Stress och press även hemifrån kan påverka
Åkeri. Kvinnliga yrkesförare hör till de LO-arbetare som är mest långtidssjukskrivna på grund av psykiska diagnoser. Det finns inga självklara svar på vad det beror på och varför männen i branschen inte är lika drabbade.
Under perioden 2017–2019 var snitt 15,1 kvinnliga yrkesförare per 1 000 sysselsatta kvinnor långtidssjukskrivna på grund av psykiska diagnoser. Endast 3,7 manliga yrkesförare av 1 000 sysselsatta män var långtidssjuka av samma anledning, enligt statistik som Afa Försäkring har tagit fram till Transportarbetaren.
Forskning visar att risken för sjukfrånvaro på grund av psykisk diagnos ökar för anställda som har höga krav på sig och samtidigt lite inflytande över sitt arbete. Det är en beskrivning av hur många yrkesarbetares arbetstillvaro ser ut.
– Det är stressat, pressat. Kommer man till ett ställe och de inte kan ta emot godset eller lossningen tar längre tid än beräknat kommer klumpen i magen, säger Mikael Wahlberg, regionalt skyddsombud på Transportarbetareförbundet i Örebro.
Han känner inte till någon forskning som reder ut varför det är vanligare att kvinnliga yrkesförare är långtidssjukskrivna på grund av psykiska diagnoser än manliga. Men han tror att det kan bero på att kvinnor fortfarande ofta tar ett större ansvar för barn och hushåll.
– Om de kvinnliga lastbilschaufförerna är stressade på jobbet – precis som de manliga – men också tar det största ansvaret för att hämta och lämna på dagis, handla mat och andra vardagssysslor är det inte konstigt att det blir för stor press på kvinnorna, att de blir sjukskrivna.
Mikael Wahlberg har svårt att tänka sig att kvinnliga yrkesförares sjuktal skulle bero på att de har sämre arbetsvillkor än manliga förare.
– Jag har inte träffat någon arbetsgivare som medvetet ger kvinnor hårdare och mer pressande arbetsuppgifter. Det innebär att det är något i balansen mellan arbete och privatliv som gör att de blir sjukskrivna.
Att nio av tio yrkesförare är män tror han också kan bidra till de högre sjuktalen bland kvinnor.
– De som bryter mot normen: har ett annat kön, etnicitet eller sexuell läggning än majoriteten av gruppen känner nog att de behöver prestera bättre än de andra.