Svårare att påverka

Krisen har medfört stora försämringar för arbetare i Grekland. Sänkta löner har blivit vardag och beslut som kör över kollektivavtalen är inte längre ovanligt. Giorgos Gogos, generalsekreterare i Piraeus hamnarbetareförbund kallar det en nedmontering av det rättsliga regelverket.

– Sedan krisen slog till har det blivit helt andra förutsättningar för oss. Hela det rättsliga regelverket har monterats ned. Trojkan och regeringen har sett till att alla delar av arbetsrätten har försämrats, säger Giorgos Gogos.

Han är generalsekreterare i Piraeus hamnarbetareförbund, ett litet fackförbund för de 350 hamnarbetare som är anställda av det statligt ägda hamnföretaget Piraeus port authority. Organisationsgraden ligger på nästan hundra procent.

Under de senaste tre åren har förbundet, liksom andra fack i hela Grekland, deltagit i ett stort antal generalstrejker för att få ledarna i landet att ta arbetarna och befolkningens rättigheter på allvar. Flera gånger har regeringen beordrat tillbaka de strejkande arbetarna till sina jobb.

Senast den 20 februari i år hölls en 24 timmar lång storstrejk, där kampen för kollektivavtal och stopp för lönesänkningar stod i fokus.

– Förutom lönesänkningarna, på cirka 35 procent jämfört med 2009 års inkomst, har vi haft stora skattehöjningar som gör att värdet av inkomsten har minskat betydligt.

Och det drabbar både arbetare och pensionärer, säger Giorgos Gogos.

Trots strejkerna anser han att det saknas självförtroende bland fackförbunden för att kunna påverka på riktigt.

– Många medlemmar har förlorat förtroende för systemet. Det har hänt upprepade gånger att en facklig ledare har fått en post som högt uppsatt politiker när hans parti har fått makten. Därför tycker vi att vi måste börja om från grunden och försöka lämna partipolitiken utanför. Med tanke på den snabba, negativa, utvecklingen är det svårt. Men om vi inte står upp för arbetarnas rättigheter är det ingen som gör det, säger han.

Trojkan skyller landets stora skulder på staten och den offentliga sektorn. Enligt den principen är det också där pengarna ska hämtas tillbaka – genom höjda skatter och sänkta löner.

Men Giorgos Gogos menar att de privata företagen såg sin chans. Med hjälp av lobbying, har de fått trojkan och regeringen att gå med på sänkta löner och försämrade kollektivavtal, även inom den privata sektorn.

– Självklart måste vi vara självkritiska. Den offentliga sektorn har inte fungerat som den borde. Men det här är ett resultat av den politiska styrningen. Vi måste rensa upp i den offentliga sektorn, få bort de som inte sköter sitt jobb och bevisa för samhället att vi är ärliga och produktiva, säger han.

Om inget händer tror Giorgos Gogos att det kommer att gå riktigt illa. Han menar att Grekland är på gränsen till en humanitär katastrof, där arbetslösheten på omkring 30 procent spelar en stor roll.

– För oss har det hela tiden varit klart att trojkans förändringar skulle leda till den här situationen. Om man sänker lönerna sjunker konsumtionen. Även medelklassen, som har pengar, väljer att inte spendera eftersom de är rädda.

– Dessutom har vi haft skattehöjningar som har gjort att många familjer har tömt sina reserver, säger han.

Vad är lösningen på problemen?

– Att byta regering eller, om det inte går, att den nuvarande regeringen byter inriktning och blir mer socialt orienterad. Jag vet att vi har en stor skuld, men länder har fått skulder avskrivna förut. Om EU inte har en stark solidaritetskänsla, vad har EU då? Den här situationen beror inte på att vi, det grekiska folket, är lata och korrupta. Det är våra politiker som ligger bakom det här, säger Giorgos Gogos.

Han påpekar att det finns ett stort missnöje med den politiska styrningen och menar att även om det kallas demokrati så har makten hamnat hos fel personer.

– Om vi i EU vill kunna motstå förändringarna måste vi jobba tillsammans. Vi i Pireaues hamnarbetareförbund hoppas att våra kollegor i Sverige, i de fackliga internationalerna ITF och i IDC, hjälper oss och jobbar för solidaritet mot ett gemensamt mål, säger han.

Förbundet håller just nu på att förhandla fram ett nytt kollektivavtal för sina medlemmar, men Giorgos Gogos beskriver det som att förhandla med en pistol mot huvudet.

Arbetsgivarna vill att de ska gå med på ytterligare lönesänkningar. De tidigare har genomförts utan fackförbundens godkännande.

– Men det blir lättare för dem om vi säger ja. Vi försöker behålla de förhållanden vi har nu och propagerar för att det ska bli fler och mer jobb så att vi kan minimera antalet dagar utan arbete. Men om vi jobbar mer vill vi ha skälig lön för det. Det är det svårt att få arbetsgivaren att gå med på i det här läget.

Strejk är i nuläget inte en lösning som förbundet förespråkar, eftersom det leder till uteblivna inkomster. Men om det inte går att enas om en rättvis lösning utesluter man det inte.

Kommer det att fungera?

– Jag är normalt sett en optimistisk person, men under de senaste tre åren har jag inte haft rätt. Jag vet inte vad framtiden för med sig, men vi ska göra vårt bästa.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mindre konflikt med starka fack

Rapport. Enligt en föreställning fungerar fackförbund splittrande och skapar ”bråk”. I verkligheten dämpar starka fack upplevelsen av konflikter, enligt en analys byggd på enkäter med 16 822 anställda i 31 länder.

Ett matbud levererar thaimat från en krog på Möllevångstorget i Malmö. Han är inte en av dem som intervjuats i artikeln. Foto: John Antonsson

EU-direktivet om plattformsarbete ska införas

Gigarbetare. Nu blir det nya EU-direktivet om plattformsarbete verklighet. Både ministerrådet och EU-parlamentet kommer i dagarna att skriva under det definitiva förslaget.

Hylla nattens hjältar!

Tidningbudens dag. I en tid av stora förändringar kanske det är viktigare än någonsin att uppmärksamma den yrkeskår som i ur och skur konkret levererar det fria ordet. Lördagen den 12 oktober är alla tidningsbuds egen dag!

”Upphandlingar ska inte styras av lägsta pris”

EU. Låga löner, farlig arbetsbelastning och brist på erkännande. Det är dags att förändra EU:s regler för offentlig upphandling som bara lett till en kapplöpning mot botten för arbetsvillkoren, deklarerar fackliga federationen UNI Europa.

EU-domstol lättar på regler mot lönedumpning

Åkeri. EU-domstolen underkänner kravet att utländska bilar ska återvända till sina hemländer var åttonde vecka. "Har du som affärsidé att bedriva inrikestrafik i Sverige ska du vara etablerad i Sverige. Det är en ganska rimlig gång. Att EU-domstolen återigen väljer att gynna fusk och lönedumpning väcker seriösa frågor om vilken makt de ska ha i dessa frågor", säger europaparlamentarikern Johan Danielsson (S).

Tyska anställda mot försäljning av Schenker

Åkeri/Terminal. Nio representanter för arbetstagarna röstade emot tyska järnvägsbolaget Deutsche Bahns försäljning av logistikbolaget DB Schenker vid ett styrelsemöte i veckan. De röstades dock ner och proceduren mot en försäljning rullar vidare.

Körde in i lastbil – åtalas för dödsolycka

Olycka. Den 7 november förra året kolliderade en personbil i fel körfält med en lastbil på Stallbackabron i Trollhättan. Nu åtalas en man för grovt vållande till annans död. Lastbilschauffören omkom i brand efter krasch mot broräcket.

LO-borgen i Stockholm. Foto: John Antonsson

TCO fortsätter dra ifrån LO

Organisering. Nio av tio anställda på den svenska arbetsmarknaden omfattas av kollektivavtal. Den svenska modellen bygger just på att parterna som tecknar kollektivavtal representerar så många som möjligt. Men på den fackliga sidan har organisationsgraden sjunkit de senaste årtiondena.

Kultur
Attila Yoldas. Foto: Julide Yoldas

”Typiskt killar är ingen ursäkt”

Machokultur. Självklart finns det biologiska skillnader mellan pojkar och flickor, kvinnor och män. Men överdriv dem inte, uppmanar föreläsaren Atilla Yoldaș. I sin handbok för att hjälpa oss göra pojkar till jämställda män passar han på att avliva myten om testosteron.

En anställd på bensinstationen Circle K tog och åt proteinbars utan att betala under ett kvällspass. Det kostade honom jobbet. ”Ta inget som inte är ditt, oavsett var du jobbar”, råder Transports ombudsman Peter Åkesson. Foto: Justina Öster

Stal på macken då fick han sparken

Bensin. En kväll i juni när Andres jobbade ensam plockade han åt sig energidrycker och några proteinbars, som han åt och drack under passet på Circle K. När det upptäcktes fick han sparken.

Pengar

”Aldrig för sent att kolla sin pension”

Pension. – Du är aldrig för gammal för att titta till din pension, oavsett om du är 50 eller 60 plus, råder Transports försäkringsombudsman Pia Edvall på Tjänstepensionens dag. I dag, fredagen den 27 september.

Han vill spåra avfallsbrott med AI

Artificiell intelligens. Kriminella tjänar mest pengar på droger, därefter vapen, och på tredje plats kommer avfall. Att komma åt den illegala avfallshantering­en är en ständig katt och råtta- lek, där myndigheterna ofta har svårt att hänga med. Nu undersöker Naturvårds­verket, i samverkan med andra myndigheter, möjligheterna att använda AI för att förbättra situationen.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?