Göteborgs hamn
Close
Göteborgs hamn.
Close

Storstrejk i hamnarna

Hamn. Om en vecka utbryter strejk i alla hamnar med HF-medlemmar. Hamnarbetarförbundet kommer i dag med ett kraftfullt varsel som svar på arbetsgivarnas varslade lockout. När arbetet blockeras av HF kan även Transports medlemmar i hamnarna dras in i konflikten.

– Men våra hamn- och stuveriarbetare är bundna av fredsplikt, kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth direkt efter beskedet.

– Nu måste vi få chansen att analysera vad varslet och den indirekta frågan om sympatiåtgärder betyder, säger han.

Under eftermiddagen levererar Tommy Wreeth, tillsammans med Transports avtalssekreterare Peter Winstén, följande analys:

”Det framstår som komplicerat och märkligt att vi ska besluta om sympatiåtgärder för att teckna ett avtal som vi som förbund redan har och äger, ett avtal som vi dessutom är bundna av fredsplikt genom. Utifrån detta håller vi det för högst osannolikt att Transport skulle vidtaga några sympatiåtgärder. Ett formellt beslut kommer att fattas vid förbundets ordinarie styrelsemöte i mars.”

Varslet gäller total arbetsnedläggelse från midnatt den 6 mars. Samtliga Hamnarbetarförbundets medlemmar i de svenska hamnarna går då ut i strejk.

– Vi har inget annat val, säger Erik Helgeson, styrelseledamot i Hamnarbetarförbundet, på en presskonferens som sändes direkt av Göteborgs-Posten.

I varslet försätts också alla arbetsuppgifter som är uttagna för arbetsnedläggelse i blockad.

– Det betyder att ingen annan får utföra de arbetsuppgifterna, enligt Erik Helgeson.

Varslet är ett svar på arbetsgivaren Sveriges Hamnars lockoutvarsel i förra veckan. Det innebär att HF-medlemmarna lockoutas alla lediga dagar under fem månader. Arbetsgivarnas linje är att stuveriföretagen har rätt att göra löneavdrag för fridagarna, vilket gör att HF-medlemmar kan mista uppåt en tredjedel av månadslönen.

– Maktspråk och översittarfasoner, säger Erik Helgeson. Vi har pressats till det här svaret.

Hamnfacket är medvetet om att stridsåtgärderna innebär ekonomiska påfrestningar för tredje part, det vill säga för Sveriges ekonomi. Förbundet skriver i ett pressmeddelande att det ”kommer att positivt beakta begäran om dispenser från stridsåtgärderna”.

Vad konflikten handlar om? Enligt parterna handlar det om ifall HF ska få teckna lokala uppgörelser.

– Det är otroligt svårt att kommentera förhandlingar som man inte har suttit med i, säger Transports Tommy Wreeth.

Här kan du läsa Transportarbetarens försök att reda ut vad som ligger bakom den flera år långa striden mellan Sveriges Hamnar och Hamnarbetarförbundet.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Peter Jansson:
    28 februari, 2019

    Det var länge sedan jag tröttnade på hamnarbetarnas egoistiska agerande.Numera njuter jag av livet som en ung pensionär vid 52 års ålder.Saknar inte köandet hos APM-Terminals på grund av inkompetent ledning och hamnarbetare som inte ser till att arbeta på rätt sätt.Redan för 25 år sedan talade jag om hur de skulle lösa problemen med köerna i Göteborgs hamn!!Så kan man väl inte arbeta blev svaret jag fick ifrån de två representanterna ifrån ledningen i hamnen på detta mötet.Hamnarbetarna är bara intresserade av sin egen plånbok och struntar fullständigt i om kunderna och chaufförerna går i konkurs eller ej!!Strejka så länge ni orkar innan ni måste vakna upp till verkligheten...ha ha ha.......

  2. Mikael Arnewing:
    27 februari, 2019

    Jävligt märkligt att ett fackförbund utan avtal kan blockera jobben för andra, nu har man satt arbetare mot arbetare för sin egen vinning skull! Har aldrig hört en hamnarbetare gnälla över lön eller förmåner

  3. Sven-Åke:
    27 februari, 2019

    Ni publicerar bara kommentarer som är mot hamnarbetarförbundet och mot arbetarnas intressen. På vems sida står ni överhuvudtaget?

  4. Bernt Aronsson:
    27 februari, 2019

    Det blir det sista hamnarbetarna gör. Kön till arbetsförmedlingen nästa (om den finns kvar).

Lästips:

Richard Berglund, truckförare på Volvo, och Daniel Vänman, vaktmästare på Bilia är strejkvakter varje fredag. Här värmer de sig en stund i byggboden som står på andra sidan gatan från Teslas verkstad. Foto: John Antonsson

Fotfolket som inte ger upp hoppet om Tesla

Strejkrätten. Strejken har pågått sedan den 27 oktober 2023. Strejkvakterna står utanför Tesla i Umeå under alla öppna dagar. Richard Berglund och Daniel Vänman har stått minst en dag i veckan sedan strejken utbröt.

Efter att kollektivavtalet mellan Hamnarbetarförbundet och Sveriges Hamnar tecknades förra året har stridsåtgärderna upphört. Men konflikten i Göteborgs hamn lever vidare. Senaste bataljen utspelar sig i Arbetsdomstolen.

HF har inlett hamnblockad

Hamn. Arbetsdomstolen har tillfälligt gett Hamnarbetarförbundet (HF) rätt att genomföra en blockad mot krigsmateriel till och från Israel. Blockaden inleddes tisdagen den 4 februari.

Tommy Wreeth. Foto: Petrus Iggström

Därför kan vi inte acceptera märket

Ordförandeord. Det märks i omgivningen att vi närmar oss en avtalsrörelse i rask takt. Såväl internt som externt skruvas både förväntningar och tonläget upp. Vissa av våra motparter på arbetsgivarsidan har redan försökt att på olika sätt måla ut oss som det stora hotet mot dem.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.