Stress för taxiförare – alla skyller på alla

Taxi. Stressiga arbetspass, schemalagda körtider som inte går att hålla, vissa pass blir uppåt fem sex timmar utan toapaus. Transport har anmält situationen för färdtjänstförarna i Östergötland till Arbetsmiljöverket. Taxi-vd:n håller med om beskrivningen, och hänvisar till omöjliga krav från upphandlande myndighet.

– Vi har en väldigt stressig arbetsmiljö med alldeles för korta körtider. Vi får också för lite tid för att lasta och lossa våra kunder och deras rullstolar och permobiler, berättar Patrik Emanuelson, förare på Vikbolandstaxi och Transports skyddsombud på arbetsplatsen.

Han och Transports regionala skyddsombud Carina Lövgren har gjort var sin anmälan till Arbetsmiljöverket där de kräver åtgärder mot stressen på två taxiföretag som kör färdtjänst, sjukresor och skolskjutsar i Östergötland. Carina Lövgren har just fått sin anmälan avvisad av myndigheten och är i full gång med att formulera en ny.

– De tyckte att jag inte hade beskrivit vilka åtgärder som behövs, säger hon.

Transports 66:a-anmälningar handlar om arbetsgivarnas ansvar för chaufförernas arbetsmiljö, det vill säga taxiföretagen som är upphandlade av Östgötatrafiken. Och i princip håller bolagen med om förarnas och facket beskrivning av situationen. Så här säger Niclas Aronsson, vd på Vikbolandstaxi:

– Östgötatrafiken lägger upp körningarna för de bilar och förare som vi har, men de får omöjliga uppdrag. Vi har vräkt in anmälningar om körningar som inte har gått att hinna med, och samtidigt får vi stora viten när vi inte har hunnit med.

Han har tillsammans med andra upphandlade taxiåkare skrivit till Östgötatrafiken om problemen. Men på Östgötatrafiken bollar kommunikationschefen Eva Jyttorp tillbaka ansvaret till taxibolagen.

– Vår uppfattning är att grundplaneringen för fordonen är fullt rimlig, säger hon.

– Men företagen har haft förarbrist sedan det nya avtalet började gälla i juli, och då har vi inget annat val än att överboka. Vi har också justerat tiderna på några ställen. När vi har analyserat behoven kan det bli så att vi behöver upphandla fler fordon.

Transports Carina Lövgren konstaterar att det är många inblandade i samhällsresorna i Östergötland. Och att alla skyller på varandra när det handlar om chaufförernas stressiga situation.

– Men det är ändå arbetsgivarna som har ansvaret för arbetsmiljön, säger hon.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Ferdinand Öst:
    19 augusti, 2022

    Jag har haft en arbetsgivare i Sälen som aldrig kör lagligt. Alla hans kollegor kör olagligt. 7 dagar i veckan och de använder flera tidböcker för att undgå upptäckt, men om ni och polisen skulle ta och kolla in alla taxametrar i samma företag så kan ni se hur mina ex kollegor jobbar.

  2. Maria Giliusson:
    22 januari, 2020

    I Blekinge köper dom in några med högre avtal som då kan kallas för eliten .sen ett stort antal med mycke sämre avtal.där dom som kör för sämre avtal får jobba arslet av sig...och såna som jobbar 270 timmar i månaden för att kunna försörja sig är inte ovanligt

  3. Peter:
    16 januari, 2020

    Dags att reglera taxi och begränsa antal bilar , för mycket bilar och för lite jobb , taxibranschen lutar sig snart till arbetslöshet

Lästips:

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Pea Olsson med kompisen och kallblodstravaren Frost vid travgården, där hon hjälper till med skötsel och träning av hästarna. Foto: Justina Öster

Hästar och facket får Pea att må bra

Glädjeämnen. – Jag har fått jättemånga kompisar via facket. Och hästarna hjälpte mig komma tillbaka efter att jag gått in i väggen, säger taxiföraren Pea Olsson.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.