räddningstjänsten fått omkring 400 larmsamtal om översvämningar i området. Polisen i regionen talar om en naturkatastrof.
– Vattnet har ingenstans att rinna av, källare står under vatten och butikerna i stan har decimeterhögt vatten, säger Niclas Sandström på avdelning 11 Norduppland/Gästrikland.
Transports ombudsman väcktes vid 2-tiden i natt av ett VMA-meddelande, viktigt meddelande till allmänheten, utskickat av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
– Det var en uppmaning att hålla sig inne. Men i morse blåste de av VMA, och en hel del tänkte att det då nog gick att köra bil, men det gick ju inte. Det är meterhögt vatten under många viadukter, säger Niclas Sandström.
Utanför hans hus är det mesta av gruset bortspolat från vägen. En rejäl vattenfåra har grävt sin väg i marken.
– Det regnar fortfarande, men det är mer duggregn för tillfället. Det skulle nog gå att gå ut en sväng med paraply. I natt var det ju omöjligt, jag har aldrig varit med om så kraftiga skurar, säger Niclas Sandström vid lunchtid på onsdagen.
Men mer regn väntades komma under eftermiddagen. Polisen uppmanar allmänheten att inte ge sig ut i trafiken. Risken för vägras är stor och flera vägar har redan rasat.
”Kaos”
Mattias Gustafsson är lastbilschaufför och sitter också i Gävleavdelningens styrelse. När Transportarbetaren talar med honom är det eftermiddag och han är på väg att avsluta arbetsdagen. På vägarna ute i regionen har det trots allt fungerat att köra.
– Men inne i stan är det väldigt svårt, både för personbilar och lastbilar. Även om det ju är värre för mindre, låga bilar så är det på sina håll omöjligt för alla att ta sig fram. Vattnet står upp till underkanten på broar, det är kaos, säger Mattias Gustafsson.
Ett sådant ställe är under järnvägsviadukten över Upplandsleden, nära Schenker i Gävle. Vägen går här i en djup försänkning under bron. På eftermiddagen stod vattnet enligt uppgift 4,5 meter högt i ”gropen”.
– Två lastbilar har kört fast, de syns inte längre, så högt är vattnet. Och jag tvivlar på att det går att komma in på Schenker, säger Mattias Gustafsson, som själv tvivlar på att det går att ta sig torrskodd hem till bostaden nära järnvägsstationen.
När han tog sig till jobbet vid 6-tiden på morgonen var det relativt lugnt i trafiken. Folk hade hörsammat varningen och stannat hemma. Men strax före klockan 7 blåstes VMA-varningen av, något som han och kollegorna ställer sig frågande till. Trafikläget var knappast normalt.
– Vissa bilister fastnade direkt, och sedan blev det bara värre under dagen. Bussarna går ju inte och polisen uppmanar folk att stanna hemma.
SMHI nedgraderade sent på onsdagseftermiddagen varningen för höga vattenflöden i Gävleborg och Dalarnas län, till en klass 1-varning. Risken för mindre översvämningsproblem gäller för de närmaste dagarna.
– Polisen har kontaktat oss om att i stort sett alla viadukter i Gävle kommun har svämmat över, behöver du inte åka bil så ska du stanna hemma, säger Per Östman, vägtrafikledare på Trafikverket, till Gefle Dagblad.
Polisen avrådde fortfarande vid 17-tiden på onsdagen bilister från att köra i den drabbade regionen.