Strejken i hamnar avblåst
Hamn. På torsdag skulle den varslade hamnstrejken i Göteborg och Helsingborg inletts. Men i dag drog Hamnarbetarförbundet tillbaka sitt varsel. Nu ska medlemmarna få rösta om medlarnas bud.
Hamnarbetarförbundet (HF), som liksom Transport organiserar stuveriarbetare, hade varslat om stridsåtgärder i fem svenska hamnar i början av juli. Men styrelsen i HF anser att medlarnas bud är tillräckligt bra för att presentera för medlemmarna.
– Arbetsgivarorganisationen åtar sig att skapa struktur och finansiering för att rehabilitera behovsanställda, och det ska komma i gång under avtalsperioden. Det är flera detaljer som vi inte är nöjda med, men vi ser positivt på att detta som ett första steg mot ett mer fungerande skyddsnät för behovsanställda hamnarbetare som behöver rehabiliteras, säger Martin Berg, ordförande i Hamnarbetarförbundet, i ett pressmeddelande.
Återkallelsen av HF:s stridsåtgärder gäller även hamnarna i Halmstad, Holmsund och Sundsvall som skulle inletts nästa vecka. Facket har nu till på måndag, den 10 juni, att svara på medlarnas slutbud.
Att strejkvarslet nu är återkallat innebär också att arbetsgivarorganisationen, Sveriges Hamnar, återkallar sina stridsåtgärder. Sveriges Hamnar hade varslat om en så kallad spegellockout, vilket skulle utestänga medlemmar i Hamnarbetarförbundet från arbetsplatserna där de var uttagna i konflikt.
Sveriges Hamnar önskar nu att ett nytt kollektivavtal tecknas med HF, i likhet med hamn- och stuveriavtalet som Transport tidigare tecknat arbetsgivarparten.
– Det är fortfarande avgörande att ett nytt avtal med Hamnarbetarförbundet är ett andrahandsavtal som är likalydande med avtalet som redan har tecknats med Transportarbetareförbundet och som tillämpas på alla hamnarbetare i Sverige. Det skapar långsiktighet och stabilitet för våra medlemsföretag, säger Sveriges Hamnars förhandlingschef Johan Grauers, i ett pressmeddelande.
– Sveriges Hamnar kommer vidare att undersöka hur frågan om rehabilitering av behovsanställda bäst kan hanteras hanteras i framtiden. I detta ligger att ta reda på vilka förutsättningar som finns att stötta de företag som väljer att gå utöver lagens krav.
Sveriges Hamnars förhandlingschef understryker att frågan om rättigheter för de behovsanställda, så kallade extringar eller blixt, inte är en del av uppgörelsen med Hamnarbetarförbundet utan en separat utfästelse som gjorts av arbetsgivarorganisationen.
Hamnarbetarförbundet har som praxis att samtliga medlemmar får rösta om förslaget till nytt kollektivavtal. Röstas medlarnas bud ned är alternativet för HF att återigen varsla om strejk. Medlemsomröstningen ska vara klar den 10 juli.