Close
Färdtjänstförarnas svar visar på en stress som bokstavligen är livsfarlig för såväl dem som kör, de som blir körda som andra i trafiken.
Close

Svart på vitt: Så farlig är stressen

Arbetsmiljö. Mer än var tredje färdtjänstförare har varit inblandad i stressrelaterade trafikolyckor. Körtiderna är så pressade att fyra av tio sjukskrivit sig det senaste året för att orka. Det visar en enkätundersökning som Transports Linköpingsavdelning gjort bland anställda i bolag som kör servicetrafik i regionen.

– Vi visste att det var illa, men inte att det var så här illa. Över 90 procent av de som kör är stressade på grund av körtiderna, säger Mats L Andersson, ombudsman på Transport avdelning 4 Östergötland.

Han har gjort utvärderingen av enkäten Stress och körtider tillsammans med Viktor Petrov, regional samordnare taxibranschen, som delar sin tid mellan avdelningarna i Linköping, Nyköping och Jönköping.

– Vi gjorde enkäten för att konkret kunna visa på stora problem, som bland andra förtroendevalda känner till, utan att ansvariga ska kunna blunda eller vifta bort det, säger Viktor Petrov, som själv kört färdtjänst under många år.

Värst är situationen i Östergötlands två största städer, Linköping och Norrköping. De planerade körtiderna tar varken hänsyn till rusningstrafik, avstånd eller olika väglag beroende på årstid. Skillnaden blir tydlig när svaren filtreras så att orter vissa orter väljs bort, som Vimmerby och Västervik – där Transport organiserar, men där Kalmar Läns Trafik och inte Östgötatrafiken upphandlar samhällsbetald trafik.

Men resultatet är alarmerande, oavsett arbetsort. En chaufför vittnar om omöjliga tider: ”Alltid natt, har hänt att jag kört i 200 km/t för att komma fram i tid till akuten på sjukhuset” på hala vintervägar. Viktor Petrov konstaterar att det är lätt att döma den som på så vis riskerar liv, både det egna och andras, men att frågan om vad som ligger bakom måste ställas. Hur stressad är den som trycker gaspedalen i botten i det läget för att klara jobbet?

– Svaren visar att situationen är ohållbar. Alla parter, utom förarna, vill begrava frågan. Men vi vill visa att situationen inte heller är hållbar för företagen, ingen vanlig människa orkar med de här arbetsvillkoren i längden, säger Mats L Andersson.

– Gick det att sänka tempot skulle det i själva verket bli mer lönsamt för bolagen som kör upphandlad trafik. Kostnader för sjukskrivningar, fordonsskador och personalomsättning på grund av stress kan minska.

Transport hoppas att både regionens trafikbolag, Östgötatrafik, och de taxiåkerier som kör upphandlad trafik agerar – och ytterst de politiskt ansvariga i regionen. Omgående. Samtidigt som det är ett arbete som tar tid.

Många svar

Totalt har 169 personer svarat på enkäten, som gjordes i november förra året. Påfallande många, 70 förare, har utöver de givna kryssfrågorna kommenterat fritt. ”Finns ingen tid för att spänna fast eller lossa rullstol, rollator eller hjälpa kunderna in i port eller dyl” skriver en, ”Har sagt upp mig. Oseriöst i många avseenden. Orkar inte mer…” skriver en annan.

  • 94 procent av förarna upplever att det förekommer fel i körorder.

  • 73 procent av förarna uppger att deras arbetstid blir förlängd varje vecka och att det inte går att sluta i tid.

  • 34 procent av förarna har råkat ut för någon form av trafikolycka som kan härledas till stress.

  • 42 procent av förarna har sjukskrivit sig minst en gång det senaste året på grund av stress och hög arbetsbelastning.

  • 91 procent av förarna är stressade på grund av för korta körtider.

De som arbetar på Transports Linköpingsavdelning kan så gott som dagligen se hur körtiderna påverkar förarna. I samma fastighet som avdelningskontoret ligger en dagverksamhet, där resor till och från lokalen för många ingår – på morgonen verkar förarna som lämnar vid gott mod, vid hämtning på eftermiddagen bokstavligen slutkörda.

Transport och ansvariga på Östgötatrafiken har haft ett första möte där undersökningens resultat presenterades, i mitten av januari.

– Vi tar förarnas upplevelser på stort allvar. De gör ett bra jobb och är en viktig del i att färdtjänsten och sjukresorna i Östergötland ska fortsätta att ha den höga kundnöjdhet som den har i dag, säger Mattias Näsström, biträdande trafikchef på AB Östgötatrafiken.

Han pekar på att Östgötatrafiken sedan 2019 skärpt kraven, bland annat när det gäller kollektivavtal och sociala krav.

– Vi upplever att det påverkat positivt och fortsätter dialogen med Transport om de berörda frågorna. Vi har endast tagit del av redovisningen av enkäten och inte själva analyserat resultaten, säger Mattias Näsström.

Det regionala trafikbolaget framhåller att de ”levererar fordonsscheman till trafikföretagen, men det är inte detsamma som personalscheman.”

Leder framåt

Viktor Petrov och Mats Andersson på avdelningskontoret i Linköping.
Viktor Petrov, regional samordnare taxi, och ombudsman Mats L Andersson på avdelningskontoret i Linköping. Foto: Lilly Hallberg

Den dag Transportarbetaren besöker Transports Linköpingskontor har Mats L Andersson och Viktor Petrov från Transport tidigare träffat representanter från trafikföretagen, de taxiåkerier som kör upphandlad trafik, i regionen.

Samtliga åkerier hade tackat ja till inbjudan och redan den första sittningen hos avdelningen gav resultat. Ett muntligt löfte om att förare ska få betald lunch på annan ort, vid körningar som gör att de inte kan äta medhavd mat på arbetsorten. I dag är det inte ett ovanligt problem att matlådans innehåll måste slängas. Inte ens hälften av förarna i enkäten uppger att de alltid får rast enligt schema på sin depå.

På sikt finns planer på att i år göra en liknande enkät bland färdtjänstförare också i de två andra avdelningar som Viktor Petrov är kopplad till, 20 Norra Småland och 7 Södermanland.

Fotnot: I Transportarbetarens nummer 3, marsnumret, skriver vi mer om vilka konsekvenser och förändringar enkäten leder till.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Taxibranschen är ett av de mest orättvisa yrken jag har sett i Sverige

Debatt. Jag jobbar för Taxi Stockholm, ett av de taxibolag som har kollektivavtal och anses ha bättre arbetsvillkor för sina chaufförer jämfört med andra bolag. Det säger många erfarna chaufförer som tidigare har jobbat för andra företag. Jag vill beskriva de vanliga rutinerna i detta bolag, som enligt många chaufförer anses vara det bästa i Stockholm.

Wolt är en av de största leverantörerna i Sverige. Foto: Justina Öster

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Taxiträff i Söderhamn i slutet av februari. Fack, trafikföretag, politiker och tjänstemän från regionen samlades för att diskutera taxibranschen och offentliga upphandlingar. Foto: Lilly Hallberg

Striden för anständiga villkor

Taxi. När lägsta bud blir helt avgörande vid offentliga upphandlingar blir konsekvenserna ofta stora – för färdtjänstförare, för barn och sjuka beroende av transport, för trafikföretag. Och ytterst för alla skattebetalare.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.