Göteborgs hamn
Close
Göteborgs hamn.
Close

Storstrejk i hamnarna

Hamn. Om en vecka utbryter strejk i alla hamnar med HF-medlemmar. Hamnarbetarförbundet kommer i dag med ett kraftfullt varsel som svar på arbetsgivarnas varslade lockout. När arbetet blockeras av HF kan även Transports medlemmar i hamnarna dras in i konflikten.

– Men våra hamn- och stuveriarbetare är bundna av fredsplikt, kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth direkt efter beskedet.

– Nu måste vi få chansen att analysera vad varslet och den indirekta frågan om sympatiåtgärder betyder, säger han.

Under eftermiddagen levererar Tommy Wreeth, tillsammans med Transports avtalssekreterare Peter Winstén, följande analys:

”Det framstår som komplicerat och märkligt att vi ska besluta om sympatiåtgärder för att teckna ett avtal som vi som förbund redan har och äger, ett avtal som vi dessutom är bundna av fredsplikt genom. Utifrån detta håller vi det för högst osannolikt att Transport skulle vidtaga några sympatiåtgärder. Ett formellt beslut kommer att fattas vid förbundets ordinarie styrelsemöte i mars.”

Varslet gäller total arbetsnedläggelse från midnatt den 6 mars. Samtliga Hamnarbetarförbundets medlemmar i de svenska hamnarna går då ut i strejk.

– Vi har inget annat val, säger Erik Helgeson, styrelseledamot i Hamnarbetarförbundet, på en presskonferens som sändes direkt av Göteborgs-Posten.

I varslet försätts också alla arbetsuppgifter som är uttagna för arbetsnedläggelse i blockad.

– Det betyder att ingen annan får utföra de arbetsuppgifterna, enligt Erik Helgeson.

Varslet är ett svar på arbetsgivaren Sveriges Hamnars lockoutvarsel i förra veckan. Det innebär att HF-medlemmarna lockoutas alla lediga dagar under fem månader. Arbetsgivarnas linje är att stuveriföretagen har rätt att göra löneavdrag för fridagarna, vilket gör att HF-medlemmar kan mista uppåt en tredjedel av månadslönen.

– Maktspråk och översittarfasoner, säger Erik Helgeson. Vi har pressats till det här svaret.

Hamnfacket är medvetet om att stridsåtgärderna innebär ekonomiska påfrestningar för tredje part, det vill säga för Sveriges ekonomi. Förbundet skriver i ett pressmeddelande att det ”kommer att positivt beakta begäran om dispenser från stridsåtgärderna”.

Vad konflikten handlar om? Enligt parterna handlar det om ifall HF ska få teckna lokala uppgörelser.

– Det är otroligt svårt att kommentera förhandlingar som man inte har suttit med i, säger Transports Tommy Wreeth.

Här kan du läsa Transportarbetarens försök att reda ut vad som ligger bakom den flera år långa striden mellan Sveriges Hamnar och Hamnarbetarförbundet.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Peter Jansson:
    28 februari, 2019

    Det var länge sedan jag tröttnade på hamnarbetarnas egoistiska agerande.Numera njuter jag av livet som en ung pensionär vid 52 års ålder.Saknar inte köandet hos APM-Terminals på grund av inkompetent ledning och hamnarbetare som inte ser till att arbeta på rätt sätt.Redan för 25 år sedan talade jag om hur de skulle lösa problemen med köerna i Göteborgs hamn!!Så kan man väl inte arbeta blev svaret jag fick ifrån de två representanterna ifrån ledningen i hamnen på detta mötet.Hamnarbetarna är bara intresserade av sin egen plånbok och struntar fullständigt i om kunderna och chaufförerna går i konkurs eller ej!!Strejka så länge ni orkar innan ni måste vakna upp till verkligheten...ha ha ha.......

  2. Mikael Arnewing:
    27 februari, 2019

    Jävligt märkligt att ett fackförbund utan avtal kan blockera jobben för andra, nu har man satt arbetare mot arbetare för sin egen vinning skull! Har aldrig hört en hamnarbetare gnälla över lön eller förmåner

  3. Sven-Åke:
    27 februari, 2019

    Ni publicerar bara kommentarer som är mot hamnarbetarförbundet och mot arbetarnas intressen. På vems sida står ni överhuvudtaget?

  4. Bernt Aronsson:
    27 februari, 2019

    Det blir det sista hamnarbetarna gör. Kön till arbetsförmedlingen nästa (om den finns kvar).

Lästips:

Transportarbetarens logga

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlas Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Industrins märke passar inte alla förbund

Ordförandeord. Ett samordnat LO vore givetvis det bästa, men… Varför blir det inte alltid så? Det finns givetvis flera orsaker och anledningar.

Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Från och med den 1 december måste dubbfria vinterdäck vara märkta med den särskilda symbolen alptopp/snöflinga.

Skärpta krav för vinterdäck

Trafik. Från och med den 1 december i år gäller nya, hårdare krav för godkänd klassning som vinterdäck.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlas Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.