Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors
Close
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen.
Close
Ordningsvakter

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.

Plötsligt tvärnitar bilen framför, sekunden innan han krockar med den ser han en maskerad man med gevär i baksätet. Daniel Thulin hinner nätt och jämnt trycka på den knapp som sätter värdetransporten i baklås innan tre tungt beväpnade män kliver ut på gatan.

Ljudet från motorkapen som sågar upp metalldörren till lastrummet är öronbedövande och röken som tränger in i förarhytten gör det svårt att andas. Han tittar upp och möter rånarens blick, därefter klyver en kula luften i kupén.

Den missar hans huvud med en decimeter.

Värdetransportrånet den dagen var varken den första eller sista händelsen som skulle skaka om Daniel Thulin. Under nästan ett decennium avlöser traumatiska händelser i yrkeslivet varandra. Rån, knivbråk, kvinnomisshandel, självmordslarm. Han jobbar på utan tid för reflektion.

Faller ihop

En dag, när lugnet lagt sig över hemmet hos de nyblivna småbarnsföräldrarna, hittar frun Daniel Thulin hopfallen i duschen. Vad som följer är sömnlösa dygn där minnen av stickande rök, skrikande däck och glassplitter hemsöker honom.

Vården står handfallen inför hans mående.Till slut är det vänner med erfarenhet av militär utlandstjänst som kan ledsaga honom i rätt riktning för vård av det posttraumatiska stressymptom, PTSD, han har utvecklat.

Mycket har hänt sedan dess och han berättar om ett stärkt omhändertagande av medarbetare som varit med om allvarliga incidenter i jobbet.

– Om man har varit med om jobbiga saker så ska man ta tag i det på en gång. Man kanske inte känner någonting, men det är bra att prata ut. Vi som jobbar i säkerhetsbranschen är inga stålmän eller stålkvinnor, utan vanliga människor.

Våldsam incident

2018, vid starten av ett nytt mobilt ordningsvaktuppdrag, tänkte Daniel Thulin: ”Vad sjutton, ordningsvakter behöver få lite mer utbildningar.” Det var starten på hans nya roll som vidareutbildare i säkerhetsbranschen. Foto: Tilda Wendefors
2018, vid starten av ett nytt mobilt ordningsvaktuppdrag, tänkte Daniel Thulin: ”Vad sjutton, ordningsvakter behöver få lite mer utbildningar.” Det var starten på hans nya roll som vidareutbildare i säkerhetsbranschen. Foto: Tilda Wendefors

En händelse som berört Daniel Thulin på djupet skedde en natt för 15 år sedan. Han blev kallad till en lägenhet efter ett störningslarm. Kvinnan som öppnade hade svullen läpp, men hon försäkrade honom om att hon mådde bra och att de skulle gå ut på klubb.

Några timmar senare, när han fick larm till samma adress, var situationen en annan. Kvinnan öppnade och skrek ”han kommer döda mig!”. Daniel Thulin ryckte ut kvinnan i trappuppgången och smällde igen dörren framför den ursinniga mannen.

25 minuter blockerade Daniel Thulin dörren innan polisen anlände till platsen. När kvinnan panikslagen rusade tillbaka in i lägenheten var golvet täckt av glassplitter och blod som klibbade under fötterna. Under sängen i sovrummet kröp hennes 8-åriga son fram.

Nytt steg i karriären

Vetskapen om vad stress och trauma kan göra med måendet gjorde till slut att Daniel Thulin beslutade sig för att ta ett nytt steg i karriären. 2021 bestämde han sig för att börja vidareutbilda säkerhetspersonal i allt från stress- och konflikthantering, pågående dödligt våld, sjukvård, akut omhändertagande av självmordsnära personer och vapenhantering.

Just i dag utbildar han en grupp säkerhetsvakter i användningen av OC-sprej, även känt som pepparsprej.

Efter teori, rollspel och träning i konflikthantering kvarstår bara slutprovet. Stämningen i källaren är fokuserad när första vakten sätter sig i stolen och lutar huvudet bakåt. Daniel Thulin droppar OC-sprej i ögat, ställer några kontrollfrågor och räcker mannen en vadderad batong.

Målet med det smärtsamma arbetsprovet är att förstå ingreppets allvarlighetsgrad för att åstadkomma en mer restriktiv användning av OC-sprej, samtidigt som säkerhetsvakterna inte ska drabbas av panik om de skulle få sprej i ögat i tjänsten i framtiden.

Förebyggande

Daniel Thulin är övertygad om att utbildning och mental förberedelse minskar övervåldet och risken att utveckla stressrelaterade symptom som PTSD.

Trots stora risker och mycket ansvar har polisens grundutbildning för ordningsvakter länge varit den kortaste yrkesutbildningen i Sverige med endast 10 dagar. Vid årsskiftet trädde en ny lag om ordningsvakter i kraft, vilket innebär ökade befogenheter för yrkesgruppen och en förlängning av grundutbildningen till 20 dagar.

Vakterna får nu bland annat transportera omhändertagna personer, kroppsvisitera i identifieringssyfte och förstöra beslagtagen alkohol.

OC-sprej (pepparsprej), skyddsglasögon och en plasthink full med vatten där deltagarna på dagens utbildning sticker ner huvudet för att skölja ur sprejen ur ögat. ”Som ett eldklot i ögat”, så beskriver en av säkerhetsvakterna att det känns att få OC-sprej i ögat. Foto. Tilda Wendefors
OC-sprej (pepparsprej), skyddsglasögon och en plasthink full med vatten där deltagarna på dagens utbildning sticker ner huvudet för att skölja ur sprejen ur ögat. ”Som ett eldklot i ögat”, så beskriver en av säkerhetsvakterna att det känns att få OC-sprej i ögat. Foto. Tilda Wendefors

Kritik

Syftet med ändringen av lagen är att göra den mer applicerbar till ordningsvakternas arbetssituation i dag samt att avlasta polisen i deras arbete, men utvecklingen har stött på kritik från människorättsorganisationer som Amnesty International och Civil Rights Defenders. De anser bland annat att den korta utbildningen är ett hinder för de yrkesverksamma att kunna utföra uppgifterna på ett rättssäkert sätt, att visitering kan ske på rasistiska grunder och att transporter medför en risk både för de omhändertagna och ordningsvakterna själva.

– Folk vänder sig till oss med klagomål på ordningsvakter. Särskilt vissa grupper uppfattar att de drabbas av ordningsvakters beteende på ett sätt som varken är bra eller objektivt. Hos denna grupp är fler ordningsvakter i samhället inte synonymt med en större känsla av trygghet, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Right Defenders.

Daniel Thulin har själv varit med om att kollegor betett sig rasistiskt i tjänsten. När det har skett har situationen eskalerat kraftigt och konflikten fördjupats. Att bemöta människor som man själv vill bli bemött är en gyllene regel för Daniel Thulin, något han pratar om i alla sina utbildningar.

– Jag brukar se filmer på Instagram där ordningsvakter gör fel. Det gör mig fruktansvärt arg. Där ser man om en ordningsvakt är lämplig eller inte.

Utsatta

Samtidigt som kritik riktas mot ordningsvakter för bland annat rasism och användning av övervåld så är ordningsvakter och väktare själva den yrkesgrupp i Sverige som löper störst risk för att utsättas för hot och våld på jobbet.

Magnus Thelander är central ombudsman på fackförbundet Transport som bland annat organiserar ordningsvakter. Han ser en utveckling i samhället där våldet tycks bli allt grövre.

– Detta drabbar även ordningsvakter. De flesta fysiska och psykiska skadorna i tjänst inträffar sannolikt när man själv blir angripen.

För Daniel Thulin är det viktigt att bidra till att all säkerhetspersonal är väl rustad för de situationer de riskerar att hamna i.

I den svala källaren på bevakningsbolaget Avarn håller Daniel Thulin en utbildning för en grupp säkerhetsvakter i användning av OC-sprej, mer känd som pepparsprej. Foto: Tilda Wendefors
I den svala källaren på bevakningsbolaget Avarn håller Daniel Thulin en utbildning för en grupp säkerhetsvakter i användning av OC-sprej, mer känd som pepparsprej. Foto: Tilda Wendefors

”Råkar ut för mycket”

Återkoppling från personer som haft nytta av vad de lärt sig på hans utbildningar betyder mycket. Extra speciellt är det när kollegor kunnat rädda liv genom att stoppa akuta blödningar eller förmå självmordsbenägna personer att kliva tillbaka på den säkra sidan av broräcket.

Han konstaterar att den ena dagen i fält sällan är den andra lik.

– Ordningsvakter råkar ut för ganska mycket och det gäller att veta hur man är som person och ha kontroll på sig själv. De flesta situationer går att lösa genom konflikthantering, man kan säga att det skarpaste vapnet är munnen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Håller du på att duka under av alla arbetsuppgifter, krav och måsten? Hoppa inte över lunchen! Din arbetsgivare är skyldig att kontinuerligt kolla upp din arbetsbelastning och se till att du får tid för återhämtning. Illustration: Mattias Käll

Så skapar vi ett bättre arbetsklimat

Skyddsronder. Den fysiska arbetsmiljön är viktig, men hur vi mår psykiskt och socialt minst lika angeläget. För att förebygga stress, utbrändhet och psykisk ohälsa ska psykosociala skyddsronder göras på landets arbetsplatser minst en gång per år, enligt arbetsmiljölagen.

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

Snabbkoll
Håller du på att duka under av alla arbetsuppgifter, krav och måsten? Hoppa inte över lunchen! Din arbetsgivare är skyldig att kontinuerligt kolla upp din arbetsbelastning och se till att du får tid för återhämtning. Illustration: Mattias Käll

Så skapar vi ett bättre arbetsklimat

Skyddsronder. Den fysiska arbetsmiljön är viktig, men hur vi mår psykiskt och socialt minst lika angeläget. För att förebygga stress, utbrändhet och psykisk ohälsa ska psykosociala skyddsronder göras på landets arbetsplatser minst en gång per år, enligt arbetsmiljölagen.

Hur kan LO försvara AMF:s investering i Uber?

Debatt. Landorganisationen i Sverige (LO) representerar 13 fackförbund och ska vara en ledande kraft i arbetsrättsliga frågor. Efter en granskning av Expressen framgår det dock att LO, genom sitt ägandeskap i AMF, har investerat sina medlemmars pengar i Uber – vars affärsmodell möjliggör orimliga arbetstider och slavlika löner för sina anslutna förare.

Arbetsliv
Pedagogen Liliane Jbeilly har nära till skratt och visar ord och uttryck med hela kroppen för att Walid Dahda, Abdulnasser Alzoukani och kollegorna ska hänga med. Foto: Justina Öster

Här får de anställda lära sig svenska på arbetstid

SFI. 2025 är här. ”Har ni några önskningar”, frågar läraren Liliane Jbeilly. ”Jag vill bli rik”, svarar en av de anställda på TPL Postnord i Ljungby med ett gott skratt. De deltar i ett projekt, finansierat av EU och arbetsgivaren, och tränar svenska. På arbetstid.

Tema: Konfliktvapnet
Svensk strejkrätt. Illustration: Ingrid Fröhlich

Nu ska facket avväpnas

Strejkrätten. Fackliga sympatier i Tesla-konflikten har väckt en gammal fråga till liv. Röster höjs för att begränsa strejkrätten.

Richard Berglund, truckförare på Volvo, och Daniel Vänman, vaktmästare på Bilia är strejkvakter varje fredag. Här värmer de sig en stund i byggboden som står på andra sidan gatan från Teslas verkstad. Foto: John Antonsson

Fotfolket som inte ger upp hoppet om Tesla

Strejkrätten. Strejken har pågått sedan den 27 oktober 2023. Strejkvakterna står utanför Tesla i Umeå under alla öppna dagar. Richard Berglund och Daniel Vänman har stått minst en dag i veckan sedan strejken utbröt.

Digitalisering & AI
Transports utredare Jenny Wrangborg och terminalarbetaren Victor Dahlin diskuterar omvandling av yrket, realitet och möjligheter, fackets roll och påverkan av automation på det dagliga arbetet.

Så ser vi på AI och automation

Lager & terminal. Vi möttes på Transports förbundskontor för att tala konsekvenser av algoritmisk styrning på jobbet. Så här sammanfattade ett AI-verktyg vad det handlade om: ”Intervju med lagerarbetare och fackliga företrädare om digitalisering och automation” – rätt korrekt, men på riktigt mer ett samtal.

Kultur
Jul på väg. Stockholms centralstation inför första advent. Foto: Lilly Hallberg

Årets julklapp speglar tidsandan

God jul! Hoho, här kommer tips och råd på julklappar, gåvor och upplevelser till andra och sig själv under långhelgerna. Där de röda dagarna i år ligger så att chansen till lång sammanhängande ledighet är ovanligt stor.

Framtidens bensinstation
Den nya macken mellan Solvalla och Bromma flygplats invigdes i mitten av juni 2024 och har miljön i fokus, säger säljchef Martina Vigren. Arbetet med att installera solceller pågår och några pumpar behöver åtgärdas efter slutbesiktningen av bygget.

Macken vid flyg och trav

Miljön i fokus. Mitt under brinnande mackdöd – när fossila bränslen fasas ut och el in – slog en ny OKQ8-station upp portarna i somras. Ett stenkast från travbanan Solvalla med flygplan från Bromma flygplats dundrande över taken jobbar landets bästa personal…

Kultur
bland är det bra med lite sund skepsis: att EU gjorde det enklare att få tillstånd för uteserveringar påverkar inte det svenska klimatet (och möjlig anledning med utebord vintertid har ju försvunnit i och med att det också är förbjudet att röka utanför fiken).

När positivitet blir något negativt

Allt är inte bra. Ibland kan den ständigt peppande personen, som förmedlar ”upplyftande” klyschor, slätar över och kommer med lösningar på hur stjärnorna ska plockas ned bli – ett sänke. Inte minst på jobbet. Skeptikerrörelser och pessimistkaféer kan ses som motgift mot toxisk positivitet.

Sophämtare lever farligt
Lustgastuber som slängs i hushållssoporna och töms i sopbilens vagga kan explodera, fara ut som tillplattade vassa projektiler och träffa miljöarbetare och förbipasserande på gatan. Tuberna ska lämnas in på återvinningscentraler.

Lustgastuber i soporna kan explodera

Miljö. Lustgastuber i soporna är ett arbetsmiljöproblem. Tuberna kan explodera och skada både miljöarbetare och folk som passerar sopbilarna. Vid ett ungdomsboende i Göteborg har hämtningen stoppats för andra gången.

Fusket i åkeribranschen
På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.