Genrebild taxi i Stockholm
Close
Bilden är tagen i centrala Stockholm, i ett annat sammanhang.
Close
Avtal 2021

Striden hårdnar om taxiförarnas löner – Transport varslar

Taxi. Transport varslar om stridsåtgärder för taxiförarna. Konflikten bryter ut den 15 februari och innebär i första skedet blockad mot övertid, mertid och mot nyanställningar och inhyrning av personal. Förhandlingarna om ett nytt avtal strandade den 28 januari.

– Taxichaufförerna är en låglönegrupp som tar ett stort samhällsansvar, inte minst under pandemin. Ändå anser arbetsgivarna inte att förarna är värda samma löneökningar som andra grupper på arbetsmarknaden. Nu varslar vi om stridsåtgärder för att sätta press på motparten, säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Taxinäringen avreglerades 1990 och numera präglas branschen av överetablering, låga löner och dålig lönsamhet.

Med avregleringen kom också den omdebatterade procentlönen. Många taxiförare kör passagerarna på rakt ackord. Procent på inkörda pengar. På många håll i landet gäller det även för de samhällsbetalda resorna. Gamla, sjuka och skolbarn körs i praktiken på ackord.

Transport har länge försökt få bort procentlönen ur kollektivavtalet. Men låg facklig organisationsgrad bland förarna och många taxiföretag utan avtal begränsar fackets styrka.

I höstas startade avtalsförhandlingarna för taxiförarna. Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund möttes ett flertal gånger, utan att kunna enas.

Transport utgångskrav är samma löneökningar som andra grupper fått i avtalsrörelsen. Det vill säga 5,4 procent på 29 månader. Höjningarna ska omfatta tarifflönerna som finns i avtalet, anser Transport.

– Men inte bara. Vi vill ha samma uppräkning på den garantilön som gäller för chaufförer som kör på procent, säger Tommy Wreeth.

Förarna som arbetar på ackord får normalt 35–38 procent på inkörda pengar. Men om dagskassorna blir skrala har föraren rätt till en garantilön. Den är låg, bara 19 653 kronor i månaden (något högre i Stockholm). Garantin gäller endast i företag med kollektivavtal och beräknas på vanligt heltidsarbete, normalt 166,4 timmar per månad.

I förhandlingarna som hållits är parterna oeniga om löneläget i branschen. Arbetsgivarna hävdar att förarnas medellön ligger på 25 296 kronor. Det är den nivån som ska gälla när lönerna räknas upp med totalt 5,4 procent, anser Biltrafikens arbetsgivareförbund.

Transport kontrar med de löneuppgifter som taxiföretagen själva rapporterat in till Tillväxtverket, när de under pandemin ansökt som permitteringsstöd för närmare 3 000 chaufförer. Enligt den statistiken är snittlönen 26 579 kronor. En skillnad på närmare 1 300 kronor.

Tommy Wreeth säger:

– Vid förhandlingsbordet diskuterade vi olika lösningar för en bransch som var i kris redan innan pandemin. På den fackliga sidan var vi beredda att acceptera lägre lönepåslag vid första höjningen, och en större i andra omgången. Det är tvärtemot vad som gällt för andra grupper på arbetsmarknaden. Men vi kunde tänka oss det, för att hjälpa företagen genom pandemin.

– Men arbetsgivarna är inte intresserade av en seriös diskussion om branschens framtid. Därmed är vi tillbaka på ruta noll. Nu begär vi löneökningar som baseras på 26 579 kronor. Det innebär en höjning på drygt 786 kronor vid första utlägget. Och ytterligare 626 kronor våren 2022.

I överläggningarna har parterna också tvistat om den låglönesatsning som ingår i den norm, det så kallade märke, som fack och arbetsgivare inom industrin la fast i höstas. Låglönesatsningen innebär förenklat att yrkesgrupper som tjänar under 26 100 kronor i månaden ska ha samma lönelyft, som om de tjänat just 26 100.

Tommy Wreeth utesluter inte att Transport kommer att utöka varslet, om parterna inte kommer överens.

– Vi vill få igång seriösa förhandlingar med arbetsgivarna. Det är möjligt att vi måste öka trycket ännu mer och det kan innebära att vi också begär sympatiåtgärder från andra grupper. Det kan vara både från andra medlemmar i Transport och från andra fackförbund.

Varslet som skickades till Biltrafikens arbetsgivareförbund på onsdagen träder i kraft måndagen den 15 februari 2021 klockan 06.00.

Stridsåtgärderna innebär:

  • Nyanställnings- och inhyrningsblockad för samtliga taxiföretag anslutna till Biltrafikens arbetsgivareförbund. Vilket innebär att ingen får nyanställas oavsett anställningsform eller hyras in från det att stridsåtgärden trätt i kraft.
  • Övertids- och mertidsblockad. Det vill säga ett förbud att utföra allt arbete inom avtalets tillämpningsområde utanför ordinarie arbetstid. Det gäller oavsett om övertids- eller mertidsersättning utgår eller inte.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Gunnar Eriksson:
    9 februari, 2021

    Om en taxichaufför har 35% i provisionslön och jobbar 200 timmar i månaden så måste han köra in 380kr i timmen (varje timme hen är inloggad) för att tjäna 26 579kr i månaden. (26579/200=132,89/0,35=379,68). Eller räknar jag fel?

  2. Slav:
    4 februari, 2021

    Äntligen, tack gode gud att man är medlem i facket.

  3. Arne Johansson:
    4 februari, 2021

    Viktig info för mig som inte varit på jobbet sen november. Timanställd pensionär.

  4. Taxi tjejen:
    4 februari, 2021

    Äntligen tar man ett kraft tag mot taxi 🚕 branschen 👏🏻👏🏻

  5. Svensson:
    3 februari, 2021

    Taxibranchen är arbetsmarknadens sorgebarn. Pratade med en bekant som kör taxi och där arbetsgivaren har kollektivavtal. Han undrade om man ska begära rätt lön med risk för att arbetsgivaren går i konkurs och att han förlorar arbetet.
    Som förare är det möjligt att drabbas av arbetsgivarens ogillande. Det kan tex innebär ett sämre schema dvs sämre arbetstider. Har arbetsgivaren inte kollektivavtal drabbar det den anställde ekonomiskt.
    I allra andra branscher sägs personal upp när efterfrågan minskar. Men inte inom taxibranchen. Eftersom de flesta anställda enbart har provisionslönen och sällan kollektivavtal behöver arbetsgivaren inte betala någon lön när någon taxa inte tillämpas.
    Beställningcentraler med ytterst tvivelaktiga upplägg lämpar över ett orimligt hög risk på åkerierna är en betydande orsak till hur branchen ser ut som den gör.
    Offentliga upphandlingar där ofta oseriösa aktörer som kan lägga lägre priser har fördel. Krav på kollektivavtalsliknande löner förekommer delvis, men följs sällan upp från beställaren.

  6. Daniel Isaksson:
    3 februari, 2021

    helt underbart detta

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Taxiförare får försenad lön

Taxi. Älvsby Taxi North Rides förare kommer inte att få sin lön den 25 november, det skriver Piteå-Tidningen.

Pea Olsson med kompisen och kallblodstravaren Frost vid travgården, där hon hjälper till med skötsel och träning av hästarna. Foto: Justina Öster

Hästar och facket får Pea att må bra

Glädjeämnen. – Jag har fått jättemånga kompisar via facket. Och hästarna hjälpte mig komma tillbaka efter att jag gått in i väggen, säger taxiföraren Pea Olsson.

”Jag längtar efter att få gå ner till heltid”

Miljö. Det hettade till kring arbetstidsförkortning och bättre arbetsmiljö när Transportarbetareförbundets miljöarbetare samlades till avtalsråd om ett nytt kollektivavtal. ”Jag kör slam- och spolbil i Norrbotten och längtar till den dag jag får gå ner till heltid", sa Thommy Öhrwall.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.

Väktare: ”Lite tunna anklagelser mot Securitas”

Bevakning. Kollegorna pratar en del efter Uppdrag gransknings avslöjande i SVT om ett nytt mutbrott på bevakningsjätten Securitas – i samband med en ny miljonupphandling i Malmö. Men inte alls så mycket som förra gången.

Så många spritpraliner kan du äta och ändå köra

Trafik. ”Jag har bara ätit praliner med likör.” Det är en förklaring som nästan aldrig fungerar för den som misstänks för rattfylla. Men det finns godis med sprit som kan ge utslag vid blåsprov. Då krävs det i snitt att i ett svep ha ätit 51 spritfyllda praliner för män, för kvinnor "bara" 34 stycken.

Stockholm överklagar pausad miljözon

Trafikpolitik. Länsstyrelsen har pausat införandet av Stockholms nya miljözon i väntan på prövning i rätten. Nu överklagar kommunen beslutet till Transportstyrelsen.

Peter Lövkvist får medalj på ITF:s kongress. Foto: Ellin Lörnbo/Transport

Transporttopp prisad på ITF-kongress

Facket. I mitten av oktober åkte en delegation från Transport till Marrakech för att delta på ITF:s kongress. Där förärades förbundskassör Peter Lövkvist en Golden Award.

Från och med den 1 januari 2025 ska textilier sorteras och återvinnas. Foto: John Antonsson

Textilier ska sorteras och återvinnas

Miljöarbete. En skärmmössa och en krympt skjorta, ett trasigt lakan och några urblekta gardiner. Från och med 1 januari 2025 ska allt textilavfall sorteras ut separat och inte kastas i hushållssoporna.