Striden hårdnar om taxiförarnas löner – Transport varslar
Taxi. Transport varslar om stridsåtgärder för taxiförarna. Konflikten bryter ut den 15 februari och innebär i första skedet blockad mot övertid, mertid och mot nyanställningar och inhyrning av personal. Förhandlingarna om ett nytt avtal strandade den 28 januari.
– Taxichaufförerna är en låglönegrupp som tar ett stort samhällsansvar, inte minst under pandemin. Ändå anser arbetsgivarna inte att förarna är värda samma löneökningar som andra grupper på arbetsmarknaden. Nu varslar vi om stridsåtgärder för att sätta press på motparten, säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.
Taxinäringen avreglerades 1990 och numera präglas branschen av överetablering, låga löner och dålig lönsamhet.
Med avregleringen kom också den omdebatterade procentlönen. Många taxiförare kör passagerarna på rakt ackord. Procent på inkörda pengar. På många håll i landet gäller det även för de samhällsbetalda resorna. Gamla, sjuka och skolbarn körs i praktiken på ackord.
Transport har länge försökt få bort procentlönen ur kollektivavtalet. Men låg facklig organisationsgrad bland förarna och många taxiföretag utan avtal begränsar fackets styrka.
I höstas startade avtalsförhandlingarna för taxiförarna. Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund möttes ett flertal gånger, utan att kunna enas.
Transport utgångskrav är samma löneökningar som andra grupper fått i avtalsrörelsen. Det vill säga 5,4 procent på 29 månader. Höjningarna ska omfatta tarifflönerna som finns i avtalet, anser Transport.
– Men inte bara. Vi vill ha samma uppräkning på den garantilön som gäller för chaufförer som kör på procent, säger Tommy Wreeth.
Förarna som arbetar på ackord får normalt 35–38 procent på inkörda pengar. Men om dagskassorna blir skrala har föraren rätt till en garantilön. Den är låg, bara 19 653 kronor i månaden (något högre i Stockholm). Garantin gäller endast i företag med kollektivavtal och beräknas på vanligt heltidsarbete, normalt 166,4 timmar per månad.
I förhandlingarna som hållits är parterna oeniga om löneläget i branschen. Arbetsgivarna hävdar att förarnas medellön ligger på 25 296 kronor. Det är den nivån som ska gälla när lönerna räknas upp med totalt 5,4 procent, anser Biltrafikens arbetsgivareförbund.
Transport kontrar med de löneuppgifter som taxiföretagen själva rapporterat in till Tillväxtverket, när de under pandemin ansökt som permitteringsstöd för närmare 3 000 chaufförer. Enligt den statistiken är snittlönen 26 579 kronor. En skillnad på närmare 1 300 kronor.
Tommy Wreeth säger:
– Vid förhandlingsbordet diskuterade vi olika lösningar för en bransch som var i kris redan innan pandemin. På den fackliga sidan var vi beredda att acceptera lägre lönepåslag vid första höjningen, och en större i andra omgången. Det är tvärtemot vad som gällt för andra grupper på arbetsmarknaden. Men vi kunde tänka oss det, för att hjälpa företagen genom pandemin.
– Men arbetsgivarna är inte intresserade av en seriös diskussion om branschens framtid. Därmed är vi tillbaka på ruta noll. Nu begär vi löneökningar som baseras på 26 579 kronor. Det innebär en höjning på drygt 786 kronor vid första utlägget. Och ytterligare 626 kronor våren 2022.
I överläggningarna har parterna också tvistat om den låglönesatsning som ingår i den norm, det så kallade märke, som fack och arbetsgivare inom industrin la fast i höstas. Låglönesatsningen innebär förenklat att yrkesgrupper som tjänar under 26 100 kronor i månaden ska ha samma lönelyft, som om de tjänat just 26 100.
Tommy Wreeth utesluter inte att Transport kommer att utöka varslet, om parterna inte kommer överens.
– Vi vill få igång seriösa förhandlingar med arbetsgivarna. Det är möjligt att vi måste öka trycket ännu mer och det kan innebära att vi också begär sympatiåtgärder från andra grupper. Det kan vara både från andra medlemmar i Transport och från andra fackförbund.
Varslet som skickades till Biltrafikens arbetsgivareförbund på onsdagen träder i kraft måndagen den 15 februari 2021 klockan 06.00.
Stridsåtgärderna innebär:
- Nyanställnings- och inhyrningsblockad för samtliga taxiföretag anslutna till Biltrafikens arbetsgivareförbund. Vilket innebär att ingen får nyanställas oavsett anställningsform eller hyras in från det att stridsåtgärden trätt i kraft.
- Övertids- och mertidsblockad. Det vill säga ett förbud att utföra allt arbete inom avtalets tillämpningsområde utanför ordinarie arbetstid. Det gäller oavsett om övertids- eller mertidsersättning utgår eller inte.