Sugen på förändring?
Snabbkollen. Dags att gå vidare? Byta yrke eller bara bredda kompetensen? Det behöver inte vara för sent bara för att du varit yrkesverksam länge. För den som inte vill sitta still i båten finns det flera vägar att gå. Kanske börja jobba fackligt? Eller skola om dig och börja på nytt?
1. Fortbilda dig inom branschen!
För den som är yrkesverksam inom Transports områden finns det flera kortare utbildningar att gå – på betald arbetstid. Tya, samarbetsorganet mellan arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer i transportsektorn, erbjuder en rad utbildningar. Några exempel är depåteknikerutbildning, kurser i bärgningsteknik och e-kurser i ergonomi. Kurserna söker du via din arbetsgivare, och du har med något undantag alltid rätt att gå dem på betald arbetstid.
Tya är aktuellt för dig som jobbar inom åkeri, däck, flyg, hamn och stuveri, miljö, petroleum, taxi, terminal och lager. För väktare gäller Bya (bevakningsbranschens yrkes- och arbetsmiljönämnd) och för tidningsbud gäller Tan (tidningsdistributörernas arbetsmiljönämnd).
Läs mer på: tya.se, bya.se och taninfo.se.
2. Gå en facklig kurs!
Gå sedan en till. Transport har två kurser i fackliga grundkunskaper som vem som helst får gå, både medlemmar och blivande medlemmar: Startpunkten ger dig grundläggande kunskaper om hur facket är uppbyggt och hur det fungerar. Avtalspunkten ger dig en bra inblick i vad ett kollektivavtal är.
Det finns också en veckolång kurs i facklig grundkunskap som heter Vi i Transport. Den riktar sig främst till förtroendevalda men ibland kan även den som inte har något fackligt uppdrag få vara med.
3. Jobba fackligt!
Har du klarat av punkt två kanske du är redo att gå vidare med ett fackligt förtroendeuppdrag? Att börja som skyddsombud är ofta inkörsporten till ett större fackligt arbete.
Med ett förtroendeuppdrag har du enligt lag rätt att gå de fackliga utbildningar som behövs för att kunna sköta uppdraget. Du har också rätt att utföra ditt uppdrag på arbetstid. Det är du och din arbetsgivare som kommer överens om vad som är rimligt.
När du har erfarenhet som skyddsombud har du, om arbetskamraterna väljer dig, möjlighet att bli huvudskyddsombud. Du får även där ta av din arbetstid i den omfattning som krävs för att kunna sköta uppdraget. Du behåller hela tiden din anställning och kan återvända till den. Med den här erfarenheten har du sedan goda chanser att få andra uppdrag inom facket.
4. Skola om dig!
Att byta bana när man redan jobbat i flera år är inte alltid det lättaste, men det behöver inte heller vara omöjligt. Dåliga betyg? Skriv högskoleprovet! Du anmäler dig på hogskoleprov.nu.
Du behöver inte nödvändigtvis ta ledigt på heltid för att studera. Det finns fristående kurser på halvfart och kvartsfart, många av dem kan du dessutom läsa på distans.
På utbildningsinfo.se kan du söka mer än 30 000 utbildningar för vuxna inom högskola, folkhögskola och yrkeshögskola.
5. Ekonomin då?
Du har rätt till studiemedel (lån plus bidrag) upp till 56 års ålder, men antalet veckor du kan få pengar minskar när du fyllt 47. Hur mycket det kan bli i plånboken beror på en rad olika faktorer. Har du barn kan du få tilläggsbidrag. Har du fyllt 25 och haft en viss lägsta inkomst innan du börjar plugga kan du ansöka om tilläggslån. Läs mer på csn.se.
Om studierna för med sig extra omkostnader, som till exempel dubbelt boende eller pendlingskostnader, kan du få ett merkostnadslån. Eller så tar du bara bidragsdelen och jobbar ihop resten.
Stipendium kan också vara ett sätt att dryga ut studieekonomin. Det finns en uppsjö olika fonder och stiftelser att ösa ur. Kolla stipendielistan.se.
6. Uppsagd kan få omställningsstöd
Blir du av med jobbet, förutsatt att du haft en tillsvidareanställning och din arbetsplats har kollektivavtal, kan du ibland få ekonomiskt stöd för att gå en specifik utbildning.
Har du fyllt 40 år kan du dessutom ha rätt till ett avgångsbidrag.
Beloppet ligger på mellan 32 250 kronor och 47 100 kronor, beroende på hur gammal du är och hur länge du har varit anställd.