Emma Brodin är ordförande för Transports Örebroavdelning.
Close
Emma Brodin är ordförande för Transports Örebroavdelning.
Close

”Svårare säga ifrån som bemanningsanställd”

Facket. Örebroavdelningen har på kort tid haft tre fall som rör sexuella trakasserier. Ordförande Emma Brodin ser allvarligt på arbetsgivare som inte följer lagen – ingen ska bli utsatt eller tvingas höra sexistisk jargong på jobbet.

Emma Brodin reagerade direkt när hon av ett skyddsombud hörde hur Josephine blivit utsatt.

– Det är jättebra att hon vågade berätta.

Det är också en förutsättning för att facket ska kunna agera. Tyvärr är det inte självklart, särskilt inte inom bemanningsbranschen.

– Vi märker att många inte är så pigga på att tala med oss och kräva sin rätt. Det gäller även när det gäller att säga ifrån om sådant som arbetsmiljö och arbetstider, säger Emma Brodin.

– Som bemanningsanställd vågar man kanske inte av rädsla för att bli av med jobbet. Man vill inte ha konflikter. För arbetsgivaren är det ju lättare att välja någon som inte säger emot.

Generellt tycker sig Emma Brodin annars ha märkt en positiv attitydförändring bland medlemmarna. Fler kvinnor vågar säga ifrån och särskilt yngre vägrar acceptera nedlåtande eller sexistiskt snack, ”gammeldags sexskämt”.

– Jag hoppas på en kultur där det inte är okej att bete sig som ett svin mot andra på jobbet.

Och i lagstiftningen finns stöd. Lagstiftarna har dessutom konstaterat att skadestånden när det gäller diskrimineringsärenden på arbetsmarknaden varit för låga.

I Josephines fall fanns det tung dokumentation, bland annat inspelade samtal. Hon har också polisanmält mannen för sexuella trakasserier.

I ett inspelat samtal uppmanar platschefen Josephine att själv ta upp problemen med den man som utsatte henne, utanför jobbet. I ett annat samtal säger en chef på bemanningsbolaget i sin ”ursäkt” att Josephine måste lära sig att lugna ner sig.

Clas Hellsing är ombudsman med ansvar för bemanning. Han beskriver arbetsgivarens agerande som att de gjort ”hela spektrat med fel”. Arbetsgivaren har helt hoppat över att följa reglerna om att jobba aktivt med att undersöka, kartlägga, vidta åtgärder och följa upp sin verksamhet så trakasserier och kränkningar motverkas. Det saknades också handlingsplan och rutiner för hur det ska hanteras om det uppstår.

– När arbetsgivaren fick reda på att det förekom sexuella trakasserier och kränkande särbehandling så skuldbelades och ifrågasattes dessutom vår utsatte medlem av chefen!

Svarar inte

Transportarbetaren har varit i kontakt med vd:n för terminalbolaget, som tryckt bort telefonsamtalet och i stället skrivit sms med frågan ”vad gäller det?”. Vd:n har inte återkommit med kommentar till beslutet om kränkningsersättning, som var anledningen till samtalet.

Överenskommelsen mellan Transport och företaget är sekretessbelagd när det gäller den ekonomiska ersättningen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

”Jag längtar efter att få gå ner till heltid”

Miljö. Det hettade till kring arbetstidsförkortning och bättre arbetsmiljö när Transportarbetareförbundets miljöarbetare samlades till avtalsråd om ett nytt kollektivavtal. ”Jag kör slam- och spolbil i Norrbotten och längtar till den dag jag får gå ner till heltid", uttryckte sig Tommy Öhrwall.

Pensionärssektionen i Örebro.

”Ge oss mer inflytande i Transport!”

Örebro. Pensionärssektionen i Örebro gör ett dubbelt upprop: Hallå, var är ni alla pensionärer som jobbat i Transports branscher? Hallå förbundet, lyft våra frågor och ge oss mer inflytande!

Förarlös truck i stor lagerlokal.

Robotar tar över de trista jobben

Lager & terminal. Det handlar om designade flöden, anpassade efter verksamheten, beskrivet teoretiskt. I praktiken rör sig förarlösa truckar över ett gigantiskt lagergolv och tömmer sopkärl eller kör fram stålburar. När Postnord TPL införde lösningen med robotar var den helt ny och fanns ingen annanstans i landet.

Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock

Så vill Trafikverket undvika förra årets snökaos på vägarna

Trafik. En ny dygnetrunt-funktion för drift och underhåll som gör att Trafikverket kan handla direkt, utan dröjsmål. Det finns med i myndighetens nya handlingsplan med åtgärder för att förebygga en upprepning av vinterkaoset på landets vägar.

Avtal 2025

”Jag längtar efter att få gå ner till heltid”

Miljö. Det hettade till kring arbetstidsförkortning och bättre arbetsmiljö när Transportarbetareförbundets miljöarbetare samlades till avtalsråd om ett nytt kollektivavtal. ”Jag kör slam- och spolbil i Norrbotten och längtar till den dag jag får gå ner till heltid", uttryckte sig Tommy Öhrwall.

Från och med den 1 december måste dubbfria vinterdäck vara märkta med den särskilda symbolen alptopp/snöflinga.

Skärpta krav för vinterdäck

Trafik. Från och med den 1 december i år gäller nya, hårdare krav för godkänd klassning som vinterdäck.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlas Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.