Svårt att slippa backa

I Sollentuna kommun finns ett stort antal gator där sopbilar måste backa in för att hämta avfall. En av de riktigt knepiga är Bivägen. I nuläget finns ingen lösning på problemet, som återkommer på flera håll i landet.

I Sollentuna kommun finns ett stort antal gator där sopbilar måste backa in för att hämta avfall. En av de riktigt knepiga är Bivägen.
I nuläget finns ingen lösning på problemet, som återkommer på flera håll i landet.

En gång i veckan hämtar bilen från RenoNorden hushållsavfall från Bivägen i Sollentuna. Att köra framåt går inte, eftersom det inte finns någon vändplan. Backning är därför det enda alternativet för att komma nära och tömma kärlen. Och det krävs en erfaren backare för att klara det, vägen är så smal att trädgrenarna slår mot rutan när den stora sopbilen passerar.

– Tänk att åka här när det är snövallar. I mörkret, säger Elias Ayata.

Det är han och kollegan Per Johansson som kör i området, och gatan är bara en av många i kommunen som är svårtillgängliga.

Problemen är inte okända för Sollentuna energi, det kommunägda bolaget som köper in uppdraget för kommunens räkning. Företaget ingår i SÖRAB, ett regionalt avfallsbolag där nio kommuner samarbetar för att förbättra avfallshanteringen.

2009 började projektet att ta fram en gemensam avfallsplan. Första steget var en kartläggning över hämtningar där det finns svårigheter. Då identifierades flera områden där det krävs inbackningar. Entreprenörer och skyddsombud från hela regionen var med, och arbetet med att hitta bra lösningar påbörjades.

Men problemen tar tid att lösa.

– Att kommunicera är viktigt. Entreprenörerna berättar vilka problem de har och vi försöker lösa dem i dialog med fastighetsägarna. Det är ett ständigt pågående arbete, säger Kristina Sjöblom, avfallschef.

Hon menar att den stora svårigheten är att få arbetsmiljölagen och miljöbalken att fungera ihop i praktiken, och att få alla nöjda, vilket kräver dialog och samarbete. För Bivägen finns, just nu, ingen bra alternativ lösning, men kommunen är medveten om problemet.

Drygt 200 meter in på den smala vägen svänger den skarpt åt höger. Just den här dagen står en röd skåpbil parkerad precis i hörnet. Det gör att Per och Elias inte ens kan köra den sista biten utan får hämta och dra kärlen till bilen.

Renhållarna skulle gärna se att större sopkärl placerades i slutet av vägen så att de boende kunde lämna sina sopor där, men enligt Sollentuna energi finns det inte plats nog.

– Vi testade det tidigare och det fungerade inte eftersom det är så tätbebyggt. Framkomligheten blev begränsad, säger Kristina Sjöblom.

Det finns inte heller mark tillgänglig för att kunna bygga om vägen.

Problemet med backningarna ligger i riskerna de medför.

– Vi har varit nära att köra över cyklister och barn. Bara förra veckan var det en snabb cyklist som dök upp bakom bilen. Vi brukar hjälpas åt att hålla koll när vi backar, men det är lätt att missa något, säger Per Johansson.

Backande sopbilar finns dock inte bara i Sollentuna, utan i hela Sverige. I början av året var frågan till exempel uppe hos Sita i Norrtälje och i somras hos avfallsbolaget Rambo i Hunnebostrand i Bohuslän. Så sent som i oktober beslutade Arbetsmiljöverket också att stoppa backningar på trånga stadsgator i Borås.

För Anders Olsson, som är huvudskyddsombud hos RenoNorden, är problemen med backningar ständigt återkommande. Han har ofta kontakt med Arbetsmiljöverket och med kommunerna för att försöka hitta bra lösningar.

– Om en anställd ringer mig så kontaktar jag arbetsledningen med ett föreläggande. Men om det är akut risk så kan jag lägga ett hämtstopp för att tillfälligt stoppa hämtningar på den adressen, säger Anders Olsson.

Huvudansvaret för att lösa problem med arbetsmiljö och trafiksäkerhet ligger hos arbetsgivaren. Transportarbetaren har försökt nå RenoNordens driftchef, Roy Åsheim, och företagets vd, Peter Ekholm, för en kommentar, utan att lyckas.

Trots svårigheterna med att undvika inbackningar menar sophämtarna i Sollentuna att det är viktigt att fortsätta påtala problemen.

– Folk orkar inte ta fajten, men om inte vi sätter ner foten kommer det inte att rättas till. Det går att hitta lösningar om man vill, säger Elias Ayata.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.

Avtal 2025
Tommy Wreeth talar på avtalsrådet den 28 oktober 2024.

Transport mejslar fram sina krav

Transport. I slutet av oktober samlades förtroendevalda från hela landet för att mejsla fram krav till nästa års avtalsrörelse. Först ut var åkeri, bensin och garage tätt följt av terminal och hamn och stuveri.

förarlös taxi

Musk presenterade förarlös taxi

Teknik. I mitten av oktober presenterade Elon Musk Teslas nyaste produkt. En förarlös taxi utan ratt. Det är en tvåsitsig bil med måsvingedörrar.

Spegling i sidorutor på gul färdtjänstbuss

Taximål i domstol

Taxi. I våras stämde Transport taxibolaget Telepass för kollektivavtalsbrott. Den 14 oktober möttes parterna i Arbetsdomstolen (AD) för en första muntlig förberedelse i målet.

två sttaplar med mynt, en lägre med två kvinnofigurer på toppen, en högre med två mansfigurer på toppen. Ska illustrera löneskillnader mellan kvinnor och män.

Löneklyftan mellan kvinnor och män ökar – och minskar

Jämställdhetsanalys. Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män var 23,3 procent år 2022 – en ökning med 1,2 procentenheter på två år, visar en ny rapport. En anledning är att de med de allra högsta inkomsterna drar ifrån och i den gruppen är det mest män.

Tannbergsskolan i Lycksele tilldelades pris som Årets Transportskola. Foto: Liza Simonsson

Årets transportskola ligger i Lycksele

Utbildning. Hög kvalitet på undervisningen, lösningsorienterat synsätt och jämställdhetsarbete – allt med fokus på elevernas behov. Det är några skäl till att Tannbergsskolan i Lycksele tilldelats pris som Årets Transportskola.

Skydd 2024

Med säkerheten i fokus

Bevakning. I dagarna tre har säkerhetsbranschens alla aktörer mötts i Älvsjö. Ett allvarligt säkerhetsläge i omvärlden präglade också mycket av diskussionen på Nordens största mässa i sitt slag.

Gul Sverige-taxi på Stockholmsgata

17 får gå när växeln flyttar

Taxi. Cabonline stänger sin taxibokning i Sundsvall. Växeln flyttar till Lettland – all personal har varslats om uppsägning vid arbetsplatsen.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnstrejk i USA sänder svallvågor globalt

Hamn. Fraktkaos, högre priser i hela världen, sänke för amerikansk ekonomi och hotad julhandel på flera kontinenter. En strejk bland hamnarbetare i USA har enorm påverkan. Och även om konflikten för tillfället är avblåst är kampen mot automation i hamnarna inte över.

Skydd 2024

Årets säkerhetspersonal prisad

Bevakning. Bästa kollegorna jobbar båda på Avarn. På den pågående säkerhetsmässan fick Moa Karlberg och Jean-Pierre Khachaji ta emot pris som Årets säkerhetspersonal.

Hallå och grattis, alla skyddsombud!

ARBETSMILJÖ. Grattis alla skyddsombud på skyddsombudens dag, den 23 oktober! "Javisst ja, det är det ingen som har koll på. Jag glömmer det också alltid", säger skyddsombudet Johan Kanmert på miljöföretaget Renova i Göteborg.