Taxichaufförerna utanför stationen i Metz är inte förvånade över domen mot Uber. Foto: Anna Trenning Himmelsbach
Close
Taxichaufförerna utanför stationen i Metz är inte förvånade över domen mot Uber.
Close

Stort skadestånd för franska Uber

Gigjobb. Uber ska betala ett rekordhögt skadestånd i Frankrike. 139 chaufförer ska dela på över 200 miljoner kronor, enligt ett nytt domslut. – Jag var inte alls fri, säger en av chaufförerna.

Att köra för Uber är inget man skyltar med, åtminstone inte i en mellanstor fransk stad som Metz.

– Det lönar sig egentligen inte, säger en privatchaufför som vill vara anonym. Han är ändå ansluten till plattformen.

– Som ett komplement till andra uppdrag, förklarar han.

Vid taxihållplatsen utanför järnvägsstationen är det stor ruljangs på trafiken. För privatchaufförerna är det förbjudet att stå och vänta både här och på andra strategiska platser.

– Men plattformarna har skapat stora problem för oss. Det handlar ju om modernt slaveri, säger en av taxichaufförerna.

Ingen här verkar förvånad över den senaste domen mot Uber France, som säger att företaget ska betala ett rekordbelopp i skadestånd till 139 chaufförer, som har kört för plattformen.

Att köpa en taxilicens i en mellanstor fransk stad kostar runt 1,7 miljoner kronor, medan en Uberkurs går på ett par hundralappar. Men alla här är överens om att lönsamheten för att köra för plattformarna är för låg. Foto: Anna Trenning-Himmelsbach
Att köpa en taxilicens i en mellanstor fransk stad kostar runt 1,7 miljoner kronor, medan en Uberkurs går på ett par hundralappar. Men alla här är överens om att lönsamheten för att köra för plattformarna är för låg. Foto: Anna Trenning-Himmelsbach

Det är Arbetsdomstolen i Lyon som har bedömt att de ska omfattas av ett regelrätt anställningskontrakt, eftersom de inte har någon reell möjlighet att styra över sitt arbete.

De 139 ska därför dela på nästan 20 miljoner euro. Enligt deras advokat, Stéphane Teyssier, handlar det om mellan 1,1 och 1,7 miljoner svenska kronor per person.

Advokaten Stéphane Teyssier, tillsammans med en av chaufförerna som fick rätt mot Uber i arbetsdomstolen i Lyon. Foto: Anna Trenning-Himmelsbach
Advokaten Stéphane Teyssier, tillsammans med en av chaufförerna som fick rätt mot Uber i arbetsdomstolen i Lyon. Foto: Privat

Han berättar att en del av chaufförerna fortfarande jobbar för Uber. Andra har slutat självmant, eller blivit avstängda.

– En del av dem skulle vilja ha en fast anställning. Andra vill vara fria yrkesutövare, men vill då kunna välja själva när de ska arbeta.

En av dem är Rachid Laddi, numera privatchaufför i Lille. Han berättar att han blev avstängd från appen när han för några år sedan hade deltagit i en protestaktion mot Uber. Enligt domstolen kan detta likställas med en oskälig uppsägning. Innan han blev avstängd hade han kört för företaget i över tre år.

I dag arbetar han utan att vara ansluten till en plattform.

– Nu är jag fri yrkesutövare på riktigt. När jag körde för Uber var jag ofri, hade ingen social trygghet och arbetade ofta under lönsamhetsgränsen, säger Rachid Laddi.

Trots problem med rättvisan har Uber France sagt antalet anslutna chaufförer ständigt ökar, och i dag är över 32 000.

Rachid Laddi tror att siffran egentligen är ännu högre. Hans förklaringar till att så många ansluter sig är att Uber erbjuder en utbildning som bara kostar 200 kronor och dessutom är bra på marknadsföring.

Även om han själv har lämnat plattformen fortsätter han att bekämpa systemet som vice ordförande i facket INV, som organiserar privatchaufförer. När han pratar med Transportarbetaren är han på hemväg från Amsterdam, där han har deltagit i en demonstration utanför Ubers huvudkontor i EU. Han är säker på att olika plattformar kommer att få allt större problem framöver. Han pekar bland annat på att EU-parlamentet nyligen röstade för ett nytt plattformsdirektiv, och får medhåll från advokaten.

– Uber är som en parasit på taxiverksamheten. Man låter personer arbeta enligt ett system som hör hemma på 1800-talet, säger Stéphane Teyssier.

Han förklarar att Arbetsdomstolen i Lyon baserar sin dom på rättspraxis. För snart tre år sedan slog franska Högsta domstolen fast att en Uberchaufför hade en underordnad ställning i förhållande till företaget, och därför skulle vara fast anställd. Stéphane Teyssier säger att en liknande rättspraxis håller på att utvecklas i flera andra EU-länder just nu.

Men parallellt utvecklar Uber sin verksamhet. Nyligen har företaget lanserat en ny service i flera franska städer, som gör att även traditionella taxichaufförer kan vara anslutna till plattformen.

Transportarbetaren har inte kunnat nå Uber France för att få en kommentar på domen och anklagelserna. Men enligt den franska nyhetsbyrån AFP kommer företaget att överklaga domen.

– Vi kommer att gå till Högsta domstolen om det behövs, säger Rachid Laddi.

Nytt plattformsdirektiv

Gigjobb. Sedan flera år tillbaka pågår diskussioner kring ett nytt EU-direktiv för personer som arbetar för olika plattformar, enligt en uppskattning omkring 28 miljoner personer inom en rad olika områden. Enligt EU-kommissionen kan antalet plattformsarbetare öka till 43 miljoner år 2025.

Nyligen antog EU-parlamentet ett direktiv som syftar till att förhindra utnyttjandet av över fem miljoner plattformsarbetare, som egentligen inte är fria i sin yrkesutövning, och därför inte borde betraktas som egenarbetare.

Enligt beslutet blir det i framtiden upp till plattformarna att bevisa att en person verkligen är oberoende, och därför inte ska ha fast anställning. Den svenska kristdemokraten och EU-parlamentarikern Sara Skyttedal har gått i bräschen för att försöka stoppa den delen av skrivelsen, men fick inte majoritet vid omröstningen.

Det nya direktivet innebär också att plattformarna ska redovisa hur deras algoritmer fungerar, bland annat för att öka möjligheten för arbetare att protestera mot missförhållanden.

Direktivet ska nu diskuteras i trepartsförhandlingar mellan parlamentet, kommissionen och rådet.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Taxiförare får försenad lön

Taxi. Älvsby Taxi North Rides förare kommer inte att få sin lön den 25 november, det skriver Piteå-Tidningen.

Foodorabud på moped åker på snöig innerstadsgata i Stockholm

Ett steg mot bättre villkor för plattformsarbetare

Gigarbetare. Regeringen tar hjälp av arbetsmarknadens parter för att förbättra plattformsarbetarnas villkor. Utredare tillsatt för att få en svensk lag på plats.

Pea Olsson med kompisen och kallblodstravaren Frost vid travgården, där hon hjälper till med skötsel och träning av hästarna. Foto: Justina Öster

Hästar och facket får Pea att må bra

Glädjeämnen. – Jag har fått jättemånga kompisar via facket. Och hästarna hjälpte mig komma tillbaka efter att jag gått in i väggen, säger taxiföraren Pea Olsson.

Från och med den 1 januari 2025 ska textilier sorteras och återvinnas. Foto: John Antonsson

Textilier ska sorteras och återvinnas

Miljöarbete. En skärmmössa och en krympt skjorta, ett trasigt lakan och några urblekta gardiner. Från och med 1 januari 2025 ska allt textilavfall sorteras ut separat och inte kastas i hushållssoporna.

Taxiförare får försenad lön

Taxi. Älvsby Taxi North Rides förare kommer inte att få sin lön den 25 november, det skriver Piteå-Tidningen.

Utbetalningarna från a-kassan ökar

A-kassan. Hög arbetslöshet och kris i andra branscher har gjort att utbetalningarna från Transports a-kassa ökat kraftigt. Antalet personer som får ersättning har stigit med drygt 36 procent det senaste året.

Hallå där!

Staffan Törnqvist

... tidigare skyddsombud på Avarn som har vunnit LO Stockholms pris som årets skyddsombud.

Efterlysning
Ellastbils som laddar på en parkering

Vad tycker du om omställningen?

Forskning. Känner du dig över­vakad på jobbet? Stressad av nya digitala bokningssystem eller kön till laddstolpen med elbilen? Forskare vid Göteborgs universitet söker nu kontakt med personer som påverkas av både den digitala och gröna omställningen.

Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock

Så vill Trafikverket undvika förra årets snökaos på vägarna

Trafik. En ny dygnetrunt-funktion för drift och underhåll som gör att Trafikverket kan handla direkt, utan dröjsmål. Det finns med i myndighetens nya handlingsplan med åtgärder för att förebygga en upprepning av vinterkaoset på landets vägar.

Avtal 2025

”Jag längtar efter att få gå ner till heltid”

Miljö. Det hettade till kring arbetstidsförkortning och bättre arbetsmiljö när Transportarbetareförbundets miljöarbetare samlades till avtalsråd om ett nytt kollektivavtal. ”Jag kör slam- och spolbil i Norrbotten och längtar till den dag jag får gå ner till heltid", sa Thommy Öhrwall.

Från och med den 1 december måste dubbfria vinterdäck vara märkta med den särskilda symbolen alptopp/snöflinga.

Skärpta krav för vinterdäck

Trafik. Från och med den 1 december i år gäller nya, hårdare krav för godkänd klassning som vinterdäck.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlades Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det höjda säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både antal säkerhetsföretag och anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.