Ledare. Rubriken syftar på ett uttryck lånat från George Orwells roman 1984. En roman som handlar om hur ett övergripande övervakningssystem håller medborgarna i schack. En dystopi som publicerades 1949 och som känns mer och mer aktuell.
Ny teknik gör att många saker blir enklare och mer tillgängliga. Till exempel att deklarera och då vi ska köpa något. Ja många är de appar som förenklat våra liv. Och överallt lämnar vi våra digitala spår efter oss.
Digitala spår som plockas upp av skrupelfria bedragare. Kapningar av identiteter. Lurendrejerier genom telefonsamtal där AI imiterar rösten på någon du känner väl och litar på. Mejl och sms som ser ut att komma från betrodda institutioner. Vips har du blivit lurad på pengar. Och det är ett lotteri om, med andra ord inte alls säkert att, du får pengarna tillbaka från banken.
Den digitala utvecklingen skapar också nya arbetsförhållanden. Arbetsplatser som använder algoritmer för att leda arbetet. Där varje steg övervakas. Minsta rast kartläggs och varje knapptryck loggas och utvärderas. En övervakning som enligt Transports rapport Digitala drivkrafter säger kan leda till ökad arbetsbelastning, stress och starkare styrt arbete.
Jag tror inte att digital övervakning kan leda till ökad stress och press. Jag vet att det gör det. Resultatet av ökad styrning ser vi hos färdtjänstchaufförer som vi har pratat med. Ett nytt ”flexibelt” bokningssystem har lett till stress och sjukskrivningar. Inte ens om förarna bryter mot trafikreglerna går det att klara körtiderna och förarna kan under en förmiddag få sin tid för lunchrast ändrad upp till tre gånger. Transportombudet Samir Atlagic vittnar om hur folk ringer och gråter av stress.
Och vi har tidigare skrivit om UPS som använder handdatorerna till tidrapportering. Missar du att logga in dig så blir du registrerad som frånvarande och lönekontoret loggar tiden som tjänstledighet utan lön. Helt fel anser Transport som därför stämt UPS och Biltrafikens Arbetsgivareförbund i Arbetsdomstolen.
Transports rapport Digitala drivkrafter pekar också på att mycket av den övervakning som sker på arbetsplatserna inte är helt överensstämmande med regelverket GDPR. Enligt GDPR ska bland annat de som samlar in personuppgifter begränsa vem som kommer åt uppgifterna och också se till att uppgifterna inte används till något annat än det ursprungliga syftet. Att realtidsövervaka anställda med system som införts för att öka säkerheten är exempelvis inte tillåtet. Inte än.