Två ordningsvakter som ska få nya löner.
Close
Väktare och ordningsvakter har ett nytt avtal som gäller till 31 maj 2025. (Arkivbild)
Close
Avtal 2023

Striden om ett nytt avtal för väktare och ordningsvakter

Bevakning. Transport har fått frågor från medlemmar inom bevakningsbranschen som undrar varför man sa ja till medlarnas bud. Hade det inte varit bättre att strejka?

Magnus Thelander är central ombudsman på Transport och han var med och förhandlande fram avtalet för väktare och ordningsvakter. Här berättar han hur avtalet kom till, efter förhandlingar som inte kom framåt och varslet om strejk och om medlingen.

Magnus Thelander är central ombudsman på Transport.
Magnus Thelander. Foto Kristina Sjöberg

– När man inte kommer framåt i förhandlingarna med motparten utan det bara står och stampar. Då kan parterna sätta in konfliktvapen och varsla om strejk, lockout och andra åtgärder. Det var det som hände i förhandlingarna med Almega Säkerhetsföretagen. Vi kom ingenstans och såg ingen annan utväg, säger Magnus Thelander.

Parterna, Transport och Almega Säkerhetsföretagen, träffades under två tillfällen och två dagar vardera i maj. Krav stöttes och blöttes men ingen sida var nöjd med den andra sidans förslag.

– Vi upplevde det som att arbetsgivaren benhårt höll sig fast i ”märket”. De hade också ett förslag om lokala överenskommelser av tarifferna och det förslaget tyckte vi var helt ogenomtänkt.

Från Transports håll arbetade de intensivt med att få till en premie för erfarenhet och tid i yrket. Och det sa arbetsgivaren nej till.

– Arbetsgivaren ville inte riskera att alla fick del av en sådan premie. Det skulle enligt dem kunna innebära att anställda som jobbat länge och som ändå inte gör ett bra jobb skulle få del av premien. Men om de har anställda som jobbat i flera år och som de anser gör ett dåligt arbete så kanske de har ett annat problem. Kanske behöver den anställde stöd och hjälp för att göra ett bättre jobb? Det är kanske arbetsgivarens ledarskap som brister?

Då parterna inte lyckades komma fram till en gemensam lösning så la Transport ett varsel i två steg. Fösta steget handlade bland annat om övertidsblockader och stopp för nyanställningar och det andra steget om strejk på vissa flygplatser samt på Ringhals kärnkraftverk.

– När ett konfliktvarsel läggs så beslutar Medlingsinstitutet om att gå in och medla. Medlare utses och det här är inget man kan välja att delta i eller inte. Det får man bara ställa upp på.

Under överläggningarna med medlarna la Transport fram sina krav och argumenterade för dem och Almega Säkerhetsföretagen gjorde samma sak för sina krav. Efter många och långa sittningar kom ett medlarbud. Då är det dags för parterna, var för sig, att säga ja eller nej till budet.

– Medlarbud är ett paket. Medlarna godtar inte att varken vi eller arbetsgivaren ändrar något i paketet. Vi i förhandlingsdelegationen tittade på det som medlarna lagt fram. Och vi hade faktiskt fått framgång på våra tre prioriterade krav. Även om det inte är nivåer att jubla över så har vi ändå fått principen på plats. Principen att bli premierad efter fem år i yrket. Principen att få en till dag på sig innan ett nytt schema börjar gälla och en satsning på ingångslönerna som inte bekostas av tarifferna. Så vi valde att säga ja till budet.

Hur fungerar det med 100-lappen som man ska få efter fem år i yrket?

– Alla får ökningarna i tarifferna. Och den som jobbat fem eller fler år i yrket får dessutom ett påslag 100 kronor per månad eller 60 öre per timme. Om du har mer än fem år hos din nuvarande arbetsgivare ska du få påslaget automatiskt. Om du har mer än fem års branscherfarenhet, men har varit mindre än fem år hos din nuvarande arbetsgivare, är det viktigt att snarast anmäla att man har rätt till påslaget till arbetsgivaren. Du ska i det fallet också kunna styrka att du har fem eller fler år i yrket. Det förtjänar också att nämnas att medlemmar som har varit riktigt länge i branschen fortfarande kan ha rätt till liknande tillägg, som har funnits tidigare i avtalet. Får du problem med något av detta, vänder du dig snarast till din fackklubb eller till din avdelning.

Hur hittar medlemmarna information om det nya bevaknings- och säkerhetsavtalet?

Vi skickade ut ett mejl till berörda medlemmar som vi har e-postadress till. Det gjorde vi i tisdags sent på eftermiddagen (den 4 juli reds. anm). I det mejlet finns bland annat medlarbudet med alla ändringar och nya grundlöner och en tabell som jag gjort för att tydliggöra alla ändringar i ob och andra tillägg.

Och vad svarar du på frågan om det var rätt att säga ja till medlarbudet?

– Eftersom vi fick framgång i våra krav och i och med det principerna på plats tordes vi i förhandlingsdelegationen inte säga nej till budet. Vi ville inte riskera att medlarna till exempel hade återkommit med ett sämre och mer arbetsgivarvänligt bud. Rätt eller fel? Svårt att veta, om man inte kan spå framtiden. Avtalet är acceptabelt. Men som Tommy Wreeth säger – nöjd det är man aldrig, säger Magnus Thelander och tillägger:

– Det här visar hur viktiga alla medlemmar är. De som gjorde sig redo för konflikt och därmed bidrog till att vi fick stöd och tryck i förhandlingarna. Även om det inte blev strid så är det viktigt att vara rustad för strid. Om man vill bevara freden.

Läs mer om avtalet

30 juni 2023

Nytt avtal klart för bevakningsbranschen

Läs mer om konflikten

2023-06-01

Förhandlingar för bevakningsavtal strandade

2023-06-15

Transport varslar om strejk på flygplatser

”Vi hade gärna fortsatt förhandlingarna”

”Vi är taggade och villiga att kämpa!”

2023-06-16

Medlare utsedda i avtalstvist
Väktare om varslet: ”Ett nödvändigt ont”

2023-06-20

Transport – ”Avarn kartlägger fackligt medlemskap”

2023-06-21

Övertidsblockad uppskjuten på medlarnas begäran

2023-06-22

Medling fortsätter nästa vecka

 

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Jessica:
    10 juli, 2023

    Jag betalar inte 6000 kr om året i fackavgift för att transport ska fega ur förhandlingar. Ni som förhandlar borde komma ut i verkligheten och se hur vi har det. Önskar jag lagt fackavgiften på något vettigare!

Lästips:

Richard Berglund, truckförare på Volvo, och Daniel Vänman, vaktmästare på Bilia är strejkvakter varje fredag. Här värmer de sig en stund i byggboden som står på andra sidan gatan från Teslas verkstad. Foto: John Antonsson

Fotfolket som inte ger upp hoppet om Tesla

Strejkrätten. Strejken har pågått sedan den 27 oktober 2023. Strejkvakterna står utanför Tesla i Umeå under alla öppna dagar. Richard Berglund och Daniel Vänman har stått minst en dag i veckan sedan strejken utbröt.

Svensk strejkrätt. Illustration: Ingrid Fröhlich

Nu ska facket avväpnas

Stridsåtgärder. Fackliga sympatier i Tesla-konflikten har väckt en gammal fråga till liv. Röster höjs för att begränsa strejkrätten.

Elektrikerna varslar mot Tesla i Trelleborgs hamn

Konflikt. Svenska Elektrikerförbundet varslar om att stoppa allt arbete vid Teslas verksamhet i Trelleborgs hamn.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.