Stress för taxiförare – alla skyller på alla

Taxi. Stressiga arbetspass, schemalagda körtider som inte går att hålla, vissa pass blir uppåt fem sex timmar utan toapaus. Transport har anmält situationen för färdtjänstförarna i Östergötland till Arbetsmiljöverket. Taxi-vd:n håller med om beskrivningen, och hänvisar till omöjliga krav från upphandlande myndighet.

– Vi har en väldigt stressig arbetsmiljö med alldeles för korta körtider. Vi får också för lite tid för att lasta och lossa våra kunder och deras rullstolar och permobiler, berättar Patrik Emanuelson, förare på Vikbolandstaxi och Transports skyddsombud på arbetsplatsen.

Han och Transports regionala skyddsombud Carina Lövgren har gjort var sin anmälan till Arbetsmiljöverket där de kräver åtgärder mot stressen på två taxiföretag som kör färdtjänst, sjukresor och skolskjutsar i Östergötland. Carina Lövgren har just fått sin anmälan avvisad av myndigheten och är i full gång med att formulera en ny.

– De tyckte att jag inte hade beskrivit vilka åtgärder som behövs, säger hon.

Transports 66:a-anmälningar handlar om arbetsgivarnas ansvar för chaufförernas arbetsmiljö, det vill säga taxiföretagen som är upphandlade av Östgötatrafiken. Och i princip håller bolagen med om förarnas och facket beskrivning av situationen. Så här säger Niclas Aronsson, vd på Vikbolandstaxi:

– Östgötatrafiken lägger upp körningarna för de bilar och förare som vi har, men de får omöjliga uppdrag. Vi har vräkt in anmälningar om körningar som inte har gått att hinna med, och samtidigt får vi stora viten när vi inte har hunnit med.

Han har tillsammans med andra upphandlade taxiåkare skrivit till Östgötatrafiken om problemen. Men på Östgötatrafiken bollar kommunikationschefen Eva Jyttorp tillbaka ansvaret till taxibolagen.

– Vår uppfattning är att grundplaneringen för fordonen är fullt rimlig, säger hon.

– Men företagen har haft förarbrist sedan det nya avtalet började gälla i juli, och då har vi inget annat val än att överboka. Vi har också justerat tiderna på några ställen. När vi har analyserat behoven kan det bli så att vi behöver upphandla fler fordon.

Transports Carina Lövgren konstaterar att det är många inblandade i samhällsresorna i Östergötland. Och att alla skyller på varandra när det handlar om chaufförernas stressiga situation.

– Men det är ändå arbetsgivarna som har ansvaret för arbetsmiljön, säger hon.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Ferdinand Öst:
    19 augusti, 2022

    Jag har haft en arbetsgivare i Sälen som aldrig kör lagligt. Alla hans kollegor kör olagligt. 7 dagar i veckan och de använder flera tidböcker för att undgå upptäckt, men om ni och polisen skulle ta och kolla in alla taxametrar i samma företag så kan ni se hur mina ex kollegor jobbar.

  2. Maria Giliusson:
    22 januari, 2020

    I Blekinge köper dom in några med högre avtal som då kan kallas för eliten .sen ett stort antal med mycke sämre avtal.där dom som kör för sämre avtal får jobba arslet av sig...och såna som jobbar 270 timmar i månaden för att kunna försörja sig är inte ovanligt

  3. Peter:
    16 januari, 2020

    Dags att reglera taxi och begränsa antal bilar , för mycket bilar och för lite jobb , taxibranschen lutar sig snart till arbetslöshet

Lästips:

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Taxiträff i Söderhamn i slutet av februari. Fack, trafikföretag, politiker och tjänstemän från regionen samlades för att diskutera taxibranschen och offentliga upphandlingar. Foto: Lilly Hallberg

Striden för anständiga villkor

Taxi. När lägsta bud blir helt avgörande vid offentliga upphandlingar blir konsekvenserna ofta stora – för färdtjänstförare, för barn och sjuka beroende av transport, för trafikföretag. Och ytterst för alla skattebetalare.

Sohail Samadi väntar på körning utanför Gävle sjukhus. Han kör för Bocken taxi, ett av 25 bolag som X-trafik upphandlat trafik av. Foto: Lilly Hallberg

Sohail söker annat jobb

Taxi. Utanför Gävle sjukhus väntar Sohail Samadi. Han tycker att det fungerar bra att köra serviceresor för Gävlebolaget Bocken taxi men att det är svårt att klara sig på lönen.

Branschöverenskommelse mellan Sobona och Transport

Avtal 2025. Den 14 april kom Transport överens om nya branschöverenskommelser med Sobona gällande bland annat arbetstagare inom civilflygområdet och miljöarbetare inom vatten och miljö. Ett tvåårigt avtal i nivå med Industrimärket, vilket är 6,4 procent.

LO:s man om makt och möjligheter

Politik. Johan Danielsson gör sin andra mandatperiod som ledamot av Europarlamentet: Kamp mot arbetslivskriminalitet och lönedumpning, obligatoriska sociala krav vid upphandlingar, nollvision om arbetsplatsolyckor. Och fungerande kontroll.

Avtal 2025

Förhandlingar för mackanställda har startat

Bensin- och garageavtalet. På måndagen började Transportarbetareförbundet och Motorbranschens Arbetsgivareförbund förhandla om ett nytt kollektivavtal för anställda vid bensinstationer. Totalt går över 3 700 personer på avtalet.

Birminghams renhållare strejkar och sopbergen växer

Miljö. Miljöarbetarna i Storbritanniens näst största stad, Birmingham, har strejkat i över en månad. Konflikten handlar om arbetsvillkor och sänkta löner. Under tiden fylls gatorna av sopor, nu cirka 17 000 ton, som drar till sig fåglar, råttor, kackerlackor och rävar.

Nya krav på sopsortering ändrar arbetsrutiner

Miljöarbete. Skärpta krav på sopsortering påverkar arbetet med hämtning av avfall. Och nya transporter har tillkommit, som när textilberg fraktas från Östersund till Södertälje.

Bemanning
Cevas Zalandolager i Brunna.

Transport stämmer företag för brott mot bemanningslag

Lager & terminal. En person jobbade som inhyrd på Cevas terminal i Stockholm i mer än två år. Då ska personen erbjudas tillsvidareanställning på arbetsstället eller två månadslöner. Det fick hen inte. Nu stämmer Transport företaget i tingsrätten.

Hamn- och stuveridelegationen 10 april 2025.

Låst läge i hamnförhandlingarna

Hamn- och stuveriavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Sveriges Hamnar hade efter två dagars intensivt förhandlande inte kommit något vart. Delegationerna träffades igen under fredagen men utan att nå fram till en överenskommelse.

Avtal 2025
väggklocka

Vad hände med arbetstidsförkortningen?

Arbetstid. Vi skrev om transportavtalet då det tecknades och nu har det kommit frågor om arbetstidsförkortning, Vart tog frågan vägen?

Så ser vanligaste mutbrotten ut

Kriminalitet. En man i 45-årsåldern som får underkänt vid uppkörning och försöker få trafikinspektören att ändra sig genom att erbjuda ett par 500-lappar. Det är något av ett typfall i fällande domar för mutbrott.

Plogbilarna rings ut alldeles för sent!

Åkeri. I november förra året gick infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) och Trafikverket ut och lovade bättre väghållning efter fjolårets snökaos. Men luttrade timmerbilsföraren Jan-Åke Persson har inte märkt någon skillnad.

Avtal 2025

Miljöarbetarnas avtal klart

Miljö Efter tre dagars förhandlingar lossnade det till slut och Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) tecknade på onsdagen miljöarbetarnas nya, tvååriga avtal.

Avtal 2025
Förhandlingsdelegation tidningsbud 2025. Foto: Lilly Hallberg

Förhandlingar för tidningsbud i förändringens tid

Tidningsdistributörsavtalet. På måndagen startade förhandlingar om nytt kollektivavtal för tusentals tidningsbud – en yrkeskår starkt påverkad av strukturomvandling och digitalisering.

Avtal 2025
Delegationen för miljöarbetareavtalet samlad på Näringslivets hus 7 april 2025. Foto: Justina Öster

Förhandlingar om nytt avtal för miljöarbetare i gång

Miljö Måndagen den 7 april inleddes förhandlingarna mellan Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) om ett nytt miljöarbetareavtal. – Det går fruktansvärt trögt, säger förbundsordförande Tommy Wreeth.