Stort intresse för löneandelsfrågan

Forskarna i det Transportstödda Löneandelsprojektet har kommit fram till att löntagarnas andel av företagens produktionsvinster har sjunkit kraftigt sedan 80-talet. Resultatet presenteras i boken "Den sänkta löneandelen" som släpptes i går, tisdag, vid en paneldebatt. I en fullsatt sal diskuterades frågan och dess effekter.

Hur ska företagens produktionsresultat fördelas? Hur stor andel bör gå till löner och till de anställda och vad är en rimlig vinst för kapitalägarna?

Det är frågor som har debatterats allt mindre de senaste 20 åren. Samtidigt har perioden präglats av återhållsamhet när LO-förbunden gått in i löneförhandlingar med arbetsgivarna.

Transport har ifrågasatt LO:s återhållsamma linje och vill blåsa liv i den kontroversiella debatten om löneandel kontra vinst.

Förbundet har, genom Elin och Charles Lindleys stiftelse, bidragit med pengar till ett projekt där ekonomer och forskare har tittat på hur stor del av företagens produktionsvinster som går tillbaka till löntagarna och hur mycket som stannar hos ägarna.

De första resultaten presenterades på en workshop för ett år sedan, och nu släpps boken med forskarnas samlade slutsatser.

Redan för några veckor sedan blev teorierna uppmärksammade. I SVT:s dokumentär ”Lönesänkarna” visades hur politiska beslut har ökat näringslivets vinster med målet att det skulle leda till investeringar, och därmed skapa fler jobb. Något som inte har infriats, vilket i stället har lett till ökade klyftor och en försämrad välfärd.

Forskarna som deltagit i projektet är överens om att löneandelen har sjunkit sedan 1980-talet. Men i debatten efter SVT:s program har flera nationalekonomer ifrågasatt siffrorna och statistiken som används, och pekat på att utvecklingskurvan egentligen inte visar på några större förändringar under 1900-talet.

Bokens redaktör, doktoranden Erik Bengtsson, var en av kvällens deltagare. Han menade att siffrorna som kritiken bygger på är missvisande. Dels eftersom de är ouppdaterade, och dels eftersom man inte kan titta på löneandelsutvecklingen som en lång serie.

– De siffror som jag har använt sträcker sig längre och redovisas på ett annat sätt. Jag tycker att det är intressant att diskutera varför löneandelen ibland är låg och ibland är hög. Det beror på att det finns episoder i historien där olika saker har påverkat utvecklingen, sa han.

Förutom Erik Bengtsson medverkade också den före detta LO-ekonomen Sandro Scocco, Aftonbladets politiska redaktör Karin Pettersson, och Transports förbundssekreterare Markus Pettersson.

Deltagarna diskuterade bland annat vilka åtgärder som kan vända den sjunkande löneandelen. De var överens om att det krävs en ökad efterfrågan och konsumtion i Sverige, och att låga löner och fokus på export inte är lösningen.

– Var ska efterfrågan ta vägen om vi alla sänker lönerna? Ska USA köpa allt? Det kommer de inte att göra, sa Sandro Scocco.

Debatten började med en något pessimistisk syn om att globaliseringen sätter käppar i hjulet för utvecklingen och Erik Bengtsson använde ordet tvångströja för att beskriva hur globaliseringen påverkar de enskilda ländernas handlingsförmåga.

Sandro Scocco menade dock att det fortfarande finns handlingsutrymme och tog de skilda skattesatserna i olika delar av Europa som exempel.

– Något som skulle vara intressant i globaliseringsdebatten är att titta på hur manöverutrymmet faktiskt ser ut.

Markus Pettersson, Transports representant i debatten, försökte också upprätthålla en mer positiv syn.

– Som facklig representant struntar jag i vetenskapen, jag tror att vi kan förändra världen, vad ni än säger. Handlingsutrymmet kanske inte längre är lika stort som det en gång var, men det finns fortfarande möjlighet.

Men han påpekade också att facket i större grad måste våga vidga sina horisonter.

– Vi har en globaliserad arbetsmarknad, men en nationellt orienterad fackförbundsorganisation. Även om vi är bra på att prata om internationell solidaritet är det inte alltid så mycket som händer rent konkret. Någon gång måste vi förhålla oss till att världen har förändrats och det kanske inte räcker med den fackliga organisation vi har i dag.

En fråga som väcktes var hur synen på det europeiska samarbetet och EMU har förändrats i och med krisen.

– Hur LO ser på saken kan jag inte svara på men jag tror inte att någon skulle vilja gå med i EMU nu, sa Karin Pettersson.

Hon fortsatte:

– Vi har enormt stora obalanser i den europeiska ekonomin. Men det kan vara så att vi behöver mer politisk samverkan, fast med en annan politik. Jag är inte beredd att döma ut ett europeiskt samarbete, med vänsterstyrda regeringar kanske jag till och med skulle säga ja till EMU.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

förarlös taxi

Musk presenterade förarlös taxi

Teknik. I mitten av oktober presenterade Elon Musk Teslas nyaste produkt. En förarlös taxi utan ratt. Det är en tvåsitsig bil med måsvingedörrar.

Spegling i sidorutor på gul färdtjänstbuss

Taximål i domstol

Taxi. I våras stämde Transport taxibolaget Telepass för kollektivavtalsbrott. Den 14 oktober möttes parterna i Arbetsdomstolen (AD) för en första muntlig förberedelse i målet.

två sttaplar med mynt, en lägre med två kvinnofigurer på toppen, en högre med två mansfigurer på toppen. Ska illustrera löneskillnader mellan kvinnor och män.

Löneklyftan mellan kvinnor och män ökar – och minskar

Jämställdhetsanalys. Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män var 23,3 procent år 2022 – en ökning med 1,2 procentenheter på två år, visar en ny rapport. En anledning är att de med de allra högsta inkomsterna drar ifrån och i den gruppen är det mest män.

Tannbergsskolan i Lycksele tilldelades pris som Årets Transportskola. Foto: Liza Simonsson

Årets transportskola ligger i Lycksele

Utbildning. Hög kvalitet på undervisningen, lösningsorienterat synsätt och jämställdhetsarbete – allt med fokus på elevernas behov. Det är några skäl till att Tannbergsskolan i Lycksele tilldelats pris som Årets Transportskola.

Skydd 2024

Med säkerheten i fokus

Bevakning. I dagarna tre har säkerhetsbranschens alla aktörer mötts i Älvsjö. Ett allvarligt säkerhetsläge i omvärlden präglade också mycket av diskussionen på Nordens största mässa i sitt slag.

Gul Sverige-taxi på Stockholmsgata

17 får gå när växeln flyttar

Taxi. Cabonline stänger sin taxibokning i Sundsvall. Växeln flyttar till Lettland – all personal har varslats om uppsägning vid arbetsplatsen.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnstrejk i USA sänder svallvågor globalt

Hamn. Fraktkaos, högre priser i hela världen, sänke för amerikansk ekonomi och hotad julhandel på flera kontinenter. En strejk bland hamnarbetare i USA har enorm påverkan. Och även om konflikten för tillfället är avblåst är kampen mot automation i hamnarna inte över.

Skydd 2024

Årets säkerhetspersonal prisad

Bevakning. Bästa kollegorna jobbar båda på Avarn. På den pågående säkerhetsmässan fick Moa Karlberg och Jean-Pierre Khachaji ta emot pris som Årets säkerhetspersonal.

Hallå och grattis, alla skyddsombud!

ARBETSMILJÖ. Grattis alla skyddsombud på skyddsombudens dag, den 23 oktober! "Javisst ja, det är det ingen som har koll på. Jag glömmer det också alltid", säger skyddsombudet Johan Kanmert på miljöföretaget Renova i Göteborg.

LO-borgen i Stockholm. Foto: John Antonsson

Transport bakom LO:s inledande avtalskrav

Avtal 2025. Låglönesatsning och nya medel för att bekämpa ofrivillig deltid. Det är två av kraven som LO-förbunden enats om inför nästa års avtalsrörelse. Hur höga lönekrav det blir är inte klart och frågan om arbetstidsförkortning ska snabbutredas till den 15 maj.

Norwegian är ett av de flygbolag där Transport organiserar kabinpersonal.

Fackliga förhandlingar om kabinavtal fortsätter

Facket. Förhandlingarna mellan Transport och Unionen om vem som ska organisera kabinpersonalen inom flyget fortsätter. Statliga Medlingsinstitutet gav en tidsfrist till den sista oktober. Men båda fackförbunden har sökt mer tid.

Mindre konflikt med starka fack

Rapport. Enligt en föreställning fungerar fackförbund splittrande och skapar ”bråk”. I verkligheten dämpar starka fack upplevelsen av konflikter, enligt en analys byggd på enkäter med 16 822 anställda i 31 länder.

Ett matbud levererar thaimat från en krog på Möllevångstorget i Malmö. Han är inte en av dem som intervjuats i artikeln. Foto: John Antonsson

EU-direktivet om plattformsarbete ska införas

Gigarbetare. Nu blir det nya EU-direktivet om plattformsarbete verklighet. Både ministerrådet och EU-parlamentet kommer i dagarna att skriva under det definitiva förslaget.