Collage filmtips
Close
Bilden är ett collage.
Close
Kultur

Strejk och kamp – på film

Filmtips. Sveriges arbetsmarknad är nära nog ”bäst” i världen på att inte ha strejker eller konflikter. Det mesta löser sig i förhandlingsrummen. Här är några filmtips om strejk och facklig kamp.

Newsies (1992)

Visste ni att Christian Bale spelade strejkledande tidningssäljare i en musikal från Disney? Det gör han i Newsies. En film som bevisar att filmer om kamp och arbetsliv inte måste vara tråkigt gravallvarliga.

Året var 1899 och den stora tidningsägaren Joseph Pulitzer bestämde sig för att ta en större del av kakan från tidningspriset. Pojkarna som sålde tidningar fick sämre betalt och gick ut i strejk.

Musikalen är till viss del baserad på en sann historia, men vi kan anta att i verklighetens New York år 1899 fanns inte många skäl att brista ut i spontan sång och dans.

 

Billy Elliott (2000)

På temat misär som egentligen inte har så många ljusglimtar passar gruvstrejkerna i mitten av 1980-talets England också in. Det var då Margaret Thatcher använde statens fulla kraft för att slå sönder fackföreningsrörelsen. Sedan dess har villkoren för engelska arbetare successivt försämrats.

Mitt i skeendet finner vi Billy Elliott och hans strejkande pappa och storebror. Pappan vill att hans son ska utöva en riktig arbetarsport – boxning – men pojken vill något annat, och satsar på dansen i en trevlig blandning av brittisk socialrealism och feelgood.

 

Sorry to bother you (2018)

Cassius är luspank och börjar jobba med telemarketing. Omständigheter gör att han får möjligheten att sälja sin själ till företaget. Sorry to bother you är en surrealistisk upplevelse som blandar humor med social satir. Det händer något ganska häftigt när verkligheten krockar med vilda fantasier.

Den produkt Cassius ska sälja är nämligen WorryFree. En helhetslösning där du bor, arbetar, äter och lever. Cassius klättrar på företagskedjan medan hans vän Squeeze, som också jobbar där, protesterar. Squeeze tycker att WorryFree mest liknar en modern form av slaveri.

Vilken sida kommer Cassius att stå på när kollegorna organiserar sig?

 

Ådalen 31 (1969)

Bo Widerbergs film om skotten i Ådalen är en annorlunda historia. I stället för att fokusera på själva arbetsmarknadskonflikten fokuserar filmen på några människor som hamnar i händelsernas centrum.

Det blir en spännande dubbelhet att se idylliska bilder på svensk sommar blandas med utmaningarna som arbetarna stod inför.

En annan intressant detalj är att se hur militanta och förhandlande arbetarledare gör upp i ord. Vissa ville att kampen skulle leda till generalstrejk och revolution. Andra ville vänta på att föreningen gjorde upp i förhandlingsrummet. I backspegeln kan man undra hur många av svensk arbetarrörelses segrar som kommit när de militanta arbetarna gett luft under vingarna till dem som valt förhandling och kompromiss som sina verktyg.

 

Matewan (1987)

Kolgruvearbetarna i USA är en mytomspunnen grupp. Det finns en massa filmer om deras hårda hud och hemska chefer. En av dem är Matewan, mer eller mindre en western om facket.

Vid kolgruvorna är det inte mycket till samförståndsanda. När gruvbolaget tar in ett beväpnat säkerhetsbolag som föreställer Pinkerton (numera ägt av Securitas) svarar arbetarna med att hämta sina vapen och försvara sig mot lakejerna.

Bolaget tar också in italienska och afroamerikanska strejkbrytare. Men de värvas in i fackföreningen. Filmens viktigaste tema är hur rasism och påklistrade motsättningar utifrån hudfärg och utsprung använts för att sätta in en kil i arbetarklassen. I Matewan gick det inte.

 

Office Space (1999)

Office Space är inte en film med röda fanor och agiterande fackföreningsmän. Filmen handlar om dataprogrammerare som genomför meningslösa sysslor. Filmen ställer frågan om den trista tillvaron verkligen är allt som livet har att erbjuda.

I en omorganisation tröttnar Peter Gibbons (Ron Livingston) och stannar hemma en dag. Den tysta protesten ger ett oväntat resultat.

Det går inte lika bra för Peters vänner Michael Bolton och Samir, och de tre vännerna bestämmer sig för att blåsa företaget som blåst dem.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportsektionens ordförande Jörgen Wärja visar oss runt på hamnområdet. Här vid hamnbolagets nya byggnad. Foto: John Antonsson

I Trelleborg fick hamnarbetarna sin ”drömkåk” vid havet

Hamn. Fikarum tio meter från havet, ett större gym och snart också en badbrygga. Hamnarbetarna i Trelleborg fick nästan allt de önskade när bolaget flyttade till en ny byggnad.

Pelle Filipsson framför sin arbetsplats: den tidigare industribyggnaden Strykjärnet, mitt i Motala ström, där Arbetets museum är inrymt sedan 1991.

De körde med order från Nazityskland

Krig & moral. Vinterkylan, den brända skogen efter slagen, stridsplanen och frågan vem man egentligen kör för – chaufförerna i den svenska lastbilskonvojen dras ned mot undergången. Pelle Filipssons roman Vägriddare bygger på faktiska händelser 1942 i fortsättningskrigets Finland.

Teslas verkstad i Segeltorp. Foto: Lilly Hallberg

Tesla-konflikten utökas

Konflikt. Den andra maj varslade Unionen om en sympatiblockad mot Tesla. Knappt två veckor efter det meddelade Seko att de utökar brevbärar-blockaden mot företaget.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.